Dovolujeme si upozornit, že níže uvedené informace jsou osobním názorem pana Milana Schirla, který je terapeut a zastánce tradiční čínské medicíny a zdravého životního stylu. Pan Schirlo tímto nepropaguje žádné konkrétní výrobky ani výrobce doplňků stravy. Zároveň článek není spojen s prodejem jakýchkoliv produktů. Informace uvádí za cílem šíření veřejně dostupných poznatků, závěrů odborných studií, osvěty a vlastních poznatků týkajících se vitálních hub a zdravého životního stylu.
Z legislativních důvodů některé informace nemůžu uvádět. Proto text u některých bodů chybí. Na jeho opětovném zveřejnění pracuji. Děkuji za pochopení.
Latinsky: Grifola frondosa
Česky: trsnatec lupenitý, sírovec
Čínsky: Hui Shu Hua 灰树花
Japonsky: Maitake
Maitake (Grifola frondosa, trsnatec lupenitý, Hui Shu Hua, Hen of the Woods) je jednou z nejznámějších vitálních hub. Řadí se mezi dřevokazné houby. To znamená, že jako zdroj živin využívá dřevo listnatých stromů. Jedná se o saprofyta, strom nezabije, jen využívá. Maitake vytváří u bazí listnatých stromů obrovské plodnice, které mohou mít i několik desítek kilogramů a 40 cm v průměru. Plodnice jsou tvořené mnoha kloboučky, které vytváří rozetu a mají společnou nožku. Jednotlivé kloboučky mají 3–14 centimetrů. Jejich barva je světlá až tmavě hnědá či šedohnědá. Maitake se vyhýbá subtropickým a tropickým oblastem. Jinak se vyskytuje po celém světě. Maitake v překladu z japonštiny znamená tančící houba, protože lidé tančili radostí, když tuto chutnou a terapeuticky ceněnou houbu našli. Najít divoce rostoucí Maitake je obtížné, houba byla velmi drahá, a tak houbaři místa nálezu tajili a často se tato informace předávala z generace na generaci. Nejvyužívanější je v Číně, a to jako potravina i jako léčivo. O Maitake se píše ve významných herbářích tradiční čínské medicíny. V nich je doloženo, že se využívá dlouhá staletí. Je zajímavé, že ačkoli je tak dobře známá hlavně díky tradiční čínské medicíně, je vžitý název houby, tj. Maitake, původem z Japonska.
Pro vědecký svět byla Maitake zdokumentována skotským mykologem Jamesem J. Dicksonem, který ji popsal v roce 1785. Pojmenoval ji Boletus frondosus. Samuel F. Gray přejmenoval houby na Grifola frondosa, a to v roce 1821.
V současné době je po Maitake velká poptávka, přičemž ve volné přírodě se již vyskytuje minimálně, proto se ve velkém uměle pěstuje.
Maitake má mnoho účinků, které je dáno jejím složením. Oboje si přiblížíme v následujících řádcích.
Si Qi (povaha): neutrální
Wu Wei (chuť): sladká
Gui Jing (tropismus): plíce, ledviny, játra, tlusté střevo (některé zdroje uvádí, že ovlivňuje všechny orgány)
1, podporuje funkce sleziny a žaludku
2, Protinádorové účinky
3, Osteoporóza
4, Preventivní houba pro stáří
5, Maitake podporuje imunitní systém
6, Problémy s plodností
a, Houby ve formě extraktů (doporučovaná forma užívání)
Pokud užíváte houby ve formě 30% extraktů, tak doporučuji:
Preventivní užívání
U lehčích zdravotních problémů
U vážnějších zdravotních problémů
b, Houby v tinktuře
c, Houby ve formě prášku (powder, biomasa)
d, Sušené houby
Jako ostatní houby je Maitake z téměř 90 % tvořena tekutinou. Zbytek, tj. sušina obsahuje velké množství bioaktivních látek. Některé z nich uvedeme.
Houby jsou bohaté na sacharidy, cukry, a to hlavně na polysacharidu typu beta glukany. V tomto případě jsou to jak např. β-(1-3)-D-glukany, tak β-(1-6) a β-(1-6)-D-glukany, toto označení je dáno místem, kde se polysacharid větví. Glukany se vstřebávají z trávicího traktu a zapojují se do boje s rakovinou, volnými radikály a posilují imunitní odpověď. V Maitake jsou také “nerozpustné” nevstřebatelné polysacharidy, tj. hrubá vláknina, která je zdrojem živin pro střevní mikroflóru.
