Vlhké horko je kombinací vlhka a horka. Vlhko je ve většině případů generováno oslabenou funkcí Sleziny. Slezina špatně transformuje potravu a vytváří patologické vlhko. Horko může vznikat příjmem „ohnivých“ potravin (ostré, pikantní, smažené, tučné, alkohol apod.), anebo se generuje z nadměrných či potlačovaných emocí a stresů.
Pokud se tyto dvě složky spojí, vytvoří tzv. vlhké horko. Můžeme si ho představit jako lepidlo, které vše zalepí. Mohli bychom také říct zánět nebo spíše chronický zánět.
Vlhké horko v Játrech a Žlučníku: Játra a Žlučník a jejich dráhy jsou orgány, kde se vlhké horko projevuje nejčastěji. Člověk pak může mít příznaky, jako jsou pocity tlaku a pálení v podžebří, žlutý tučný povlak na kořeni jazyka, podrážděnost, vznětlivost, hořko v ústech, různé mokvavé záněty kůže, nevolnosti, zarudnutí a otoky v oblasti genitálií a v tříslech, záněty spojivek, zapáchající pocení, žloutenka apod.
Napadení povrchu těla: tupý a tíživý pocit v hlavě, pocit horkého těla bez přítomnosti pocení, únava v končetinách až bolest svalstva. Hlavním důvodem je oslabená imunita, tedy Wei Qi.
Napadení pokožky a svalstva: ekzémy, vyrážky, které obsahují žlutou tekutinu, zanícené vřídky mezi prsty apod. Když se přidá ještě vítr, začne to všechno ještě nepříjemně svědit. Záleží na části těla, které je napadené, ale z orgánů se na tomto nejvíce podílí játra a žluční, slezina a žaludek.
Napadení kloubů: bolestivé fixní otoky kloubů, mravenčení. Oslabená Slezina se zahltí vlhkem, vlhko padá, a mravenčení způsobuje nedostatek krve Jater. Oslabená játra tak uvolní prostor pro vnitřní nebo vnější vítr. Vnitřní vítr je tvořen nezvládnutými emocemi. Vnější vítr vniká do organismu díky oslabené imunitě Wei Qi.
Napadení Sleziny a Žaludku: vzniká díky nevhodné stravě (přespříliš mnoho sladkého, mléčných produktů, mastných a ostrých jídel, alkoholu) pocit tlaku na hrudi a v žaludku, lepivý pocit v ústech, pocit rozlámaného unaveného a těžkého těla, kašovitá páchnoucí stolice, pocity na zvracení, zapáchající pocení, žlutá moč, svědění či pálení konečníku, svědivé, pálivé výtoky.
Zásady se příliš neliší od těch platných pro jídelníčky zaměřené na odstranění horka a vysušení vlhkosti; závisí na poměru horka a vlhkosti. Podíly složek potravy jsou podobné těm týkajícím se horka obecně, pouze s mírně nižším zastoupením sacharidů (20-30 %) a více luštěninových a sójových bílkovin namísto živočišných. Zda jsou vhodné syrové potraviny, závisí na stupni přítomné vlhkosti. Reakce jednotlivých osob se budou lišit a je proto nutné experimentovat s různými poměry syrových, vařených a na sacharidy bohatých potravin. Důležitou vlastností jídelníčku pro léčbu vlhkého horka je vyškrtnutí určitých potravin, které zhoršují vlhké horko, zvláště pak alkoholu, sýrů, fritovaného jídla a tučného masa.
Jezte celkově méně; lehká jednoduchá jídla, určité množství syrových potravin a šťáv; dostatek lehce povařené listové zeleniny.
Způsob přípravy stravy preferujeme: rychlá úprava na pánvi wok, dušení, blanšírování, dlouhé vaření.
