Latinsky: Pleurotus ostreatus
Česky: hlíva ústřičná
Čínsky: Ping Gu 平菇
Japonsky: Hiratake
Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus, oyster mushroom, hira take) patří mezi dřevokazné houby, tj. houby, které využívají hostitelské dřevo jako zdroj živin. Svého hostitele hlíva nezahubí, ani výrazně neoslabí. Hlíva preferuje listnaté stromy, pařezy, popadané větve. Jméno má hlíva od své podoby. Tvarem i barvou připomíná ústřici. Klobouk má podlouhlý tvar o průměru cca 5 až 35 centimetrů. Je zprvu plochý a postupně se zakřivuje a má modrošedou nebo šedou barvu. Klobouky hlívy připomínají větší ústřice, odtud pochází její jméno v angličtině ústřicová houba (oyster mushroom). Plodnice hlívy rostou v trsech. Ty mohou mít i několik kilogramů. Hlíva je velmi žádané houba, proto se hojně pěstuje komerčně a je nyní čerstvá k sehnání v téměř každém supermarketu.
Hlíva však není používaná jen jako potravina, ale také jako lék. A to hlavně v Asii, kde ji používá dlouhá tisíciletí tradiční čínská medicína. Použití houby je zmiňováno v největším čínském herbáři Shen Nong Ben Cao Jing. Zde je také popsáno, že se houba uměle pěstuje od roku 199 našeho letopočtu. Objevuje se i v básních z období dynastie Sung. Zde je nazývána “the mushroom of flower heaven” (houba květinového nebe).
V Evropě byla houba popsána a zařazena do biologických systému v roce 1775, a to díky dánskému přírodovědci Josephu Freiferrovi von Jacquinu. Ten hlívu pojmenoval Agaricus ostreatus. Svou současné jméno dostala hlíva v roce 1871. Přejmenoval ji německý mykolog Paul Kummer.
Povaha (Si Qi): mírně teplá
Chuť (Wu Wei): sladká
Tropismus (Gui Jing): játra, slezina, žaludek
1, Posiluje slezinu a střed
2, Podpora imunity
3, Podpora u očkování
4, Protirakovinné účinky
5, Artrózy
6, Použití Hlívy u metabolických problémů
7, Chudokrevnost (nedostatečnost krve)
8, Kožní problémy
9, Podporuje hojení ran
10, Protizánětlivé účinky
11, Křečové žíly
12, Antioxidační efekt
13, Zácpa
Hlíva se používá též u zácpy, ale spíše vařená kvůli vysokému obsahu vlákniny
a, Houby ve formě extraktů (doporučovaná forma užívání)
Pokud užíváte houby ve formě 30% extraktů, tak doporučuji:
Preventivní užívání
U lehčích zdravotních problémů
U vážnějších zdravotních problémů
b, Houby v tinktuře
c, Houby ve formě prášku (powder, biomasa)
d, Sušené houby
Sušinu hub tvoří hlavně cukerné složky. Nejdůležitější jsou polysacharidy, tj. složené cukry. Hlíva obsahuje nerozpustné, nevstřebatelné polysacharidy, tj. hrubou vlákninu, která podporuje zdravou funkci střev a zajišťuje správné složení mikroflóry, která z vlákniny čerpá energii pro svůj život, množení a růst. Dalším typem polysacharidů jsou glukany, včetně známých beta glukanů, ty jsou zastoupeny jak alfa, tak beta glukany s větvěním na pozicích 3 a 6, tj. (1→3), (1→6). Jedinečným beta glukanem v hlívě je pleuran. Ten se vyznačuje imunomodulačními účinky. V hlívě se nacházejí také jednoduché cukry, monosacharidy, jako např. glukóza či galaktóza.
Z hlívy je možné získat aminokyseliny a bílkoviny.
Jak z přiložené tabulky (je zde porovnání hodnot hlívy ústřičné a její příbuzné) nejvíce je v hlívě kyseliny glutamové, argininu, alaninu, kyselina aspartamové, leucinu, serinu, threoninu, glycinu. Nechybí ani valin, lysin, isoleucin, fenylalanin, lysin, histidin, tyrosin, tryptofan, metionin a norvalin.
Chirinang, Pornariya and Kanok-Orn Intarapichet. “Amino acids and antioxidant properties of the oyster mushrooms , Pleurotus ostreatus and Pleurotus sajor-caju.” (2009).
Nyní se podíváme na bílkoviny. Pro hlívu jsou typické ostreolysin a pleurotolysin. Tyto bílkoviny mají schopnost narušit buněčné membrány a vytvoří v nich póry. Tím může dojít až ke smrti buňky. Pokud však konzumujete hlívu, nemusíte se obávat, že by měly tyto bílkoviny negativní vliv na vaše zdraví. Aby se jejich efekt v organismus projevil, museli byste zkonzumovat doslova kilogramy hub denně.
Podobně je to u osteatinu, tato bílkovina působí toxicky na ribozomy, které syntetizují bílkoviny. Množství v houbě je zanedbatelné, ale pokud by se látka extrahovala, bylo by ji možné použít jako léčivo.
Bílkoviny v hlívě zastupují také enzymy, a to hlavně ty, které štěpí dřevní hmotu na složky, které houba využívá jako zdroj energie. Jedná se lignocelulolytické a hydrolytické enzymy, např. laktázy, manganázy, celulázy, xylynázy, tanázy… V hlívě nechybí ani enzymy, které umí neutralizovat volné radikály, a tak snižovat oxidační stres, jt. superoxiddismutázy, peroxidázy či katalázy.
V houbách, tedy i v hlívě, můžeme najít také mastné kyseliny. Dle níže vložené tabulky je jasně patrné, že převažují nenasycené mastné kyseliny, tj. takové, které mají v řetězci alespoň jednu dvojnou vazbu. Právě ty z více dvojnými vazbami jsou pro naše zdraví nejvhodnější. Na konci tabulky je vidět, že jednonenasycených je kolem 17,6 %, vícenenasycených 64 % a zbytek tvoří nasycené mastné kyseliny.