Dalšími cukry v Maitake jsou monosacharidy, tj. jednoduché cukry. Obsah je v tabulce níže. Je tam vidět obsah ve zralé plodnici a podhoubí v miligramech na gram sušiny (arabinóza, arabitol, fruktóza, glukóza, laktóza, mannitol, manóza, ribóza, theralóza).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7824844/
Maitake je známá tím, že jsou z ní extrahovány sacharidové frakce, které jsou standardizované. Nejznámější jsou Grifolan, D-frakce, MD-frakce a SX-frakce. Všechny zmíněné frakce splňují standardy japonského ISO.
V přepracované tabulce níže je přehled těch nejznámějších frakcí.
typ frakce |
molekulární hmotnost |
struktura |
monosacharidy |
Z čeho se připravují |
Grifolan-7N |
1200 kDa |
(1→3)-β-D-glukan s 1 navázanou β-D-glukopyranosylovou skupinou připojenou na pozici 6 |
glukóza |
Horký hydroxid sodíku, plodnice |
GRN |
500 kDa (Mw) |
(1→6) –rozvětvené (1→3)-β-D-Glukany |
glukóza |
0.5% citrátový buffer, podhoubí |
X-frakce |
- |
β-1,6 glukany s alfa-1,4 větvemi |
glukóza |
etanolový, vodný roztok, plodnice |
D-frakce |
1000 kDa |
izolované složky beta glukanů(beta-1,6 glukan beta-1,3 glukan) s bíkovinou |
glukóza |
horká voda plodnice |
MD-frakce |
1000 kDa |
Purifikovaná D-frakce s jiným poměrem glukan/bílkovina |
glukóza |
horká voda, plodnice |
MZ-frakce |
20 kDa (Mw) |
β-1,6 hlavní řetězec a β-1,3 postranní řetězec |
glukóza |
horká voda, plodnice |
https://doi.org/10.3390/foods10010095
Maitake obsahuje také velké množství aminokyselin a bílkovin.
K dokumentaci obsahu a koncentrace jednotlivých aminokyselin v plodnici a myceliích si dovolujeme přiložit další tabulku. Kde jasně vidíte, že se složení plodnice a mycelia liší. Celkové množství aminokyselin je výrazně vyšší u mycelií. V plodnici jsou hlavně glutamová kyselina, arginin, serin, alanin atd. Jednotlivé sloupečky udávají výsledky z různých studií (podhoubí pod číslem 13,11 a 10, další dva sloupečky 44 a 11 jsou pro podhoubí, zkratka n.d. znamená, že aminokyselina nebyla detekována).
Složky (mg/g sušiny.) |
Plodnice |
Podhoubí |
||||
[13] 1,# |
[11] 1,# |
[10] 1,# |
[44] |
[11] 1 |
||
|
|
|
|
|
|
|
L-Alanin |
2.15 |
3.13 |
5.22 |
2.77 |
3.26 |
14.59 |
L-Arginin |
3.02 |
3.21 |
1.66 |
0.64 |
0.97 |
12.39 |
L-aspartamová kyselina |
1.61 |
1.25 |
1.88 |
0.42 |
2.75 |
19.40 |
L-glutamová kyselina |
8.01 |
9.10 |
12.62 |
0.67 |
3.76 |
2.10 |
GABA |
n.d. 2 |
n.d. |
0.28 |
n.d. |
n.d. |
17.09 |
Glycin |
1.53 |
1.53 |
2.46 |
0.57 |
1.93 |
7.81 |
L-Histidin |
1.53 |
0.94 |
19.50 |
0.59 |
4.10 |
n.d. |
L-Isoleucin |
0.12 |
0.12 |
0.56 |
0.33 |
2.80 |
6.67 |
L-Leucin |
0.05 |
0.09 |
0.27 |
0.35 |
4.92 |
6.39 |
L-Lysin |
1.56 |
1.28 |
5.70 |
1.11 |
0.22 |
23.49 |
L-Methionin |
n.d. |
n.d. |
4.50 |
1.40 |
0.67 |
n.d. |
L-fenylalanin |
0.26 |
0.28 |
2.71 |
0.80 |
1.66 |
9.98 |
L-Serin |
2.91 |
2.82 |
2.01 |
0.97 |
2.73 |
10.74 |
L-Threonin |
1.43 |
1.44 |
n.d. |
4.40 |
8.23 |
10.85 |
L-Tryptophan |
n.d. |
n.d. |
n.d. |
0.27 |
n.d. |
12.01 |
L-Tyrosin |
1.77 |
0.73 |
1.53 |
n.d. |
2.15 |
17.99 |
L-Valin |
0.96 |
0.91 |
0.39 |
0.60 |
4.13 |
9.41 |
Celkem |
29.26 |
29.38 |
61.29 |
15.9 |
44.28 |
180.91 |
Krom aminokyselin jsou v Maitake také bílkoviny, mezi něž patří např. enzymy. Jedná se hlavně o ty, které rozkládají dřevo, aby houba získala potřebnou energii. Jedná se hlavně o hemicelulózy, chitinázy, pektinázy, laktázy, peroxidázy...
