Enoki

Zpět

Enoki

Dovolujeme si upozornit, že níže uvedené informace jsou osobním názorem pana Milana Schirla, který je terapeut a zastánce tradiční čínské medicíny a zdravého životního stylu. Pan Schirlo tímto nepropaguje žádné konkrétní výrobky ani výrobce doplňků stravy. Zároveň článek není spojen s prodejem jakýchkoliv produktů. Informace uvádí za cílem šíření veřejně dostupných poznatků, závěrů odborných studií, osvěty a vlastních poznatků týkajících se vitálních hub a zdravého životního stylu.

Z legislativních důvodů některé informace nemůžu uvádět. Proto text u některých bodů chybí. Na jeho opětovném zveřejnění pracuji. Děkuji za pochopení.

Enoki

Latinsky: Flammulina velutipes

Česky: penízovka sametonohá

Čínsky: Dong Gu/Jin Zhen Gu

Japonsky: Enokitake

Více o Enoki

Enoki (Flammulina velutipes, penízovka sametonohá, Enokitake, golden needle mushroom, winter mushroom) je celosvětově jednou z nejvyhledávanějších hub. Enoki roste po celém světě, ale preferuje hlavně chladnější oblasti. Její sezóna je v zimě, i z toho pochází jedno z jejích anglických názvů. Zatímco jiné houby již dávno nerostou, Enoki se začíná objevovat, tj. konec listopadu, prosinec. Enoki je možné najít v trsech u bází stromů, jedná se o saprofyta, tj. čerpá živiny z hostitele, ale bez toho, aby ho zabila. Houba, která má přístup k UV světlu má drobný zlatý, medový až tmavěji hnědý klobouček. Nožka je tenká, rovná a ochlupená, což dává pocit sametu. Enoki se také pěstuje komerčně, a to v chladu a tmě. Takové houby mají bílou barvu.  Obsah živin a biologicky aktivních látek je však shodný jako u volně žijících hub.

Enoki se po tisíciletí používá nejen jako potravina, ale i jako léčebný prostředek. V historii byla Enoki doceněna starými Egypťany a Číňany.  V Egyptě byla považována za houbu nesmrtelnosti a byla tedy vyhrazena jen pro faraony, podobně tak v Číně, kde je považována za houbu prodlužující život. Existují zápisy z roku 900 našeho letopočtu, tj. dynastie Han, kde je popsáno použití Enoki, včetně toho, jak ji kultivovat a pěstovat, tj. připravit vhodný substrát, jak ji zalévat atd.

Zatímco asijské země znaly Enoki již od době před naším letopočtem pro vědecký svět byla Enoki zaevidována až v roce 1782, tehdy ji M. A. Curtis zařadil do rodu Agariceae. Tehdy jí přiřadil jméno Agaricus velutipes. Své nynější jméno získala Enoki až v roce 1951, a to díky R. Singerovi. Zájem o Enoki se v minulém století zvýšil poté, co japonský vědec Ikekawa našel spojitost mezi Enoki a sníženým výskytem nádorových onemocnění. V oblasti, kterou obývali pěstitelé hub, byl mnohem nižší výskyt nádorů. To je právě spojené s tím, že pěstitelé hub také houbu konzumovali, a to denně. Enoki se tedy ukázala být prevencí nádorových onemocnění. Dostala se do hledáčku vědců a začala být hojně zkoumána.

Charakteristika podle tradiční čínské medicíny

Povaha (Si Qi): neutrální

Chuť (Wu Wei): sladká, lehce slaná

Tropismus (Gui Jing): slezina, žaludek

Hlavní účinky podle tradiční čínské medicíny:

  • posiluje Qi sleziny a žaludku
  • podporuje Yin žaludu, ledvin, plic
  • pročišťuje horkosti

Účinky podle tradiční čínské medicíny podrobněji:

1, Podpora u rakovin

  • posiluje imunitní systém, aby se aktivněji obracel proti rakovinným buňkám
  • u rakovinných buněk dokáže odstartovat apoptózu, např. zablokovat proteiny, které chrání před apoptózou, aktivovat kaspázy, které apoptózu spouští a dokončují
  • zastavuje dělení rakovinných buněk, tyto se dále nemnoží
  • omezuje možnosti metastazování
  • nejčastěji se dává u rakoviny plic, prsou, rakoviny v trávicím systému či leukémií, sarkomů a melanomu
  • používá se jako podpora u chemo- či radioterapie

2, Regulace imunitního systému

  • Enoki zvyšuje počty imunitních buněk, aktivuje je a zvyšuje produkci pro další reakce potřebných působků, tj. cytokinů, např. IL-2, interleukin-1β či TNF-α. Jejím cílem jsou hlavně T lymfocyty, a to tzv. pomahačské T lymfocyty 1, ale také buňky vrozené imunity, např. makrofágy a NK buňky. Aktivace těchto buněk a produkce cytokinů také podporuje B lymfocyty k tvorbě potřebných protilátek.
  • protivirové a protibakteriální účinky
  • ničí kvasinky, baktérie, viry, plísně

3, Potravinové alergie

  • imunitu i tlumí, často se používá u potravinových alergie

4, Podpora kardiovaskulárního systému

  • posiluje kardiovaskulární systém – reguluje hladinu lipidů a cholesterolu v krvi, což je spjato s kondicí kardiovaskulárního systému

5, Protizánětlivé účinky

  • působí protizánětlivě
  • používá se proto u arteriosklerózy, kterou chronický zánět provází