V tabulce (převzatá z Fogarasi, M.; Socaci, S.A.; Dulf, F.V.; Diaconeasa, Z.M.; Fărcaș, A.C.; Tofană, M.; Semeniuc, C.A. Bioactive Compounds and Volatile Profiles of Five Transylvanian Wild Edible Mushrooms. Molecules 2018, 23, 3272. https://doi.org/10.3390/molecules23123272) jsou uvedeny koncentrace mastných kyselin zastoupených v hlívě. První číslo v závorce značí délku mastné kyseliny a druhé počet nenasycených vazeb.
číslo |
Mastné kyseliny |
P. ostreatus |
1 |
kyselina kapronová (6:0) |
0.02 ± 0.001 |
2 |
kyselina kaprylová (8:0) |
0.02 ± 0.001 |
3 |
kyselina kaprinová (10:0) |
0.06 ± 0.002 |
4 |
kyselina laurová (12:0) |
0.03 ± 0.001 |
5 |
kyselina myristová (14:0) |
0.47 ± 0.001 |
6 |
kyselina pentadekanová (15:0) |
1.87 ± 0.01 |
7 |
kyselina palmitová (16:0) |
12.40 ± 0.07 |
8 |
kyselina Z-7 palmitoolejová (16:1)n-9 |
0.16 ± 0.01 |
9 |
kyselina palmitoolejová (16:1)n-7 |
0.47 ± 0.002 |
10 |
kyselina heptadecylová (17:0) |
0.19 ± 0.02 |
11 |
kyselina stearová (18:0) |
2.18 ± 0.01 |
12 |
kyselina olejová (18:1)n-9 |
15.96 ± 0.04 |
13 |
kyselina vakcenová (18:1)n-7 |
0.12 ± 0.005 |
14 |
kyselina linolová (18:2)n-6 |
63.68 ± 0.001 |
15 |
kyselina alfa linolenová(18:3)n-3 |
0.12 ± 0.001 |
16 |
kyselina arachidová (20:0) |
0.20 ± 0.003 |
17 |
kyselina arachidonová (20:1)n-9 |
0.16 ± 0.01 |
18 |
kyselina eikosadienová (20:2)n-6 |
0.24 ± 0.006 |
19 |
kyselina heneikosanoová (21:0) |
0.04 ± 0.03 |
20 |
kyselina behenová (22:0) |
0.64 ± 0.02 |
21 |
kyselina eruková (22:1)n-9 |
0.18 ± 0.01 |
22 |
kyselina trikosanová (23:0) |
0.06 ± 0.004 |
23 |
kyselina lignocerová (24:0) |
0.21 ± 0.03 |
24 |
kyselina nervonová (24:1) |
0.53 ± 0.02 |
|
celkem nasycené |
18.38 ± 0.04 |
|
celkem mononenasycených |
17.58 ± 0.01 |
|
celkem polynenasycených |
64.04 ± 0.03 |
Terpenoidy jsou velmi důležitou složkou hlívy. Mají hlavně antioxidační, protiinfekční a protinádorové účinky. Z hlívy je možné extrahovat.
Fenolové sloučeniny, stejně jako terpenoidy, mají hlavně antioxidační, protinádorové a protiinfekční účinky.
V přiložené tabulce je přehled fenolových sloučenin v hlívě a jiných houbách. (tabulka převzatá z článku Fogarasi M, Socaci SA, Dulf FV, et al. Bioactive Compounds and Volatile Profiles of Five Transylvanian Wild Edible Mushrooms. Molecules. 2018;23(12):3272. Published 2018 Dec 11. doi:10.3390/molecules23123272)
čísla složek |
Složky |
obsah na 100 g sušiny |
P. ostreatus |
||
1 |
4-Hydroxybenzoová kyselina |
75.04 ± 0.20 |
2 |
2,4-Dihydroxybenzoová kyselina |
11.84 ± 0.20 |
3 |
4-Hydroxyfenyloctová kyselina |
4.02 ± 0.05 |
4 |
Protokatechová kyselina |
17.28 ± 0.6 |
5 |
Katechin |
14.86 ± 0.10 |
6 |
Galokatechin |
5.04 ± 0.15 |
10 |
o-kumarová kyselina |
3.63 ± 0.20 |
11 |
Skořicová kyselina |
10.09 ± 0.15 |
12 |
5-Feruloylchinová kyselina |
35.04 ± 0.08 |
13 |
3,5 Dicaffeoylchinová kyselina |
14.60 ± 0.10 |
Steroly jsou látky, které obsahují stejné jádro jako cholesterol. Mezi nejznámější sterol patří ergosterol, tj. vitamín D2.
Dalšími jsou
Mnohé sloučeniny dodávají houbám typickou vůni a chuť. V hlívě jsou to hlavně alkoholy, ketony, estery, aldehydy a také aminokyseliny obsahující síru.
V hlívě se nacházejí také minerálny a stopové prvky. Je nutné zmínit, že jejich koncetrace je často závislá na prostředí, v němž žijí.
Z vitamínů můžeme zmínit již popsaný vitamín D2, vitamíny ze skupiny B a vitaním E. V malém množství obsahuje hlíva též vitamín C.
U některých sloučenin jsme zmínili, jaké mají účinky. Je tedy jasné, že stejné bude mít i houba. Některé účinky rozebereme hlouběji v následujícím textu.
Hlíva obsahuje složky, které mají potenciál modulovat aktivitu imunitního systému. Imunitní systém musí fungovat správně, aby nás chránil a zároveň neohrožoval. Musí být dost silný, aby odolal útokům infekčních patogenů a dokázal zabíjet nádorové buňky. Zároveň však nesmí být jeho reakce příliš silná a dlouhá, to by vedlo k poškození tkání. Imunitní systém také nesmí reagovat na “neškodné” podněty, tj. např. na alergeny, a co víc musí tolerovat své vlastní bílkoviny. Pokud je tolerance prolomená, rozvíjí se autoimunitní zánět.
Hlíva dokáže imunitní systém harmonizovat.