Nemůžeme opomenout bílkoviny hydrofobiny, které jsou bohaté na aminokyselinu cystein. Tyto molekulu umožní přilnout k povrchu.
Podobně jako v případě polysacharidů i v případě bílkovin jsou vytvářeny specifické frakce, mezi ty nejznámější patří frakce MLP. Ta je složené z nízkomolekulárních bílkovin a má imunostimulační účinky. Pro ilustraci přidáváme další tabulku, která ukazuje jednotlivé bíkovinné frakce.
název frakce |
molekulární hmotnost |
složení frakce |
výroba frakce |
GFL |
30–52 kDa |
glykoprotein s 3.3% cukrů, aminokyseliny s vysokým obsahem kyselých a OH aminokyselin, nízký obsah methioninu a histidinu |
z plodnice, v merkaptoetanolu, EDTA
|
Glykoprotein |
20 kDa |
poměr bílkovina cukry 75:25 to 90:10. Aminokyseliny: asparagin, glutamin, serin, threonin, glycin, alanin, valin, cystein, methionin, isoleucin, leucin, tyrosin, fenylalanin lysin, histidin. arginin, prolin. Monosacharidy: galaktóza, manóza, glukóza, fukóza a N-acetylgkukosamin. |
Plodnice, etanolový nebo vodný extrakt |
GFAHP |
29.5 kDa |
N-terminalní sekvence obsahující peptidy o 11 aminokyselinách. |
Plodnice, extrakt v horké vodě |
GFG-3a |
88.01 kDa |
Glykoprotein s O-glykosylací a 6.20% uhlovodíků: arabinóza, fruktóza, manóza, glukóza v poměru 1.33:4.51:2.46:1.00t |
mycelium, vodný extrakt |
GFPr |
83 kDa |
neglukanové heterodimerické proteiny se dvěma 41 kDa podjednotkami |
Plodnice, roztok s kyselinou octovou, merkapto alkohol, chlorid sodný |
Kupodivu se v houbách, tedy i Maitake nacházejí také tuku. A to hlavně nenasycené mastné kyseliny, olejová, linolová, t jsou zdraví prospěšné. Méně jsou pak zastoupené mastné kyseliny nasycené jako kyselina palmitová atd.
Důležitou složkou Maitake jsou také organické kyseliny, která jí dávají chuť, vůni atd. Jedná se např. o
Maitake obsahuje také velké množství minerálů a stopových prvků, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu. Nejvyšší koncentraci má v Maitake draslík, fosfor, sodík, vápník, dále pak zinek, selen atd.
Z vitamínů stojí za zmínku vitamin D, ergosterol, a také vitamíny skupiny B a beta karoten.
Jak již název napovídá, je tato sloučenina typická právě pro Maitake. Jedná se o sekundární metabolit, který má naprosto děsivý chemický název – 2-trans,trans-farnesyl-5-methylresorcinol. Studie ukazují, že grifolan ovlivňuje metabolismus cholesterolu, může tak ovlivňovat jeho hodnoty v krvi, a také má protimikrobiální účinky.
Stejně jako v jiných houbách, jsou i v Maitake fenolové sloučeniny a terpeny. Ale vzhledem k tomu, jak účinné jsou jiné složky Maitake, polysacharidy a bílkoviny, nejsou příliš zkoumány.
V Maitake jsou přítomné flavonoidy (quercetin, lykopen), fenolové kyseliny, např. galová, dále pak je možné z Maitake získat ceramidy a nukleotidy.