6, Kožní problémy

  • používá se u dermatitidekzémů

Méně časté použití Enoki:

  • je to silný antioxidant, takže chrání cévy
  • antiaging účinek vzhledem ke kůži
  • diabetes, regulace úrovně krevních cukrů
  • antioxidační účinky
  • hepatoprotektivní účinky
  • podpora správného složení mikroflóry
  • zlepšení mentálních funkcí
  • nespavost
  • přírodní antibiotikum
  • protizánětlivé působení
  • akné
  • Crohnova choroba
  • žaludeční vředy
  • Helicobacter pylori
  • trombolytické účinky
  • cholesterol
  • hypertenze
  • zlepšuje funkci slinivky
  • záněty
  • bělotok
  • snížení oxidačního stresu
  • snižování hladiny tuků v krvi
  • předcházení nemocem srce a cév

Dávkování:

  • houby lze užívat v různých formách. Nejčastěji se u zdravotních problémů používá forma horkovodních extraktů s 30 % polysacharidů.
  • stejně jako u ostatních hub doporučuji 5 dní užívat a 2 dny dát pauzu, zvláště pokud se řeší problémy související s imunitním systémem (i sekundárně, tzn. používám toto pravidlo skoro vždy)
  • více o užívání vitálních hub se dozvíte zde

a, Houby ve formě extraktů (doporučovaná forma užívání)

Pokud užíváte houby ve formě 30% extraktů, tak doporučuji:

Preventivní užívání

  • 1 g houbového extraktu na den (všech hub dohromady)

U lehčích zdravotních problémů

  • 2 g houbového extraktu na den (všech hub dohromady)

U vážnějších zdravotních problémů

  • 3-5 g houbového extraktu na den (všech hub dohromady)

b, Houby v tinktuře

  • tinkturu dávkujte podle váhy
  • obvykle se dává tolik kapek, kolik člověk váží
  • tato denní dávka se rozdělí na polovinu, polovina se užívá ráno a polovina v poledne

c, Houby ve formě prášku (powder, biomasa)

  • obvykle 2-3x denně čajová lžička houbového prášku rozmíchaná ve vodě
  • jedná se spíše o preventivní užívání

d, Sušené houby

  • 20-100 g na den
  • buď se přidávají do jídla, nebo se z nich dělají odvary
  • odvar připravíte tak, že vezmete 100 g hub a vložíte je asi do půl litru studené vody a půl hodiny vaříte na mírném plamenu. Některé houby můžete sníst i s odvarem (např. Hericium), některé jsou k jídlu příliš dřevité (jako Reishi).

Kontraindikace a známé lékové interakce:

Nejsou známy

Farmakologický efekt:

  • Protinádorové účinky
  • Imunomodulační účinky
  • Protimikrobiální účinky
  • Tuky snižující účinky
  • Srdečně-cévní nemoci, prevence, zlepšení
  • Protitrombotické účinky
  • Antioxidační účinky
  • Ochrana nervové soustavy
  • Ochrana jater

Účinné látky v Enoki

Polysacharidy

Houby, po odstranění vody, jsou z velké části tvořeny hlavně cukry, ať už jednoduchým, tak hlavně složenými, tj. polysacharidy.

Nejprve zmíníme monosacharidy, tj. jsou tvořeny jednou cukernou molekulou. V Enoki se nachází fukóza, mannóza, glukóza, ribóza, xylóza, galaktóza a mannitol.

Dále pak jsou v Enoki disacharidy, tj. cukry složené ze dvou cukerných molekul, a to theralóza a sukróza.

Nejdůležitější jsou polysacharidy, které se skládají z mnoha cukrů. Významné jsou hlavně beta glukany, které mají imunostimulační účinky. Mnohé polysacharidy mají své označení, např. SFR1, FVP2, PA3DE a PA5DE.

V Enoki se nacházejí také polysacharidy, které nejsou rozpustné ve vodě a vstřebatelné, např. chitin, který představuje hrubou vlákninu, která je “potravou” pro střevní bakterie. Správné složení střevní mikrobioty je přitom pro naše zdraví velmi důležité.

Bílkoviny a aminokyseliny

Enoki je podobně jako jiné houby zdrojem aminokyselin a bílkovin. Obsahuje celé spektrum aminokyselin, tedy ty esenciální, které se v těle vytváří, i ty neesenciální, které je nutné dodávat, tedy získávat je společně s potravou. Pokud se podíváme na aminokyseliny, které jsou v Enoki v nejvyšších koncentracích, jsou to hlavně kyselina glutamová, alanin, lysin, glycin, metionin, valin, izoleucin, fenylalanin a treonin. Jsou to přitom právě aminokyseliny, které dodávají houbě chuť a vůni. V tomto ohledu se nejvíce zapojují aminokyseliny se sírou, tj. metionin a cystein.

Z Enoki je možné získat také bílkoviny. Jedná se o bílkoviny s výraznými imunoregulačními účinky. Označují se jako FIPs, tedy houbové (fungal) imunoregulační proteiny.

Tím to ovšem nekončí, v Enoki je možné nalézt také bílkoviny jako flammin, flammulin a velin, které jsou schopné omezit aktivitu ribozomů, tj. bílkovinných jednotek, které přepisují genetickou informaci a tvoří podle ní bílkoviny.