Mnohé studie proběhly přímo na buňkách imunitního systému, ke kterým se přidala hlíva, hlavně pak polysacharidy. Imunitní buňky reagují zvýšením množení, aktivity, produkce působků (cytokinů), které mohou dále posílit imunitní odpověď, např. IL-2, IL-1beta, TNF alfa. V případě působení na fagocytující buňky (schopné pohlcovat cizorodý materiál, či odklízí v organismu vzniklé “nebezpečné” produkty) dochází k posílení fagocytózy a rozložení fagocytovaného materiálu.
Proběhlo též mnoho studií se zvířaty, ale jelikož existují klinické studie, tj. s dobrovolníky, budeme se věnovat hlavně jim.
V jedné studii s hlívou se sledoval vliv houby na nemocnost zdravých dětí. Děti často trpí na infekce dýchacích cest, jejich imunitní systém ještě není zcela zralý. Studie se účastnilo 175 dětí, které dlouhodobě užívaly hlívu. V porovnání s předchozími roky měly děti mnohem méně infekcí, u 36 % dětí dokonce nedošlo k žádné infekci během roku. Krevní testy odhalily, že díky hlívě došlo k nárůstu počtu imunitních buněk a zvýšila se také koncentrace imunitu posilujících působků. Proběhla též studie se sportovci. Ačkoli je sport zdravý a posiluje imunitní systém, nadměrná fyzická zátěž má opačný efekt. Vrcholoví sportovci jsou značně náchylní k infekcím. Sportovci byli rozdělení do 2 skupin. Jedna dostávala pleuran a druhá placebo. Sportovci nevěděli, ve které skupině jsou. Pokud užívali pleuran, došlo ke snížení nemocnosti a krevními testy se zjistilo, že došlo k posílení aktivity NK buněk a také fagocytózy.
Imunostimulační účinky hlívy je možné využít také u vakcinace. Do vakcíny se kromě složky, na kterou si máme vytvořit imunitu, dávají také látky, které imunitní systém vybudí k aktivitě. Toto např. zajišťují soli hliníku, ale ukázalo se, že tento imunostimulační úkol můžou velmi dobře splnit také polysacharidy z hlívy. Posílí odpověď na vakcinaci.
Zatím jsme probírali imunostimulační účinky, nyní se podíváme i na ty tlumivé.
Ve studii na myších byl podáním toxické látky způsoben zánět středouší. Masivně se aktivoval imunitní systém, což způsobilo poškození tkání, byl přítomen otok, tvořil se hnis, zvýšila se tvorba volných kyslíkových radikálů atd. Podávání hlívy vedlo ke snížení intenzity zánětu, čímž bylo i menší konečné poškození středního ucha. Účinky hlívy byly srovnatelné s protizánětlivým lékem indometacinem.
V jiné studii se hlíva podávala krysám, u nichž byl vyvolán zánět střev. Část dostávala pleuran, část ne. Pleuran snížil zánětlivou infiltraci střevní sliznice o 67 %. Snížení zánětu se projevilo menším výskytem průjmů a zlepšením stavu krys. Stejné výsledky byly dosaženy ve studii s krysami, které trpěly obdobou lidské Crohnovy nemoci. Hlíva snížila zánět.
Hlíva umí také tlumit alergické záněty a reakce. Během studií se potvrdilo, že díky hlívě se snížila aktivita buněk podílejících se na alergické reakci (žírné buňky, Th2 lymfocyty, eozinofily…), snížila se koncentrace prozánětlivých cytokinů. Tím se zmírnily také projevy u astmatiků. Hlíva byla také aplikována v podobě krému na atopický ekzém 80 pacientů. Pacienti jej aplikovali na místa postižená ekzémem a udávali, že místa ekzému méně svědila, pálila a zmenšila se.
Je tedy vidět, že hlíva nejen stimuluje, ale také tlumí imunitní systém. Je možné říci, že jej harmonizuje, vyrovnává jeho reakce tak, aby správně pracoval.
Jayasuriya WJABN, Handunnetti SM, Wanigatunge CA, Fernando GH, Abeytunga DTU, Suresh TS. Anti-Inflammatory Activity of Pleurotus ostreatus, a Culinary Medicinal Mushroom, in Wistar Rats. Evid Based Complement Alternat Med. 2020 Mar 5;2020:6845383. doi: 10.1155/2020/6845383. PMID: 32215044; PMCID: PMC7077046.Bobek P, Nosálová V, Cerná S. Effect of pleuran (beta-glucan from Pleurotus ostreatus) in diet or drinking fluid on colitis in rats.Nahrung. 2001 Oct;45(5):360-3.Jesenak M, Urbancek S, Majtan J, Banovcin P, Hercogova J. β-Glucan-based cream (containing pleuran isolated from pleurotus ostreatus) in supportive treatment of mild-to-moderate atopic dermatitis.J Dermatolog Treat. 2015 Dec 10:1-4.Hye-sook Ryu, Kyoung-ok Kim, Yanan Liu, Leena Yoon, Hyun-sook Kim. Effects of edible mushrooms (Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm., Pleurotus eryngil, Flammulina velutipes) extracts on immune cell activation in mice (830.17). The FASEB Journal. 2014; vol. 28 no. 1 Supplement 830.17Rivero-Pérez N, Ayala-Martínez M, Zepeda-Bastida A, Meneses-Mayo M, Ojeda-Ramírez D. Anti-inflammatory effect of aqueous extracts of spent Pleurotus ostreatus substrates in mouse ears treated with 12-O-tetradecanoylphorbol-13-acetate.Indian J Pharmacol. 