Opět přikládáme tabulku, kde je možné vidět typy nukleotidů, jejich koncentrace v plodnicích, koncentrace v podhoubí, ve fermentované pšenice a pšenice
AMP – adenosin mohofosfát
CMP – cytosin monofosfát
GMP – guanosin monofosfát
IMP – inosin monofosfát
UMP – uridin monofosfát
XMP – xantosin monofostát
Pokud jste si pročetli složení Maitake, musí vám být jasné, že disponuje širokou škálou účinků. Některé probereme v dalším textu.
Imunitní systém nás chrání před vnějším i vnitřním nebezpečím (patogeny, nádorové buňky), ale může nás také poškozovat, pokud reaguje na neškodné podněty, např. alergeny, nebo dokonce považuje vlastní bílkoviny na nebezpečné, autoimunitní nemoci.
Maitake, resp. látky v ní obsažené, v tomto případě hlavně polysacharidy, mají schopnost zvýšit aktivitu imunitního systému. Posílit aktivitu a funkce buněk vrozené i získané imunity.
V pokusech, kdy se k imunitním buňkám přidávala Maitake, se prokázalo, že dochází ke zvýšení množení buněk, zvyšuje se produkce působků (cytokinů), které aktivují a posilují odpověď dalších imunitních buněk, u fagocytů se zvýšila fagocytóza (schopnost pohlcovat a ničit částice, včetně bakterií, virů…), zvyšuje se cytotoxicita buněk, ale i produkce protilátek. Zkrátka záleží na typu buněk, které jsou vystaveny Maitake, ale všechny jsou stimulovány. Tím se zvyšuje ochrana před infekcemi i před nádorovými buňkami. Existují také pokusy na zvířatech, které ukazují, že ani podávání látek tlumících imunitní systém (imunosupresiva, chemoterapeutika) neutlumí imunitní systém, pokud je podávána Maitake. Imunitní funkce jsou udrženy.
Nyní se vám asi bude zdát divné, když napíšeme, že Maitake imunitní systém také tlumí. Je nutné vypíchnout, že tlumí jeho nežádoucí aktivitu. S tou se setkáváme u alergií a autoimunitních nemocí.
Protialergické účinky byly opakovaně potvrzeny na zvířecích modelech alergie. Zvířata byla vystavena alergenu, část užívala Maitake, část nikoli. Skupiny se porovnávaly a ukázalo se, že u zvířat s Maitake se snižuje zánět, v případě astmatu v plicích, a také hladiny IgE protilátek, které jsou za alergickou reakci odpovědné. Byly provedeny také pokusy na myších s alergickou dermatitidou, tj. zánětem pokožky. I u nich došlo k vyhojení lézí, poklesly počty mastocytů, jsou hlavními hráči v alergické reakci a IgE.
Dokonce se potvrdilo, že Maitake může posilovat účinky kortikoidů. Stejná dávka + Maitake zvyšuje účinek.
Na oslabení zánětu jakéhokoliv charakteru se podílí cytokin interleukin 10. V přítomnosti Maitake se jeho produkce zvyšuje. Tím se dále tlumí alergie, ale také autoimunitní reakce. To se potvrdilo např. v pokusech na myších a autoimunitním zánětem jater. Kdy dokonce došlo ke zlepšení stavu zánětem poškozených jater a zvýšení počtu tlumivých T lymfocytů.
Jistě čekáte, zda nejsou výsledky také z nějaké klinické studie, tj. s dobrovolníky. Jedna studie zahrnovala pacienty s myelodysplastickým syndromem. Při něm dochází k narušení kostní dřeně a tady i krvetvorby, včetně imunitních buněk a dochází k poklesu imunity. Podávání Maitake 18 pacientům vedlo k nárůstu počtu neutrofilů a monocytů, což jsou buňky zapojující se do časné obranné reakce proti patogenům.
Zajímavý je také fakt, že Maitake ovlivňuje kmenové buňky, tj. buňky, které nejsou diferencované, mohou se množit a vyzrávat v různé typy zralých buněk, např. svaloviny, kosti, chrupavky… Po stimulaci kmenových buněk Maitake docházelo hlavně k vyzrávání do krevních buněk. Navíc se zjistilo, že pokud je provedena transplantace kostní dřeně, Maitake podporuje správné uchycení štěpu, jeho přijetí a funkcí. Rychleji se obnovuje krvetvorba.