Nemůžeme opomenout ani flammutoxin. Tato sloučenina působí cytolyticky, tj. může zabíjet buňky. Narušuje její membránu a vytváří do ní otvory, což vede k zániku buňky. Tato je namířena hlavně na červené krvinky (erytrocyty), a to erytrocyty lidí, krys, králíků, prasat, koček, psů.  Proti flammutoxinu jsou odolné erytrocyty koní, ovcí a koz. Konzumace Enoki se není třeba bát. Aby došlo ke zničení erytrocytů, musela by být houba podávána v obrovských kvantech! Navíc je jeho účinnost neutralizována vápníkem.

Abychom demonstrovali, jaké dávky by mohly být toxické, použijeme jednu studii, ve které autoři vpíchli krysám přímo do břišní dutiny určité dávky flammutoxinu, až dávka 2,45 mg/kg váhy vedle k poškození erytrocytů. Z 1,8 kg hub se vytvoří extrakt, který obsahuje 425 μg/ml.

Důležitými bílkovinami v Enoki jsou také enzymy, nejznámější je proflamin, který vykazuje protinádorové účinky.

Mezi bílkoviny patří také enzymy. Sem řadíme např. proflamin, který má protirakovinné účinky. Dále jsou to enzymy štěpící sacharidy, jako je glykosyltransferáza, polysacharidová lyáza, glykosid hydroláza atd.

Tuky, mastné kyseliny

Enoki v sobě skrývá také tuky/mastné kyseliny. Vyšší procentuální zastoupení mají nenasycené mastné kyseliny, tj. ty, které obsahují dvojné vazby. 50 % všech mastných kyselin tvoří nenasycená kyselina linolová, druhou je kyselina olejová. Nasycené kyseliny jsou zastoupeny v menším množství. Jsou zastoupeny kyselinou palmitovou a stearovou, tyto dvě tvoří 15 % všech mastných kyselin.

Minerály a stopové prvky

Ve všech houbách jsou obsaženy minerální a stopové prvky. Jejich koncentrace bývá ovlivněna přítomností minerálů v životním prostředí houby. V Enoki je možné nalézt draslík, sodík, vápník, hořčík, síru, fosfor, železo, mangan, zinek, měď atd.

Vitamíny

Krom minerálních a stopových prvků jsou v Enoki také vitamíny, a to hlavně ty patřící do skupiny B, tj. tiamin (B1), kyselina pantotenová (B5), fiboflavun (B6), niacin. Důležitý je také vitamín D, který je reprezentován ergosterolem, tj. vitamínem D2. Enoki dále obsahuje i vitamín E (tokoferol, a to alfa, beta i delta) a provitamín A (beta karoten) a další karotenoidy, např. lykopen.

V acetonovém extraktu z Enoki byly nalezeny tyto sloučeniny:

  • norbergenin
  • p-toluadeldehyd
  • forsythosid D
  • campneosid I
  • kyselina pyrogalová
  • polygoacetofenosid
  • moracin G
  • renifolin
  • vanilin
  • isotachiosid
  • ehretiosid B
  • brazilien
  • renifolin
  • 6-gingerol
  • xantoxylin
  • katechol

a mnoho dalších (viz tab.)

 
1

Zdroj: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2314853518302518 https://doi.org/10.1016/j.bjbas.2018.07.012

Fenolové a heterocyklické sloučeniny

Tyto sloučeniny mají výrazné antioxidační, protimikrobiální a protinádoorvé účinky.

Enoki obsahuje

  • kyselinu protokatechovou
  • kyselinu p-kumarovou
  • kyselinu elagovou
  • kyselinu galovou
  • pyrogalol
  • kyselinu homogentisovou
  • kyselinu 5-sulfosalicylovou
  • kyselinu chlorogenovou
  • kyselinu kávovou
  • kyselinu ferulovou
  • quercetin atd.

Terpeny

V Enoki jsou také terpenové sloučeniny, i ony, podobně jako fenoly, jsou silnými antioxidanty, navíc jsou však velmi úspěšnými zabíječi rakovinných buněk i infekčních patogenů.

Různé typy sesquiterpenů:

  • enokipodiny A až D
  • flamvelutpenoidy A až D
  • flammufuranony A a B
  • flammuspirony A až J
  • sterpuroly A a B
  • stepurová kyselina
  • flamulinol A
  • flammulinolid A až G

Monoterpeny

  • (1R,2R,4R,8S)-(−)-p-mentan-2,8,9-triol

Steroly

Steroly jsme zmínily již ve chvíli, když jsme uvedli vitamín D, ten totiž mezi steroly patří. Do této skupiny se dále řadí a v Enoki je zastoupen

  • ergosterol
  • ergosta-4,6,22-trienol
  • ergosta-7,22-dienol
  • ergosta-4,22-dienon
  • ergosta-5,7-dienol
  • ergosta-8,14-dienol
  • fungisterol
  • stigmastan-3,5-dien

Účinky

Jak jste si všimli, Enoki obsahuje velké množství látek, které mají různé účinky, které pak má také Enoki. Obrázek níže je přehledem účinků Enoki, které si dále rozebereme.

Tang C, Hoo PC, Tan LT, Pusparajah P, Khan TM, Lee LH, Goh BH, Chan KG. Golden Needle Mushroom: A Culinary Medicine with Evidenced-Based Biological Activities and Health Promoting Properties. Front Pharmacol. 2016 Dec 7;7:474. doi: 10.3389/fphar.2016.00474. PMID: 28003804

Wang Y, Zhang H. Advances in the extraction, purification, structural-property relationships and bioactive molecular mechanism of Flammulina velutipes polysaccharides: A review. Int J Biol Macromol. 2021 Jan 15;167:528-538. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2020.11.208.