2016 Mar-Apr;48(2):141-4.Tanaka A, Nishimura M, Sato Y, Sato H, Nishihira J. Enhancement of the Th1-phenotype immune system by the intake of Oyster mushroom (Tamogitake) extract in a double-blind, placebo-controlled study. J Tradit Complement Med 2016 Oct; 6(4):424-430.Jesenak M, Majtan J, Rennerova Z, Kyselovic J, Banovcin P, Hrubisko M. Immunomodulatory effect of pleuran (β-glucan from Pleurotus ostreatus) in children with recurrent respiratory tract infections.Int Immunopharmacol. 2013 Feb;15(2):395-9.Rivero-Pérez N, Ayala-Martínez M, Zepeda-Bastida A, Meneses-Mayo M, Ojeda-Ramírez D. Anti-inflammatory effect of aqueous extracts of spent Pleurotus ostreatus substrates in mouse ears treated with 12-O-tetradecanoylphorbol-13-acetate.Indian J Pharmacol. 2016;48(2):141-4.Devi KS, Sahoo B, Behera B, Maiti TK. Nanoparticle and polysaccharide conjugate: a potential candidate vaccine to improve immunological stimuli.Int J Biol Macromol. 2015;72:1254-64.Bergendiova K, Tibenska E, Majtan J. Pleuran (β-glucan from Pleurotus ostreatus) supplementation, cellular immune response and respiratory tract infections in athletes.Eur J Appl Physiol. 2011;111(9):2033-40.Shamtsyan MM, Konusova VG, Goloshchev AM, Maksimova YO, Panchenko AV, Petrishchev NN, et al.(2004) Immunomodulating and anti-tumor effects of basidiomycetes Pleurotus ostreatus (Jacq.: fr) P. Kumm and P. conucopiae (Pau. Ex Pers.) Rollan. J Biol Phys Chem 4(3): 157-61.Rovenský J, Stančíkova M, Svík K, Bauerová K, Jurčovičová J. The effects of β-glucan isolated from Pleurotus ostreatus on methotrexate treatment in rats with adjuvant arthritis. Rheumatol Int. 2011;31(4):507-11.Nosál'ová V, Bobek P, Cerná S, Galbavý S, Stvrtina S. Effects of pleuran (beta-glucan isolated from Pleurotus ostreatus) on experimental colitis in rats. Physiol Res. 2001;50(6):575-81.
Nádorová onemocnění jsou velmi různorodá. Mnohá jsem preventabilní, tj. je možné jim předcházet. Je prokázáno, že riziko vzniku různých typů rakovin je kouření, alkohol, špatná životospráva atd. Ačkoli dnes již není diagnóza rakoviny rozsudek smrti, přesto jsou lidé, kteří rakovině podlehnou. Protinádorová léčba je navíc velmi náročná a má velké množství nežádoucích účinků. Velkým problém také je, že rakovinné buňky mohou být na léčbu rezistentní, tj. neničí je.
Hledají se další možnosti, jak léčbu zefektivnit a zmírnit její dopady. Ukazuje se, že v přírodě se vyskytují látky, které mají protinádorové účinky. Jsou přítomné také v hlívě.
Velká část pokusů protinádorových účinků se provádí na buněčných kulturách. To znamená, že se různé druhy nádorových buněk pěstují v laboratoři, v miskách, lahvích, tak aby se množily, prospívaly. Pak se k nim přidá hlíva či nějaká její složka a sleduje se efekt. Výsledek bývá u shodný. Nádorové buňky se přestávají množit, je zastaven buněčný cyklus. Navíc je spuštěn proces apoptózy, tj. buněčné smrti. Nádorových buněk v kultuře tedy ubývá. Hlíva také poškozuje mitochondrie nádorových buněk, ty slouží jako elektrárny, dodávají buňce energii, bez nich nemůže přežít. Tento protinádorový efekt byl prokázán na buňkách rakoviny plic, prostaty, tlustého střeva atd.
K protinádorovému efektu musíme také započítat pozitivní vliv hlívy na imunitní systém. Zvyšuje aktivitu buněk, které mají schopnost nádorové buňky zabíjet, např. NK buňky, CD8+ T lymfocyty.
Protinádorové účinky se sledují také na zvířatech s nádory. Části se podává hlíva a části nikoli. V jedné studii došlo díky posílení imunitní odpovědi k potlačení lymfomu, zmenšení až o 75 %. Myši léčebné hlívou žily déle než myši, které léčené nebyly. Dobrý efekt se potvrdil také u myší s rakovinou žaludku. Růst nádoru se zastavil, či se dokonce zmenšil a snížilo se metastazování.
Nemůžeme opomenout také fakt, že hlíva může pomoci s nežádoucími účinky protinádorové terapii, tj. snížit dopady. Myši byly vystaveny radioterapii, což vedlo k potlačení krvetvorbu, útlumu kostní dřeně. Pokud však užívaly hlívu, dopad na krvetvorbu nebyl tak výrazný. Buněčnost kostní dřeně byla s hlívou až 5x větší, což je dobré.
Ani zde však neskončíme. Hlíva také může zvýšit citlivost nádorových buněk k protinádorové terapii. Pak stačí menší dávka léčby na dosažení stejného účinku. Toto bylo testováno přímo na buňkách rakoviny děložního čípku.
Hlíva tedy působí proti nádorům různými mechanismy.