Park HS, Hwang YH, Kim MK, Hong GE, Lee HJ, Nagappan A, Yumnam S, Kim EH, Heo JD, Lee SJ, Won CK, Kim GS. Functional polysaccharides from Grifola frondosa aqueous extract inhibit atopic dermatitis-like skin lesions in NC/Nga mice. Biosci Biotechnol Biochem. 2015 Jan;79(1):147-54.
Kubo, K. & Nanba, H. Modification of cellular immune responses in experimental autoimmune hepatitis in mice by maitake (Grifola frondosa). Mycoscience (1998) 39: 351.
Svagelj M, Berovic M, Gregori A, Wraber B, Simcic S, Boh B. Immunomodulating activities of cultivated maitake medicinal mushroom Grifola frondosa (Dicks.: Fr.) S.F. Gray (higher Basidiomycetes) on peripheral blood mononuclear cells. Int J Med Mushrooms. 2012;14(4):377-83.
Kodama N, Murata Y, Nanba H. Administration of a polysaccharide from Grifola frondosa stimulates immune function of normal mice. J Med Food. 2004 Summer;7(2):141-5.
Vetvicka V, Vetvickova J. Immune-enhancing effects of Maitake (Grifola frondosa) and Shiitake (Lentinula edodes) extracts. Ann Transl Med. 2014;2(2):14.
Lee JS, Park SY, Thapa D, Choi MK, Chung IM, Park YJ, Yong CS, Choi HG, Kim JA. Grifola frondosa water extract alleviates intestinal inflammation by suppressing TNF-alpha production and its signaling. Exp Mol Med. 2010;42(2):143-54.
Inoue A, Kodama N, Nanba H. Effect of maitake (Grifola frondosa) D-fraction on the control of the T lymph node Th-1/Th-2 proportion. Biol Pharm Bull. 2002;25(4):536-40.
Wu JY, Siu KC, Geng P. Bioactive Ingredients and Medicinal Values of Grifola frondosa (Maitake). Foods. 2021;10(1):95. Published 2021 Jan 5. doi:10.3390/foods10010095
Dneska již sice diagnóza rakoviny v mnoha případech neznamená rozsudek smrti, přesto na ni umírá velké množství lidí. Léčebné postupy jsou pro tělo velmi náročné a mohou jej poškodit. Hledají se tedy způsoby, jak pacienty léčit účinně a zároveň šetrně. Maitake má protinádorový potenciál.
Nejčastěji se protinádorové účinky testují přímo na nádorových buňkách, k nimž se přidá Maitake a sleduje se, jak na ni buňky zareagují. Buňky rakoviny tlustého střeva, prsu, plic, sarkomu, leukémie, žaludku, jater, plic… reagují tak, že se přestanou množit. A co víc, umírají. Dochází v nich ke spuštění procesů, které vedou k apoptóze, druh buněčné smrti.
Díky pozitivním výsledkům na buněčných kulturách se provádějí také výzkumy na zvířatech, hlavně hlodavcích, kteří mají rakovinu. Části je podávána Maitake a části ne. Podávání houby vždy vedlo minimálně k tomu, že nádor dále nerostl, často se dokonce zmenšil. Maitake a její složky totiž přímo působí na nádor, navíc podporují imunitní systém v boji s rakovinou. Na myším modelu tlustého střeva, který metastazuje do plic se potvrdilo, že Maitake také snižuje metastazování. Myši s Maitake měly méně nebo žádné metastázy. Podobně to dopadlo v případě melanomu.
Existují též výsledky klinických studií. Jedna z nich pochází z roku 1997 a zúčastnilo se jí 165 pacientů s různými typy rakovin ve stadiu III a IV. Části pacientů se podávala k běžné protinádorové terapii mitomycinem také D-frakce. Tato kombinace zvýšila úspěšnost léčby až o 28 %. Nejlepší výsledky měla tato léčba u karcinomu prsu, kostí a žaludku.
V jiné studii se hodnotilo, že má MD-frakce vliv na stav pacientů, kteří podstupují chemoterapii. Určitě znáte odpověď. Ano, Maitake urychlila regeneraci organismu po chemoterapii a snížila také její nežádoucí účinky. Došlo ke snížení výskytu nevolností, zvracení i vypadávání vlasů. Navíc se udržela aktivita imunitního systému.