2

Tang C, Hoo PC, Tan LT, et al. Golden Needle Mushroom: A Culinary Medicine with Evidenced-Based Biological Activities and Health Promoting Properties. Front Pharmacol. 2016;7:474. Published 2016 Dec 7. doi:10.3389/fphar.2016.00474

Protinádorové účinky

Nádorová onemocnění jsou mezi lidmi stále rozšířenější. Jedním z důvodů je i to, že déle žijeme a své rakoviny se dožijeme. Samozřejmě rakovinou trpí i děti a mladí lidé. Naštěstí je možné mnoho typů rakovin léčit a vyléčit, ale stále velké množství lidí na nádor zemře. I léčba samotná je náročná. Vědci hledají účinnou a bezpečnou léčbu. Naději vidí ve vitálních houbách.

Protinádorové účinky Enoki byly zaznamenány mezi lety 1972 až 1986 doktorem Tetsurem Ikekawou. Ten si všiml, že v oblasti Nagana, kde se hojně pěstuje Enoki je výskyt rakoviny o téměř 40 % nižší než v ostatních částech Japonska. Hledal vysvětlení a došel k závěru, že právě konzumace Enoki každý den, snižuje výskyt rakoviny. Funguje tedy jako prevence nádorových onemocnění.

Nejčastěji se testují protinádorové účinky Enoki na buněčných kulturách. To znamená, že se v “miskách”, lahvích, pěstují buňky různých typů rakovin tak, aby dobře rostly. Pak se k nim přidává houba a sleduje se, jak buňky nádorů na přítomnost houby zareagují. Provedly se pokusy např. na buňkách rakoviny děložního čípku, prsu, plic, jater, žaludku, melanomu atd. Tyto nádorové buňky se v přítomnosti Enoki přestaly množit, a co víc, začaly umírat.

Při pokusech na zvířatech se také podařilo potvrdit účinky Enoki. U zvířat s nádory, které metastazují, vede podávání FIP-fve ke zmenšení nádorů a zmenšení počtu metastáz. V jednom pokusu se prokázalo, že podávání 10 mg Enoki se prodloužila doba přežití krys o cca 86 %.

Dalším přínosem Enoki je i to, že pokud je podávána společně se standardní protinádorovou terapií, dokáže zvýšit její účinnost. Je možné použít nižší dávku chemoterapeutika, aniž by se snížila účinnost.

Nemůžeme opomenout ani to, že Enoki stimuluje imunitní systém a posiluje protinádorovou imunitu. Imunitní systém je přirozený nepřítel nádorových buněk.

Chang YC, Hsiao YM, Wu MF, Ou CC, Lin YW, Lue KH, Ko JL. Interruption of lung cancer cell migration and proliferation by fungal immunomodulatory protein FIP-fve from Flammulina velutipes. J Agric Food Chem. 2013 Dec 11;61(49):12044-52.

Yi C, Zhong H, Tong S, et al. Enhanced oral bioavailability of a sterol-loaded microemulsion formulation of Flammulina velutipes, a potential antitumor drug. International Journal of Nanomedicine. 2012;7:5067-5078. doi:10.2147/IJN.S34612.

Ng TB, Ngai PH, Xia L. An agglutinin with mitogenic and antiproliferative activities from the mushroom Flammulina velutipes. Mycologia. 2006 Mar-Apr;98(2):167-71.

Ohkuma T, Otagiri K, Ikekawa T, Tanaka S. Augmentation of antitumor activity by combined cryo-destruction of sarcoma 180 and protein-bound polysaccharide, EA6, isolated from Flammulina velutipes (Curt. ex Fr.) Sing. in ICR mice. J Pharmacobiodyn. 1982 Jun;5(6):439-44.

Yang, Wenjian Pei, Fei Shi, Ying Zhao, Liyan Fang, Yong Hu, Qiuhui. Purification, characterization and anti-proliferation activity of polysaccharides from Flammulina velutipes. Carbohydrate Polymers, Volume 88, Issue 2; 2012, pp. 474–480.

Lee, Si-Rim; Nam, Dong-Yun; Lee, Hyun-Jin; Park, Chul-Hong; Heo, Jin-Chul; Kim, Jong-Guk; Lee, Jin-Man; Lee, Chang-Yun; Park, Hee-Ju; Lee, Sang-Han. Analysis of Anti-Tumor Activity of Flammulina velutipes Extract on B16 cells.   Korean Journal of Food Preservation Volume 16, Issue 4,  2009, pp.599-603.

Ikekawa, T., et. al., eds. 1989. "Twenty-years of Studies on Antitumor Activities of Mushrooms," Nagano Prefectural Research Institute of Rural Industry.

Ikekawa, T., Uehara, N., Maeda, Y., Nakanishi, M., Fukuoka, F., 1969. "Antitumor activity of aqueous extracts of edible mushrooms." Cancer Research 29: 734-735.

Ikekawa T, Maruyama H., Miyano T, Okura A, Sawaskai, Y., Naito, K., Kawamura, K., Shiratori, K., 1985. "Proflamin, a new antitumor agent: preparation, physicochemical properties and antitumor activity." Japanese Journal of Cancer Research 76: 142-148.

Imunomodulační účinky Enoki

Správná funkce imunitního systému je pro náš život nezbytná. Je nutné, aby nás imunitní systém chránil před nebezpečím zvenku (viry, bakterie…) i zevnitř (nádorové buňky…). Navíc musí být obranná reakce dostatečně silná a dlouhá, aby nebezpečí odstranila, ale nesmí být nadměrná a příliš dlouhá nebo příliš krátká, pak může dojít k poškození organismu. Nesmí také útočit na neškodné molekuly, např. alergeny, a hlavně musí tolerovat vlastní molekuly, jinak se rozvíjí autoimunitní zánět.