Devi KS, Behera B, Mishra D, Maiti TK. Immune augmentation and Dalton's Lymphoma tumor inhibition by glucans/glycans isolated from the mycelia and fruit body of Pleurotus ostreatus. Int Immunopharmacol. 2015 Mar;25(1):207-17.Cao, X., Liu, J., Yang, W., Hou, X., Li, Q."Antitumor activity of polysaccharide extracted from Pleurotus ostreatus mycelia against gastric cancer in vitro and in vivo". Molecular Medicine Reports 12.2 (2015): 2383-2389.Olufemi AE, Terry AOA, Kola OJ. Anti-leukemic and immunomodulatory effects of fungal metabolites of Pleurotus pulmonarius and Pleurotus ostreatus on benzene-induced leukemia in Wister rats. The Korean Journal of Hematology. 2012;47(1):67-73. doi:10.5045/kjh.2012.47.1.67. Llauradó G, Morris HJ, Tamayo V, Lebeque Y, Beltrán Y, Marcos J, Moukha S, Creppy EE, Bermúdez RC. Haematopoiesis radioprotection in Balb/c mice by an aqueous mycelium extract from the Basidiomycete Pleurotus ostreatus mushroom. Nat. Prod. Res. 2015; 29(16):1557-61. Gu, YH, Sivam G. (2006) Cytotoxic effect of oyster mushroom Pleurotus ostreatus on human androgen-independent prostate cancer PC-3 cells. J Med Food 9:196-204. Krishnamoorthy D, Sankaran M. Modulatory effect of Pleurotus ostreatus on oxidant/antioxidant status in 7, 12-dimethylbenz (a) anthracene induced mammary carcinoma in experimental rats - A dose-response study.J Cancer Res Ther. 2016;12(1):386-94. Olufemi AE, Terry AOA, Kola OJ. Anti-leukemic and immunomodulatory effects of fungal metabolites of Pleurotus pulmonarius and Pleurotus ostreatus on benzene-induced leukemia in Wister rats. The Korean Journal of Hematology. 2012;47(1):67-73. Devi KS, Behera B, Mishra D, Maiti TK. Immune augmentation and Dalton's Lymphoma tumor inhibition by glucans/glycans isolated from the mycelia and fruit body of Pleurotus ostreatus. Int Immunopharmacol. 2015 Mar;25(1):207-17. Jedinak A, Sliva D. (2008) Pleurotus ostreatus inhibits proliferation of human breast and colon cancer cells through p53 –independent pathway. Int J Oncol 33:1307-1313. Meza-Menchaca T, Poblete-Naredo I, Albores-Medina A, Pedraza-Chaverri J, Quiroz-Figueroa FR, Cruz-Gregorio A, Zepeda RC, Melgar-Lalanne G, Lagunes I, Trigos Á. Ergosterol Peroxide Isolated from Oyster Medicinal Mushroom, Pleurotus ostreatus (Agaricomycetes), Potentially Induces Radiosensitivity in Cervical Cancer. Int J Med Mushrooms. 2020;22(11):1109-1119. doi: 10.1615/IntJMedMushrooms.2020036673. PMID: 33426842.
Všude kolem nás jsou přítomné mikroorganismy, které mohou vyvolat infekci. Zda k jejímu propuknutí dojde, závisí hlavně na imunitním systému. Zda je schopen patogena eliminovat dříve, než infekci způsobí. Hlíva obsahuje látky, které mají protivirové, protimikrobiální i protihoubové účinky. Výhodou je, že tyto látky nejsou toxické pro buňky těla. Jedná se hlavně o fenolové látky a taniny. Tyto látky narušují bakteriální membrány, zabraňují bakterií syntetizovat bílkoviny, které jsou důležité pro jejich přežití. Omezuje také tvorbu molekul na povrchu bakterie. Právě povrchové molekuly umožní bakterii uchytit se např. na sliznici dýchacích cest. U některých bakterií pak vyvolává apoptózu, tj. buněčnou smrt. Tento negativní vliv měla hlíva např. na zlatého stafylokoka, salmonelu, pseudomonádu, klebsielu, E. coli. Jedná se často o nepříjemné až nebezpečné bakterie, které jsou bývají také rezistentní na mnoho typů antibiotik.
Hlíva se však dokáže postavit také plísním a kvasinkách. Podařilo se potvrdil, že omezuje růst a zabíjí např. kvasinku Candida albicans, Candida glabrata a plísně způsobující kožní onemocnění Trychophyton a Epidermophyton a Aspergillus, jehož některé druhy mohou vyvolat i plicní infekce u oslabených jedinců.
Krom bakterií a hub hlíva působí také proti virům. Blokuje některé jejich enzymy a tím znemožňuje, aby se množily. Dokáže ničit HIV, herpetické a chřipkové viry a také virus hepatitidy C.
Vliv beta glukanů hlívy byl testován na pacientech s infekcí HSV-1, tj. herpes simplex virus type I. Nejčastěji se projeví opary v oblasti úst. Může však mít i závažnější průběh a způsobit např. meningoencefalitidu. Virus v těle přežívá a může se reaktivovat. Lékaři podávali pacientům beta glukany z hlívy a sledovali množství reaktivací a jejich vážnost a příznaky, včetně doby trvání příznaků. Systémové podávání pleuranu výrazně zkrátilo trvání příznaků, nejčastěji příznaků týkajících se dýchacího systému.
Nesmíme také zapomenout na protiparazitární účinky hlívy. Pomáhá likvidovat trypamonozumu. Tu přenáší moucha tse-tse a způsobuje tzv. spavou nemoci. Na myších nakažených tímto parazitem se zjistilo, že hlíva s diminazinem (lék na trypanozomu) je účinnější než lék samotný.
Jiná studie prokázala, že ergosterol peroxid z hlívy si poradí s amébami. Působí cytotoxicky a omezuje jejich růst. A to u i améby způsobující průjmové onemocnění, tj. Entameba enterocolica.
Hlíva také zničí parazita Haemonchus contortus (vlasovka slézová), jedná se o hlístici, která sice nezpůsobuje infekce u lidí, ale pokud hlíva působí proti jednomu typu hlístic, je možné, že může působit i proti jinému typu.
Je nutné upozornit, že hlíva samotná pravděpodobně nedokáže odparazitovat, ale např. zvýšit efektivitu podávaných léků.
Ganeshpurkar A, Bhadoriya SS, Pardhi P, Jain AP, Rai G. Study of Antimicrobial and Cytotoxic Potential of the Oyster Mushroom Pleurotus ostreatus cv. Florida (Agaricomycetes).Int J Med Mushrooms. 2016;18(4):321-5.
http://www.dl.begellhouse.com/journals/708ae68d64b17c52,23ce65314f371f4f,0d8a55415243418c.html
Iwalokun BA, Usen UA, Otunba AA and Olukoya DK. Comparative phytochemical evaluation, antimicrobial and antioxidant properties of Pleurotus ostreatus. Arf J Biotechnol 2007;6 (15): 1732-1739.
Mirunalini S, Arulmozhi V, Deepalakshmi K, Krishnaveni M. (2012) Intracellular biosynthesis and antibacterial activity of silver nanoparticles using Edible mushrooms. Not Sic Biol 4(4): 55-61
Younis AM, Wu FS, El Shikh HH. Antimicrobial Activity of Extracts of the Oyster Culinary Medicinal Mushroom Pleurotus ostreatus (Higher Basidiomycetes) and Identification of a New Antimicrobial Compound. Int J Med Mushrooms. 2015;17(6):579-90.