Louie B, Rajamahanty S, Won J, Choudhury M, Konno S. Synergistic potentiation of interferon activity with maitake mushroom d-fraction on bladder cancer cells. BJU Int. 2010 Apr; 105(7):1011-5.
Degen M, Alexander B, Choudhury M, Eshghi M, Konno S. Alternative therapeutic approach to renal-cell carcinoma: induction of apoptosis with combination of vitamin K3 and D-fraction. J Endourol. 2013 Dec;27(12):1499-503.
Masuda Y, Murata Y, Hayashi M, Nanba H. Inhibitory effect of MD-Fraction on tumor metastasis: involvement of NK cell activation and suppression of intercellular adhesion molecule (ICAM)-1 expression in lung vascular endothelial cells. Biol Pharm Bull. 2008 Jun;31(6):1104-8.
Kodama N, Komuta K, Nanba H. Can Maitake MD-fraction aid cancer patients? Alt Med Rev. 2002;(7)3:236-9
Mayell M. Maitake extracts and their therapeutic potential – A review. Alt Med Rev, 2001;6(1)
Kodama N, Murata Y, Asakawa A, Inui A, Hayashi M, Sakai N, Nanba H. Maitake D-Fraction enhances antitumor effects and reduces immunosuppression by mitomycin-C in tumor-bearing mice. Nutrition. 2005;21(5):624-9.
Alexander B, Fishman AI, Eshghi M, Choudhury M, Konno S. Induction of cell death in renal cell carcinoma with combination of D-fraction and vitamin C. Integr Cancer Ther. 2013;12(5):442-8.
Kodama N, Komuta K, Nanba H. Effect of Maitake (Grifola frondosa) D-Fraction on the activation of NK cells in cancer patients. J Med Food. 2003 Winter;6(4):371-7.
Wang Y, Shen X, Liao W, Fang J, Chen X, Dong Q, Ding K. A heteropolysaccharide, L-fuco-D-manno-1,6-α-D-galactan extracted from Grifola frondosa and antiangiogenic activity of its sulfated derivative. Carbohydr Polym. 2014;101:631-41.
Wu JY, Siu KC, Geng P. Bioactive Ingredients and Medicinal Values of Grifola frondosa (Maitake). Foods. 2021;10(1):95. Published 2021 Jan 5. doi:10.3390/foods10010095
Cukrovka je závažné onemocnění, které, pokud není pod kontrolou, může způsobit během let řadu komplikací. Mnohé z nich výrazně zkracují dobu dožití. Vysoké hladiny cukru poškozují cévy a zvyšuje se tak riziko srdečně-cévních nemocí, poškození sítnice, ledvin… dochází k poškození nervů, imunitního systému a hojení. Zatímco u cukrovky typu I je příčinou poškození slinivky a pokles tvorby inzulinu, v případě cukrovky typu II je zapojen i inzulinorezistence. Jedná se o stav, kdy je v organismu inzulinu dostatek, někdy i nadbytek, ale buňky na něj nereagují. Vypadá to tedy, jako by inzulin chyběl.
S Maitake bylo provedeno velké množství studií ověřujících proticukrovkové účinky. Ukazuje se, že obzvláště účinná je SX-frakce, která zvyšuje přestup cukru do buněk, čímž se sníží jeho koncentrace v krvi a buňky jej využijí jako zdroj energie. SX-frakce také posiluje produkci inzulinu. I ostatní frakce polysacharidů a bílkovin mají glykémii snižující účinky, navíc obnovují citlivost buněk k inzulinu. Důležité také je, že Maitake snižuje aktivitu enzymu alfa-glukosidázy, která rozkládá polysacharidy na jednoduché cukry, čímž zvyšuje glykémii. Snížení její aktivity je tedy žádoucí. Nejsilnější aktivitu proti tomuto enzymu měl ergosterol a ergosterol peroxid.
Je nutné také zmínit, že Maitake také moduluje složení střevní mikroflóry. Její úpravou je možné “odstranit” cukrovku a metabolický syndrom.
V zajímavém pokusu na krysách se prokázala také ochranná funkce Maitake na ledviny diabetických zvířat. Pokud část krys s diabetem dostávala 200 mg/kg Maitake, resp. polysacharidových směsí, došlo ke snížení glykémie, navíc se zlepšily i ledvinné funkce. U neléčených krys došlo k poškození a zhoršení funkce ledvin. Ochranný efekt Maitake byl dán snížením oxidačního stresu a zánětu.