V pokusech s Enoki a jejím vlivu na imunitní systém se nejvíce osvědčily imunomodulační proteiny FIP-fve. Když se tyto molekuly přidají k buňkám imunitního systému, dochází k jejich aktivaci. Začnou se více množit a produkovat působky (cytokiny), která mají schopnost aktivovat další buňky, nejen imunitní, např.  IL-2, IL-4, IFN-γ, TNF-α, LT, IL-1.

Pokud FIP-fve působí na makrofágy, tj. buňky schopné pohlcovat a ničit cizorodý materiál či poškozené buňky a jejich části, zvyšuje se jejich schopnost fagocytovat částice (např. bakterie), zpracovat je a vystavit jejich molekuly na svém povrchu tak, aby je mohly najít i ostatní buňky imunitního systému. Hlavně T lymfocyty, které poté pomáhají protilátky produkující B lymfocyty.

V jedné studii se podávaly části houby, které se běžně vyhazují, mladých rostoucích slepicích. Ukázalo se, že si díky Enoki dokážou slepice tvořit větší množství protilátek proti virům, a to jak IgA, tak IgG. Byla zachycena vyšší reaktivita imunitního systému.

Krom aktivace imunitního systému, umí Enoki reakce také tlumit. A to hlavně ty poškozující, patologické, třeba alergické a autoimunitní záněty. V pokusech s alergickými hlodavci se prokázalo, že podávání Enoki vede ke zmírnění příznaků a také hodnot protilátek IgE, které hrají důležitou roli v alergických reakcích. Dobrý efekt byl prokázán tak u myší s astmatem. Část myší, které dostávala Enoki, měla lepší funkci plic, snížil se výskyt záchvatů dušnosti a také produkce hlenu v dýchacích cestách. Výrazně se snížil alergický zánět v plicích atd.

Pozitivně působí Enoki tak na střevní záněty, kolitidy i obdoby Crohnovy nemoci a ulcerózní kolitidy u myší. Pokud je u myší vyvolán střevní zánět a poté části podávána Enoki, mají myši s Enoki mírnější průběh. Dochází ke zmírnění zánětu, produkci cytokinů, které zánět tlumí, mizí průjmy, nedochází ke ztrátě hmotnosti atd.

Enoki působí na střevo nejen protizánětlivě, ale podporuje též správné složení střevní mikroflóry, která pak také působí protizánětlivě.

Imunitní systém je také zodpovědný za procesy hojení. V pokusech s poškozením pokožky u krys a myší vedla aplikace Enoki k urychlení hojení kožních defektů.

Chang HH, Hsieh KY, Yeh CH, Tu YP, Sheu F. Oral administration of an Enoki mushroom protein FVE activates innate and adaptive immunity and induces anti-tumor activity against murine hepatocellular carcinoma. Int Immunopharmacol. 2010 Feb;10(2):239-46.

Cheah IK, Halliwell B. Ergothioneine; antioxidant potential, physiological function and role in disease. Biochim Biophys Acta. 2012;1822(5):784-93.

Wu M, Luo X, Xu X, Wei W, Yu M, Jiang N, Ye L, Yang Z, Fei X. Antioxidant and immunomodulatory activities of a polysaccharide from Flammulina velutipes. J Tradit Chin Med. 2014;34(6):733-40.

Yan Z-F, Liu N-X, Mao X-X, Li Y, Li C-T. Activation Effects of Polysaccharides of Flammulina velutipes Mycorrhizae on the T Lymphocyte Immune Function. Journal of Immunology Research. 2014;2014:285421.

Zheng-Fei Yan, Nai-Xu Liu, Xin-Xin Mao, Yu Li, and Chang-Tian Li, “Activation Effects of Polysaccharides of Flammulina velutipes Mycorrhizae on the T Lymphocyte Immune Function,” Journal of Immunology Research, vol. 2014, Article ID 285421, 7 pages, 2014.

Chang YC, Hsiao YM, Hung SC, Chen YW, Ou CC, Chang WT, Lue KH, Ko JL. Alleviation of Dermatophagoides microceras-induced allergy by an immunomodulatory protein, FIP-fve, from Flammulina velutipes in mice. Biosci Biotechnol Biochem. 2015;79(1):88-96.

Chu PY, Sun HL, Ko JL, Ku MS, Lin LJ, Lee YT, Liao PF, Pan HH, Lu HL, Lue KH. Oral fungal immunomodulatory protein-Flammulina velutipes has influence on pulmonary inflammatory process and potential treatment for allergic airway disease: A mouse model. J Microbiol Immunol Infect. 2015. pii: S1684-1182(15)00823-3.

Hsieh CW, Lan JL, Meng Q, Cheng YW, Huang HM, Tsai JJ. Eosinophil apoptosis induced by fungal immunomodulatory peptide-fve via reducing IL-5alpha receptor. J Formos Med Assoc. 2007;106(1):36-43.

Mahfuz S, Song H, Miao Y, Liu Z. Dietary inclusion of mushroom (Flammulina velutipes) stem waste on growth performance and immune responses in growing layer hens. J Sci Food Agric. 2019 Jan 30;99(2):703-710. doi: 10.1002/jsfa.9236.