Jáhly, pšenice, ječmen, fazole adzuki, celer, mrkev, špenát, mangold řapíkatý (římský špenát), lilek, čínské zelí, rajčata, brokolice, hrách, květák, chřest, citrony, brusinky, řeřicha, rukola (roketa setá), hlávkový salát, ředkvička, bílá ředkev (daikon), luštěniny, klíčky mungo fazolí a vojtěšky, tofu, tempeh, zelený a černý čaj, voda.
Zřídka: olivový olej, kořenová zelenina.
Mungo fazole, klíčky mungo fazolí a vojtěšky, celer, chaluhy, hlávkový salát, tofu, listová zelenina, houževnatec jedlý (shiitake), mátový čaj, chryzantémový čaj, pampeliškový čaj.
Fazole adzuki, mungo fazole, sladový čaj, celer, chřest, zředěný citronový džus, brusinkový džus, borůvky, meloun, pampeliškový čaj, zelený čaj.
Alkohol, mastné jídlo, fritované jídlo, tučné maso, vejce, sýr, cukr, koncentrovaná sladidla, čokoláda, fastfoodové jídlo, ořechy a semínka (zvláště burské oříšky), chilli, skořice, zázvor, černý pepř, česnek, hořčice, křen, káva, ocet, krevety, strašek kudlankový, nadměrné množství soli.
Je nutné se vyhnout stravě, která podporuje vlhkost, ale na druhé straně stále se musíme mít na pozoru a nepodporovat horko.
Posilujeme Slezinu vývary z masa, zeleniny a obilovin, preferujeme vařenou stravu, kterou doplňujeme dušenou nebo blanšírovanou zeleninou. Nebojte si přidat lehce štiplavější koření, které pomáhá roztrhat vlhkost (syrový zázvor, šafrán, tymián, rozmarýn).
Je vhodné dostatečně pít, abychom podpořili činnost močového měchýře a vlhkost vypudili ven. Pro svlažení horka si můžeme dovolit zeleninové šťávy v odpoledních hodinách, které nejsou chlazené, a naředíme si je vodou. Pijeme je v letním období, abychom svlažili horkost, ale nesmíme to přehánět, abychom nezraňovali ještě více Slezinu. Ze zeleniny vybírejte celer, petržel, červenou řepu, vyhýbejte se šťávě z okurky, je přespříliš chladná, a pokud byste po ní toužili, tak maximálně 1x v týdnu a přidejte do ní pepř či jiné zahřívající koření, abyste eliminovali její extrémní chlad.
Na podporu odvedení vlhkého horka si můžete připravit kůru ze slzovky. Užívejte maximálně 1 měsíc a pak si dejte 3 měsíce pauzu.
SLZOVKA OBECNÁ (japonsky Hatomugi, čínsky Yi Yi Ren) je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Tato semena divoké trávy, která jsou podobná ječmenu, mají silné čisticí účinky a používají se k detoxikaci organismu.
Účinky: detoxikační a diuretický, otoky, průjmy, poruchy trávení, žloutenka, dysurie, tumory, bolestech svalů a kloubů způsobených vlhkostí a větrem, zpomaluje růst rakovinových buněk, odstraňuje hlen, léčba zánětů močového měchýře, akné, střevních parazitů.
Příprava slzovky
Sáček se slzovkou vysypeme na suchou rozpálenou pánev a zrníčka opražíme, dokud nezačnou být cítit. Necháme vychladnout a nasypeme do uzavíratelné sklenice.
Vaříme nejlépe 2x denně nebo alespoň 1x denně. 2 polévkové lžíce slzovky nasypeme do skleněné konvice, přidáme 4 plátky syrového zázvoru, a vaříme s 400 ml vody. Po uvedení do varu stáhneme na minimum a mírně vaříme 20 minut. Slijeme a vývar vypijeme.
Slzovku uložíme na chladné místo a uděláme z ní ještě druhý vývar, který vaříme 30 minut, slijeme a vypijeme.
Slzovku nevyhazujte, je možné ji použít jako zavářku do polévky, jako přílohu do rizota apod. Více o slzovce včetně receptů najdete na www.hatomugi.cz.