S. F. Gray] Konno S et al. Anticancer and hypoglycemic effects of Polysaccharides in edible and medicinal Maitake mushroom [Grifola frondosa (Dicks.: Fr.). Int J Med Mushr 4:3
Shen KP, Su CH, Lu TM, Lai MN, Ng LT. Effects of Grifola frondosa non-polar bioactive components on high-fat diet fed and streptozotocin-induced hyperglycemic mice. Pharm Biol. 2014:1-5.
Su CH, Lu TM, Lai MN, Ng LT. Inhibitory potential of Grifola frondosa bioactive fractions on α-amylase and α-glucosidase for management of hyperglycemia. Biotechnol Appl Biochem. 2013 Jul-Aug;60(4):446-52.
Lei H, Zhang M, Wang Q, Guo S, Han J, Sun H, Wu W. MT-α-glucan from the fruit body of the maitake medicinal mushroom Grifola frondosa (higher Basidiomyetes) shows protective effects for hypoglycemic pancreatic β-cells. Int J Med Mushrooms. 2013;15(4):373-81.
Wu JY, Siu KC, Geng P. Bioactive Ingredients and Medicinal Values of Grifola frondosa (Maitake). Foods. 2021;10(1):95. Published 2021 Jan 5. doi:10.3390/foods10010095
Chen Y, Liu D, Wang D, Lai S, Zhong R, Liu Y, Yang C, Liu B, Sarker MR, Zhao C. Hypoglycemic activity and gut microbiota regulation of a novel polysaccharide from Grifola frondosa in type 2 diabetic mice. Food Chem Toxicol. 2019 Apr;126:295-302. doi: 10.1016/j.fct.2019.02.034.
Kou, L., Du, M., Liu, P. et al. Anti-Diabetic and Anti-Nephritic Activities of Grifola frondosa Mycelium Polysaccharides in Diet-Streptozotocin-Induced Diabetic Rats Via Modulation on Oxidative Stress. Appl Biochem Biotechnol 187, 310–322 (2019). https://doi.org/10.1007/s12010-018-2803-6
Wu JY, Siu KC, Geng P. Bioactive Ingredients and Medicinal Values of Grifola frondosa (Maitake). Foods. 2021;10(1):95. Published 2021 Jan 5. doi:10.3390/foods10010095
Vysoké hladiny tuků jsou pro život nebezpečné. Přebytek tuků se ukládá do cévních stěn, do orgánů, hlavně jater. To vede k jejich poškození. Rozvíjí se ateroskleróza a hepatosteatóza. To je spojené s nárůstem krevního tlaku, infarktů srdce, mozku, s poškozením jaterních funkcí atd.
Pokusy s Maitake prokázaly, že tato houba dokáže regulovat metabolismus tuků.
V pokusech s krysami, které byly krmeny vysokotučnou dietou a došlo k nárůstu hodnot tuků, vedlo podávání Maitake ke snížení celkového cholesterolu, triglyceridů, fosfolipidů, a to až o 80 % v porovnání se zvířaty, která Maitake nedostávala. Navíc se podařilo zjistit, že u zvířat s Maitake byla menší hmotnost jater, tj. méně se do nich ukládal tuk a více tuků odešlo z těla, a to až 1,8x.
Snížení tuků také vedlo v jiném pokusu k poklesu krevního tlaku u zvířat, a to až o 15 mmHg.
V jiné studii s myšmi, u kterých během stárnutí dochází ke zvyšování krevního tlaku. Pokud se jim podávala SX a D-frakce nárůst krevního tlaku se zpomalil. Došlo totiž k omezení aktivita renin-angiotenzin-aldosteronového systému, který reguluje krevní tlak. Aktivita tohoto systému byla mírně tlumena, takže nezvyšovala krevní tlak. Maitake tedy působila stejně jako léky proti vysokému krevnímu tlaku, tj. ACE inhibitory.
Zmíníme ještě jednu zajímavou studii na krysách, které byly obézní, s cukrovkou typu II a zvýšenou hodnotou tuků. Po 35 dnech podávání prášku z Maitake došlo u krys ke snížení krevního tlaku a to až o 20 mmHg. Navíc poklesla koncentrace tuků a cukru.