Zhao R , Ji Y , Chen X , Su A , Ma G , Chen G , Hu Q , Zhao L . Effects of a β-type glycosidic polysaccharide from Flammulina velutipes on anti-inflammation and gut microbiota modulation in colitis mice. Food Funct. 2020 May 1;11(5):4259-4274. doi: 10.1039/c9fo03017d.

Xu H, Liu L, Cao C, Lu W, Zhu Z, Guo Z, Li M, Wang X, Huang D, Wang S, Cheng S. Wound Healing Activity of a Skin Substitute from Residues of Culinary-Medicinal Winter Mushroom Flammulina velutipes (Agaricomycetes) Cultivation. Int J Med Mushrooms. 2019;21(7):683-691. doi: 10.1615/IntJMedMushrooms.2019031175.

Enoki proti infekcím

Infekce, resp. mikroorganismy, které je způsobují, jsou všude kolem nás. Záleží na imunitním systému, jak si s nimi poradí a umožní jim pomnožit se a vyvolat nemoc.

Na virové infekce většinou není léčba, pouze úlevná, tj. snížení teploty, bolestí atd. Bakteriální, parazitární a houbové infekce bývají léčitelné, je zde však problém s narůstající odolností těchto patogenů proti léčbě. Léky je nezničí. Je tedy třeba hledat nové, účinné a bezpečné látky, které mohou patogeny ničit. Vědci se obracejí do přírody a také k Enoki.

Jednak houba podporuje imunitní systém a jeho obranyschopnost, a jednak obsahuje látky, které jsou pro patogeny toxické.

U Enoki byly potvrzeny protivirové účinky. Dochází k tomu, že Enoki znemožní vstup viru do buňky nebo jeho pomnožení v buňce, tj. zablokuje např. enzymy, které potřebuje ke své replikaci. Takto působí např.  na HIV, virus chřipky či herpetické viry.

Ani bakterie nejsou vůči působení Enoki imunní. Testy se nejčastěji provádí tak, že se na miskách vypěstuje kultura bakterií, ke které se přidá Enoki a sleduje se, jak se mění bakteriální kolonie. Enoki omezuje růst kolonií zlatého stafylokoka, pseudomonád, Bacillus subtilis atd. Ukázalo se, že Enoki dokáže také potlačit množení Streptococcus mutans, který se nachází v ústní dutině a podílí se na vzniku zubního kazu. Enoki by se tedy mohla přidávat do zubní pasty a sloužila by jako prevence zubního kazu. Pokud se podíváme na jednotlivé složky Enoki, tak např. enokipodiny A až D jsou schopné ničit B. subtilis, flamvelutpenoidy A až D bakterii Escherichia coli a zlatého stafylokoka.

Krom virů a bakterií se Enoki uplatní i v boji proti plísním a patogenním houbám. Dokáže porazit např. Ophiostoma ulmi, Fusarioum oxysporum i Candida albicans a Aspergillus fumigatus.

Nemůžeme opomenout protiparazitární účinky Enoki. Byl prokázán efekt Enoki proti hlístici, resp. jejím larvám, jednalo se o druhy patřící mezi Panagrellus.

Chang YC, Chow YH, Sun HL, Liu YF, Lee YT, Lue KH, Ko JL. Alleviation of respiratory syncytial virus replication and inflammation by fungal immunomodulatory protein FIP-fve from Flammulina velutipes. Antiviral Res. 2014 Oct;110:124-31

Wang H, Ng TB. Isolation and characterization of velutin, a novel low-molecular-weight ribosome-inactivating protein from winter mushroom (Flammulina velutipes) fruiting bodies. Life Sci. 2001;68(18):2151-8.

Chang YC, Chow YH, Sun HL, Liu YF, Lee YT, Lue KH, Ko JL. Alleviation of respiratory syncytial virus replication and inflammation by fungal immunomodulatory protein FIP-fve from Flammulina velutipes. Antiviral Res. 2014;110:124-31.

Ishikawa NK, Fukushi Y, Yamaji K, Tahara S, Takahashi K. Antimicrobial cuparene-type sesquiterpenes, enokipodins C and D, from a mycelial culture of Flammulina velutipes. J Nat Prod. 2001;64(7):932-4.

Culinary-Medicinal Winter Mushroom, Flammulina velutipes (Agaricomycetes) against Oral Pathogen Streptococcus mutans. Int J Med Mushrooms. 2020;22(2):115-124. doi: 10.1615/IntJMedMushrooms.2020033335.

Kashina S, Villavicencio LL, Balleza M, Sabanero GB, Tsutsumi V, López MS. Extracts from Flammulina velutipes Inhibit the Adhesion of Pathogenic Fungi to Epithelial Cells. Pharmacognosy Res. 2016;8(Suppl 1):S56-60.

Ferreira JM, Carreira DN, Braga FR, Soares FEF. First report of the nematicidal activity of Flammulina velutipes, its spent mushroom compost and metabolites. 3 Biotech. 2019 Nov;9(11):410. doi: 10.1007/s13205-019-1951-x.

Enoki a vysoké hladiny tuků a srdečně-cévní soustava

Tuky jsou pro náš život nepostradatelné, jsou např. součástí buněčných membrán a jsou zdrojem energie. Problém ale nastává, pokud je jich v těle příliš. V takovém případě se ukládají do cévních stěn a rozvíjí se ateroskleróza, do jater a vzniká hepatosteatóza a do jiných orgánů. Pokud si vezmeme pouze cévy, tak vinou ukládání tuků dochází k poškození cév, zánětu, cévy ztrácí pružnost, snižuje se jejich průměr… to vede ke zvýšení krevního tlaku, zvýšení zatížení srdce, zvýšení srážlivosti krve atd.