Skariyachan S, Prasanna A, Manjunath SP, Karanth SS, Nazre A. Exploring the Medicinal Potential of the Fruit Bodies of Oyster Mushroom, Pleurotus ostreatus (Agaricomycetes), against Multidrug-Resistant Bacterial Isolates. Int J Med Mushrooms. 2016;18(3):245-52.
Santoyo, S., Rámirez-Anguiano, A. C., Aldars-García, L., Reglero, G., & Soler-Rivas, C. (2012). Antiviral activities of Boletus edulis, Pleurotus ostreatus and Lentinus edodes extracts and polysaccharide fractions against herpes simplex virus type 1. Acta Facultatis Forestalis Zvolen (Slovak Republic), 51(4), 225-235.
Wang H, Ng TB. (2000) Isolation of a novel ubiquitin-like protein from Pleurotus ostreatus mushroom with anti-human immune deficiency virus, translation-inhibitory and ribonuclease activities. Biochem Biophys Res Commun 276:587-593.
EI- Fakharany EM, Haroun BM, Ng TB, Redwan, ER. (2010) Oyster mushroom laccase inhibits hepatitis C virus entry into Peripheral blood cells and hepatoma cells. Protein Pept Lett 17: 1031-1039.
Urbancikova I, Hudackova D, Majtan J, Rennerova Z, Banovcin P, Jesenak M. Efficacy of Pleuran (β-Glucan from Pleurotus ostreatus) in the Management of Herpes Simplex Virus Type 1 Infection. Evid Based Complement Alternat Med. 2020 Apr 13;2020:8562309. doi: 10.1155/2020/8562309. PMID: 32419831; PMCID: PMC7201855.
Ademola IO, Odeniran PO. Novel trypanocide from an extract of Pleurotus sajor-caju against Trypanosoma congolense.Pharm Biol. 2016 Sep 21:1-7.
Hearst R, Nelson D, McCollum G, Millar BC, Maeda Y, Goldsmith CE, Rooney PJ, Loughrey A, Rao JR, Moore JE. An examination of antibacterial and antifungal properties of constituents of Shiitake (Lentinula edodes) and oyster (Pleurotus ostreatus) mushrooms.Complement Ther Clin Pract. 2009 Feb;15(1):5-7.
Meza-Menchaca T, Suárez-Medellín J, Del Ángel-Piña C, Trigos Á. The Amoebicidal Effect of Ergosterol Peroxide Isolated from Pleurotus ostreatus. Phytother Res. 2015 Dec;29(12):1982-6. doi: 10.1002/ptr.5474.
de Matos AFIM, Greesler LT, Giacometi M, Barasuol BM, de Vasconcelos FRC, Stainki DR, Monteiro SG. Nematocidal Effect of Oyster Culinary-Medicinal Mushroom Pleurotus ostreatus (Agaricomycetes) against Haemonchus contortus. Int J Med Mushrooms. 2020;22(11):1089-1098. doi: 10.1615/IntJMedMushrooms.2020036364.
Cukrovka je onemocnění, které je charakterizováno zvýšenou hladinou cukru v krvi, tj. zvýšenou glykémií. Běžně se rozlišují dva hlavní typy. Typ I, který postihuje děti a mladé lidi. Jedná se o autoimunitní onemocnění, je poškozována slinivka a snižuje se produkce inzulinu. Typ II je častý spíše u starších a obézních lidí. Je spojen s inzulinorezistencí, tj. stavem, kdy je inzulinu v těle dostatek, ale buňky na něj nereagují. Nejsou na něj citlivé. Může se zdát, že zvýšená glykémie přece nemusí být žádný problém. Opak je pravdou, i malé, ale dlouhodobé zvýšení vede k postupnému poškozování cév, nervů, i orgánů. Cukrovkáři často trpí poškozením sítnice, může dojít ke slepotě, poškozením ledvin, špatně hojícími se ranami, záněty atd.
Pokusy na zvířatech potvrdily, že hlíva má potenciál kontrolovat hladinu cukru. V pokusu na krysách s cukrovkou, kdy jedna část krys dostávala hlívu a druhá ne, se ukázalo, že hlíva sníží glykémii až o 23,5 %. Navíc snižuje oxidační stres a prolamuje inzulinorezistenci.
Jsou dostupné výsledky klinické studie s dobrovolníky. Jedna skupina byli cukrovkáři typu II a druhá skupina zcela zdraví dobrovolníci. Všem byl podáván prášek z hlívy. Poté se podala vysoká dávka glukózy a sledovalo se, jak bude reagovat glykémie. U zdravých jedinců nedošlo ke zvýšení hodnot glykémie nad limit, což se dalo očekávat. Zdravý organismus si dokáže s náloží cukru poradit. Ovšem ani u cukrovkářů se glykémie nezvýšila tolik, kolik se očekávalo. Navíc se zvýšila hladina inzulinu. Díky hlívě se sice vstřebalo větší množství glukózy ze střeva, ale ta byla rychleji “zpracována”. Hlíva totiž zvýšila i aktivitu glukokinázy.
Krishna S, Usha PTA. Hyoglycaemic effect of a combination of Pleurotus ostreatus, Murray Koenigii and Aegle marmelos in diabetic rats. Indian J Anim Sci 2009;79: 986-987.
Zhang Y, Hu T, Zhou H, Zhang Y, Jin G, Yang Y. Antidiabetic effect of polysaccharides from Pleurotus ostreatus in streptozotocin-induced diabetic rats. Int J Biol Macromol. 2016 ;83:126-32.
Jayasuriya WJ, Wanigatunge CA, Fernando GH, Abeytunga DT, Suresh TS. Hypoglycaemic activity of culinary Pleurotus ostreatus and P. cystidiosus mushrooms in healthy volunteers and type 2 diabetic patients on diet control and the possible mechanisms of action. Phytother Res. 2015;29(2):303-9.