Je tedy důležité hlídat si hodnoty tuků v krvi a zavčas řešit, pokud jsou zvýšené.

Enoki byla testována, zda dokáže snížit hodnoty tuků. Nejčastěji se provádí pokusy na hlodavcích (myši, krysy, křečci), kteří jsou krmeni vysokotučnou dietou, což vede k nárůstu tuků v krvi i hmotnosti. Poté je části zvířat podávána Enoki a části ne a porovnává se stav zvířat z obou skupin. Zvířata s Enoki mají nižší hladiny celkového cholesterolu, i špatného cholesterolu LDL. Enoki však také zvyšuje hladinu hodného cholesterolu HDL.

Při rozboru jater se potvrdilo, že díky poklesu koncentrace tuků dochází také ke snížení ukládání tuků v játrech.

Samotné snížení hladiny tuků nechrání pouze játra, ale také srdečně-cévní soustavu. Výše jsme zmínili, že ateroskleróza a tvorba plátů v cévách je také spojená s rizikem vzniku krevních sraženin, trombů, které se mohu utrhnout a být vmeteny např. do plic či mozku a ohrozit pacienta na životě. Enoki dokáže omezit nadměrné srážení krve. Snižuje totiž shlukování krevních destiček, a zpomaluje tvorbu krevní zátky. Zpomaluje také srážení krve jako takové. Navíc obsahuje enzymy, které umí krevní zátku rozkládat, tj. mají fibrinolytickou aktivitu.

Enoki má také potenciál snižovat krevní tlak, V pokusu u krys s vysokým krevním tlakem vedlo podávání prášku z Enoki, který byl obohacený o kyselinu gama aminomáselnou (GABA) ke snížení krevního tlaku až o 30  mmHg. Toto snížení je dáno regulací vegetativního nervového systému, sympatiku. Krevní tlak umí Enoki snížit také tím, že blokuje angiotenzin konvertující enzym. Díky tomu nedochází k nárůstu angiotenzinu II, který zvyšuje krevní tlak. Na tomto principu jsem vytváření léky, které známe jako ACEI.

Ming-Yei Yeh, Wen-Ching Ko, Li-Yun Lin, Hypolipidemic and Antioxidant Activity of Enoki Mushrooms (Flammulina velutipes). Biomed Res Int 2014;2014:352385.

Yasuhito Nobushi, Yuki Hamada, Ken Yasukawa. Inhibitory Effects of the Edible Mushroom Flammulina velutipes on Lipid Accumulation in 3T3-L1 Cells. Journal of Natural Medicines   70(2) in press   May 2016.

Fukushima M, Ohashi T, Fujiwara Y, Sonoyama K, Nakano M. Cholesterol-lowering effects of maitake (Grifola frondosa) fiber, shiitake (Lentinus edodes) fiber, and enokitake (Flammulina velutipes) fiber in rats. Exp Biol Med (Maywood). 2001;226(8):758-65.

YANG, BYUNG-KEUN1 , JUN-BO PARK, AND CHI-HYUN SONG. Hypolipidemic Effect of Exo-Polymer Produced in Submerged Mycelial Culture of Five Different Mushrooms. J. Microbiol. Biotechnol. (2002), 12(6), 957–961.

 Akira Harada, Takeshi Nagai and Miho Yamamoto. Production of GABA-Enriched Powder by Flammulina velutipes and Its Antihypertensive Effects in Spontaneously Hypertensive Fats. http://www.isms.biz/proceedings/beijing/volume-18-part-1-article-59/

Enoki jako antioxidant a zpomalovač stárnutí

Oxidační stres je dát zvýšenou produkci a neutralizací volných radikálů. Volné radikály vznikají v organismu během metabolizování živin, imunitní reakci atd. Jsou však neutralizovány enzymy v těle a dalšími sloučeninami. V případě stresu, vystavení škodlivinám, infekcím atd. zvyšuje produkci volných radikálů a tělo je jich nestačí neutralizovat. Dochází k oxidačnímu stresu, který poškozuje např. tuky v buněčných membránách, ale také DNA. Oxidační stres urychluje degeneraci v organismu, může být spouštěčem nádorového bujení atd.

Složky v Enoki odstraňují volné radikály, a tak snižují oxidační stres, fungují tedy jako prevence mnohe onemocnění. Podporují také aktivitu tělu vlastních enzymů, např. superoxiddismutázy. 

V pokusech na zvířatech se potvrdily antioxidační účinky. Je totiž možné měřit hodnoty sloučenin, které vznikají pouze v přítomnosti oxidačního stresu. Vystavení toxické látce u zvířat zvýší produkci volných radikálů a např. malondialdehydu, který vzniká reakcí kyslíkových radikálů s tuky v membránách. U zvířat, které užívají Enoki se hladiny této sloučeniny sníží.

Wu M, Luo X, Xu X, Wei W, Yu M, Jiang N, Ye L, Yang Z, Fei X. Antioxidant and immunomodulatory activities of a polysaccharide from Flammulina velutipes. J Tradit Chin Med. 2014;34(6):733-40.

Bao HN, Ushio H, Ohshima T.Antioxidative activities of mushroom (Flammulina velutipes) extract added to bigeye tuna meat: dose-dependent efficacy and comparison with other biological antioxidants. J Food Sci. 2009;74(2):C162-9.