Volné radikály jsou sloučeniny, které dokážou reagovat s mnohými stabilními sloučeninami a narušovat je. Jedná se např. o tuky v buněčných membránách, DNA v jádře. Nadměrná produkce volných radikálů je spojená s oxidačním stresem. Ten zvyšuje riziko vzniku mnoha nemoci, včetně rakoviny, urychluje stárnutí atd. Tělo má mnoho enzymů a sloučenin, které mohou volné radikály zlikvidovat, ale jen do určité míry. Tvorba radikálů nesmí převýšit kapacitu antioxidačních mechanismů organismu.
Hlíva je schopná neutralizovat a odstraňovat volné radikály, působí antioxidačně. Tento efekt mají např. polysacharidy, fenoly a flavonoidy.
Antioxidační kapacita se hodnotí ve vodných roztocích, kde jsou volné radikály o znamé koncentraci, přidání hlívy mění koncentraci volných radikálů, tj. snižuje ji, a to hlavně superoxidových a hydroxylových radikálů.
Antioxidační kapacita je hodnotitelná také v pokusech se zvířaty. Volné radikály totiž reagují s tuky v buněčných membránách za vzniku malondialdehydu. Čím je vyšší, tím vyšší je koncentrace volných radikálů. V pokusech na zvířatech vede ke snížení koncentrace malodialdehydu. Navíc se snižuje zánět, který je také zdrojem volných radikálů, a zvyšuje se aktivita enzymů v těle, které volné radikály neutralizují.
Antioxidační účinky se prokázaly také u myší s obdobou lidské Alzheimerovy nemoci, ta je spojená se zánětem, oxidačním stresem, takže je jen logické, že hlíva pomohla zlepšit stav zvířat. Zastavil se postup úpadku mozkových funkcí. Navíc se snížilo usazování beta-amyloidu v mozku a tvorba amyloidových plaků.
Jayakumar T, Thomas PA, Isai M, Geraldine P. (2010) An extract of the oyster mushroom, Pleurotus ostreatus, increases catalase gene expression and reduces protein oxidation during aging in rats. Zhong Xi Yi Jie He Xue Bao 8: 774–780.
Jayakumar T, Thomas PA, Sheu JR, Geraldine P. (2011) In-vitro and In-vivo antioxidant effects of the oyster mushroom Pleurotus ostreatus. Food Res Int 44:851-861.
Bobek P, Galbavy S. Effect of pleuran (beta-glucan from Pleurotus ostreatus) on the antioxidant status of the organism and on dimethylhydrazine-induced precancerous lesions in rat colon. Br J Biomed Sci. 2001;58(3):164-8.
Stejně jako jsou epidemie infekčních nemocí, je možné mluvit také o epidemiích neinfekčních nemocí. Sem bezesporu patří epidemie nadváhy a obezity. Tyto stavy, krom vrozených poruch metabolismu tuků, jsou spojené s vyššími hodnotami tuků v krvi. Může se to zdát neškodné, stejně jako vyšší hladiny cukrů. Ale není to tak. Nadbytečné tuky se ukládají do tukových buněk, ale také do cévní stěny a tvoří se tzv. aterosklerotické pláty. V cévách dochází k zánětu a přestavbě. Rozvíjí se ateroskleróza, která vede ke zvýšení krevního tlaku a výskytu srdečně-cévních nemocí i akutních, např. infarkt srdce či mozku. Tuk se ukládá i do jiných orgánů a svalů. Postižena bývají hlavně játra.
Hypolipidemické účinky hlívy byly ověřeny v klinické studii, v níž bylo 20 dobrovolníků ve věku 20 až 34 let. Dobrovolníci byli rozdělení do dvou skupin po 10. Jedna skupina konzumovala denně polévku s hlívou (30 gramů), druhá skupina pouze polévku bez houby. Konečná měření se provedla za 21 dní a porovnávala se s hodnotami před zahájením podávání houby. Dobrovolníci, kteří denně konzumovali 30 gramů hlívy měli nižší hodnoty triglyceridů a oxidovaného LDL, tento tuk je nejnebezpečnější. Autoři se domnívají, že tento tuky snižující efekt mohou mít polynenasycené mastné kyseliny v hlívě, tj. kyselina linolová, ale také např. ergosterol a ergostan.
Abrams DI, Couey P, Shade SB, Kelly ME, Kamanu-Elias N, Stamets P. Antihyperlipidemic effects of Pleurotus ostreatus (oyster mushrooms) in HIV-infected individuals taking antiretroviral therapy. BMC Complementary and Alternative Medicine. 2011;11:60. doi:10.1186/1472-6882-11-60.
P Bobek et al. Cholesterol-Lowering Effect of the Mushroom Pleurotus Ostreatus in Hereditary Hypercholesterolemic Rats. Ann Nutr Metab 35 (4), 191-195.
Hossain S, Hashimoto M, Choudhury EK, Alam N, Hussain S, Hasan M, Choudhury SK, Mahmud I. Dietary mushroom (Pleurotus ostreatus) ameliorates atherogenic lipid in hypercholesterolaemic rats. Clin Exp Pharmacol Physiol. 2003;30(7):470-5.
Alam N, Yoon KN, Lee TS, Lee UY. Hypolipidemic Activities of Dietary Pleurotus ostreatus in Hypercholesterolemic Rats. Mycobiology. 2011;39(1):45-51.
Anandhi R, Annadurai T, Anitha TS, Muralidharan AR, Najmunnisha K, Nachiappan V, Thomas PA, Geraldine P. Antihypercholesterolemic and antioxidative effects of an extract of the oyster mushroom, Pleurotus ostreatus, and its major constituent, chrysin, in Triton WR-1339-induced hypercholesterolemic rats. J Physiol Biochem. 2013;69(2):313-23.
Bobek P, Ozdin L. Oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) reduces the production and secretion of very low density lipoproteins in hypercholesterolemic rats. Z Ernahrungswiss. 1996;35(3):249-52.
Alam N, Amin R, Khan A, Ara I, Shim M, Lee MW et al. (2009) Comparative effects of oyster mushroom on lipid profile, liver and kidney function in hypercholesterolemic rats. Mycobiology 37: 37-42.
Inga Schneider, Gaby Kressel, Annette Meyer, Ulrich Krings, Ralf G Berger, Andreas Hahn Lipid lowering effects of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) in humus. Journal of Functional FoodsVolume 3, Issue 1, 2011, Pages 17–24.
Z již výše napsaného je jasné, že hlíva má pozitivní vliv na mnoho orgánů, jelikož, mimo jiné, snižuje riziko jejich poškození, a to díky snížení zánětu či oxidačního stresu.
Játra
Velmi pozitivní vliv má hlíva na játra. Ta jsou neustále zatěžována, ukládají se do nich nadbytečné tuky, poškozují je škodliviny, toxiny, léky, drogy, autoimunitní záněty i virové hepatitidy. Dopad těchto negativních vlivů umí hlíva mírnit. V pokusech s toxickými látkami se např. zjistilo, že hlíva podporuje regeneraci jater, která byla poškozena thocetamidem, adetoaminofenem nebo tetrachlormetanem. Zvířata užívající hlívu měla mnohem lepší jaterní testy, tj. nižní hodnoty jaterních enzymů AST, ALT. Mírnější poškození bylo patrné také na histologickém zkoumání vzorku jater. O vlivu hlívy na viry hepatitid jsme psali výše. Omezuje vstup viru do buňky a omezuje šíření infekce v játrech.
Žaludek
Žaludeční sliznice je vystavena mnoha negativním vlivům, které ji mohou poškodit, což může vést až k žaludečním vředům a nádorům žaludku.
Hlíva může pomoci chránit a podpořit regeneraci žaludeční sliznice. V pokusu na krysách se použila k narušení střevní sliznice kyselina octová, která vytvořila léze. Krysám se poté podával extrakt z hlívy. Ten snížil oxidační stres, zánět a urychlil hojení poškozené sliznice.
Nervová soustava
Hlíva chrání také nervovou soustavu, a to tím, že snižuje oxidační stres, zánět, a jak jsme uvedli výše, umí také omezovat tvorbu a ukládání beta amyloidu.
Hlíva chrání srdce a cévy více mechanismy, tj. snížení oxidačního stresu, snižováním cukru, snižováním tuků v krvi. Umí také snížit krevní tlak. Ve studii s 27 pacientů, kteří měli cukrovku typu II a vysoký krevní tlak, vedlo podávání 3 gramů hlívy po 3 měsíce k poklesu systolického i diastolického tlaku, a to společně se snížením glykémie.
Jayakumar T, Ramesh E, Geraldine P. Antioxidant activity of the oyster mushroom, Pleurotus ostreatus, on CCl(4)-induced liver injury in rats. Food Chem Toxicol. 2006 Dec;44(12):1989-96.
Abdel-Monem NM, El-Saadani MA, Daba AS, Saleh SR, Aleem E. Exopolysaccharide-peptide complex from oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) protects against hepatotoxicity in rats. Biochem Biophys Rep. 2020 Nov 12;24:100852. doi: 10.1016/j.bbrep.2020.100852.
Refaie FM. Esmat AY. Daba AS. Osman WM. Taha SM. Hepatoprotective activity of polysaccharopeptides from Pleurotus ostreatus mycelium on thioacetamide-intoxicated mice. Micologia Aplicada International. 2010, Vol. 22 Issue 1, p1-13. 13p. 6.
Synytsya A, Míčková K, Jablonský I, Sluková M, Čopíková J. (2008): Mushrooms of genus Pleurotus as a source of dietary fibres and glucans for food supplements . Czech J. Food Sci., 26: 441-446.
Synytsya A, Míčková K, Synytsya A, Jablonský I, Spěváček J, Erban V, Kováříková E, Čopíková J.Glucans from fruit bodies of cultivated mushrooms Pleurotus ostreatus and Pleurotus eryngii: Structure and potential prebiotic activity. Carbohydrate Polymers. Volume 76, Issue 4, 2009, Pages 548–556.
Refaie, F. M.; Esmat, A. Y.; Daba, A. S.; Osman, W. M.; Taha, S. M. Hepatoprotective activity of polysaccharides from Pleurotus ostreatus mycelium on thioacetamide-intoxicated mice. Micología Aplicada International, vol. 22, núm. 1, enero, 2010, pp. 1-13
Zhang Y, Yang X, Jin G, Yang X, Zhang Y. Polysaccharides from Pleurotus ostreatus alleviate cognitive impairment in a rat model of Alzheimer's disease.Int J Biol Macromol. 2016;92:935-941.
Reguła J, Krejpcio Z, Staniek H. Iron bioavailability from cereal products enriched with Pleurotus ostreatus mushrooms in rats with induced anaemia.Ann Agric Environ Med. 2016;23(2):310-4.
Yahya M Naguib, Rania M Azmy, Rehab M Samaka, Mohamed F Salem, Pleurotus ostreatus opposes mitochondrial dysfunction and oxidative stress in acetaminophen-induced hepato-renal injury. BMC Complement Altern Med. 2014;14:494.
MBK Choudhury, T Rahman, AJ Kakon, N Hoque, M Akhtaruzzaman, MM Begum, MSK Choudhuri, MS Hossain. Effects of Pleurotus ostreatus on Blood Pressure and Glycemic Status of Hypertensive Diabetic Male Volunteers. Bangladesh J Med Biochem 2013; 6(1): 5-10.
Almeida SM, Umeo SH, Marcante RC, et al. Iron bioaccumulation in mycelium of Pleurotus ostreatus . Brazilian Journal of Microbiology. 2015;46(1):195-200. doi:10.1590/S1517-838246120130695.
Yang Q, Huang B, Li H, Zhang C, Zhang R, Huang Y, Wang J. Gastroprotective activities of a polysaccharide from the fruiting bodies of Pleurotus ostreatus in rats. Int J Biol Macromol. 2012 Jun 1;50(5):1224-8.