Mohammad Azizur Rahman, Noorlidah Abdullah, and Norhaniza Aminudin, “Antioxidative Effects and Inhibition of Human Low Density Lipoprotein Oxidation In Vitro of Polyphenolic Compounds in Flammulina velutipes (Golden Needle Mushroom),” Oxidative Medicine and Cellular Longevity, vol. 2015, Article ID 403023, 10 pages, 2015.

Enoki zlepšuje mozkové funkce

Pro nás, pro lidi je mozek velmi důležitý a pokles mozkových funkcí představuje velký problém. Mozkové funkce se snižují s přibývajícími roky, mozek je totiž po dlouhé roky vystavován oxidačnímu stresu, mírnému zánětu, mohou ho poškodit různé infekce, ischemie (poškození cév v mozku), ukládání špatně vytvořených bílkovin v mozku (beta amyloidu u Alzheimerovy nemoci). To vše vede k úbytku neuronů, mozkových buněk.

Již jsme zmínili, že Enoki snižuje oxidační stres, potlačuje zánět, ničí mnohé viry, chrání cévy, i ty mozkové, i tímto tedy pomáhá chránit mozek.

Proběhlo mnoho studií potvrzujících ochranný vliv Enoki. V jedné se krysám podával skopolamin, který způsobuje narušení paměti a část takto léčených krys dostávala polysacharidy z Enoki. U těchto krys došlo ke zlepšení paměti, byly schopné lépe se učit novým věcem, došlo k obnovení již osvojených schopností a znalostí. Vědci zjistili, že podávání Enoki zvýšilo tvorbu neurotransmiteru acetylcholinu, který je zapojen do přenosu vzruchů v mozku. Došlo také k normalizaci hladin serotoninu, dopaminu a noradranalinu.

Právě zvýšení hladiny serotoninu má také protidepresivní účinky.

V jiné studii byly skopolaminu vystaveny myši a také se části z nich podávaly polysacharidy z Enoki. Zjistilo se, že Enoki zlepšuje mozkové funkce, a kupodivu díky tomu, že Enoki moduluje složení střevní mikroflóry, díky níž se snižuje zánět a poškození mozku.

V další studii vědci u krys navodili stav podobný Alzheimerově nemoci u lidí. Doško k poklesu mozkových funkcí, snížila se jejich schopnost procházet bludišti. Části krys se podávala Enoki s ginseoidy. To mělo antioxidační efekt, snížil se úbytek nervových buněk a tyto krysy měly lepší mozkové funkce.

Wenjian Yang, Yong Fang, Jin Liang, Qiuhui Hu. Optimization of ultrasonic extraction of Flammulina velutipes polysaccharides and evaluation of its acetylcholinesterase inhibitory activity. Food Research International 44(5):1269-1275. 

Su A, Yang W, Zhao L, Pei F, Yuan B, Zhong L, Ma G, Hu Q. Flammulina velutipes polysaccharides improve scopolamine-induced learning and memory impairment in mice by modulating gut microbiota composition. Food Funct. 2018 Mar 1;9(3):1424-1432. doi: 10.1039/c7fo01991b.

Zhang Y, Li H, Yang X, Jin G, Zhang Y. Cognitive-enhancing effect of polysaccharides from Flammulina velutipes on Alzheimer's disease by compatibilizing with ginsenosides. Int J Biol Macromol. 2018 Jun;112:788-795. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2018.02.040..

Enoki ochrání i játra

Játra jsou velmi důležitým orgánem, zajištují detoxikaci, eliminaci škodlivin, syntetizují mnoho bílkovin, včetně těch zapojených do imunitní odpovědi či srážení krve, produkují také hormony, jsou zapojeny do metabolismu živin atd. Mají velkou regenerační schopnost, ale i tak mohou být poškozená.

Již jsme zmínili, že Enoki snižuje hodnoty tuků v krvi, čímž zabraňuje, aby se ukládaly v játrech, a poškodily by je. Navíc Enoki ničí viry, které napadají játra, tj. viry hepatitidy B a C. Dalším ochranným faktorem je také to, že Enoki snižuje zánět, který může být vyvolán přítomností tuků, virů, toxinů, autoimunitní reakce…, snižuje také oxidační stres, a to přímo, ale také tím, že zvyšuje aktivitu enzymu superoxiddismutázy.

Studie, které byly prováděny na zvířatech, jimž se podala toxická játra, prokázaly, že pokud je přidána také Enoki, postižení jater je mnohem menší, a navíc je podpořena regenerace.

Y. Meng, J. Yan, G. Yang, Z. Han, G. Tai, H. Cheng, Y. Zhou, Structural characterization and macrophage activation of a hetero-galactan isolated from Flammulina velutipes, Carbohydr. Polym. 183 (2018) 207–218, https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2017.12. 017.

M. Boll, L.W. Weber, E. Becker, A. Stampfl, Mechanism of carbon tetrachlorideinduced hepatotoxicity, J. Biosci. 56 (2001) 649–659, https://doi.org/10.1515/znc2001-7-826

Chou WT, Sheih IC, Fang TJ. The applications of polysaccharides from various mushroom wastes as prebiotics in different systems. J Food Sci. 2013;78(7):M1041-8.

Huang, Li; Chen, Ming; Li, Siqian; Shah, Nagendra P. Antioxidant activities and bifidogenic properties of water-soluble crude polysacharide preparations from Flammulina velutipes and Hypsizygus marmoreus mushrooms. International Journal of Probiotics & Prebiotics10.1 (Feb 2015): 37-42.