Nadváha a obezita se pojí s vysokou hladinou tuků, cukrovkou typu II a také s mnoha nemocemi, srdečně-cévními, nemocemi jater a také nemocemi pohybového aparátu. V pokusu s krysami, které byly krmeny vysokoenergetickou stravou, se zvýšila hmotnost. Pokud se krysám ke stravě přidala také Maitake, hmotnost krys se snížila, ačkoli měly stále stejnou vysokoenergetickou stravu.
Máme také data z klinické studie, v níž bylo 30 dobrovolníků, kteří trpěli nadváhou. Všichni dostávali 200 gramů čerstvé houby a konzumovali ji 2 měsíce. Nic jiného ve svém životě nezměnili, tj. nezlepšili stravovací návyky, nezařadili více pohybu. I jen samotné přidání houby vedlo k poklesu hmotnosti u zúčastněných dobrovolníků, a to dokonce o 12 kg
Játra jsou pro život nezbytným orgánem, mají mnoho funkcí, detoxikují, probíhají v nich metabolické procesy, syntetizují bílkoviny atd. K jejich poškození dochází vlivem toxických látek, léků, alkoholů, nadměrných hodnot tuků v krvi, přítomností infekcí, tj. např. hepatitid B a C a autiomunitními nemocemi.
Již jsme zmínili, že Maitake potlačuje množení virů hepatitidy, čímž játrům pomáhá, stejně tak když snižuje hodnoty krevních tuků a cukru. Navíc neutralizuje volné radikály, které také přispívají k poškození jater. Navíc snižuje zánět, který během poškození jater vzniká.
Pokud už jsou játra poškozena, Maitake podporuje jejich regeneraci.
Kubo K, Nanba H. Modification of cellular immune responses in experimental autoim mune hepatitis in mice by maitake (Grifola frondosa). Mycoscience 1998;39:351-360.
Ohtsuru M . Anti-obesity activity exhibited by orally administered powder of maitake mushrooms ( Grifola frondosa ) [in Japanese]. Anshin . 1992:198-200.
Yokota M . Observatory trial at anti-obesity activity of maitake mushrooms (Grifola frondosa). Anshin . 1992:202-204.
Preuss HG, Echard B, Bagchi D, Perricone NV. Maitake mushroom extracts ameliorate progressive hypertension and other chronic metabolic perturbations in aging female rats. Int J Med Sci. 2010;7(4):169-80.
Michihiro Fukushima, Tetsu Ohashi, Yukiko Fujiwara, Kei Sonoyama, Masuo Nakano. Cholesterol-Lowering Effects of Maitake (Grifola frondosa) Fiber, Shiitake (Lentinus edodes) Fiber, and Enokitake (Flammulina velutipes) Fiber in Rats. Experimental Biology and Medicine Vol 226, Issue 8, pp. 758 - 765
Ding Y, Xiao C, Wu Q, Xie Y, Li X, Hu H, Li L. The Mechanisms Underlying the Hypolipidaemic Effects of Grifola frondosa in the Liver of Rats. Front Microbiol. 2016 Aug 3;7:1186.
Shen KP, Su CH, Lu TM, Lai MN, Ng LT.Effects of Grifola frondosa non-polar bioactive components on high-fat diet fed and streptozotocin-induced hyperglycemic mice. Pharm Biol. 2015;53(5):705-9.
Kubo K, Nanba H. Anti-hyperliposis effect of Maitake fruit body (Grifola frondosa). Biol Pharm Bull. 1997;20:781-785
Sato M, Tokuji Y, Yoneyama S, Fujii-Akiyama K, Kinoshita M, Chiji H, Ohnishi M. Effect of dietary Maitake (Grifola frondosa) mushrooms on plasma cholesterol and hepatic gene expression in cholesterol-fed mice. J Oleo Sci. 2013;62(12):1049-58.
Adachi K, Nanba H, Otsuka M, Kuroda H. Blood pressure lowering activity present in the fruit body of Grifola frondosa (maitake). Chen Pharm Bull. 1988;36:1000-1006.
Kabir Y, Yamaguchi M, Kimua S. Effect of shiitake (Lentinus edodes) and maitake (Grifola frondosa) mushrooms on blood pressure and plasma lipids in spontaneously hypertensive rats. J Nutr Sci Vitaminol. 1987;33:341-346.
Kabir Y, Kimura S. Dietary mushrooms reduce blood pressure in spontaneously hypertensive rats (SHR). J Nutr Sci Vitaminol. 1989;35:91-94.
Talpur NA, Echard BW, Fan AY, Jaffari O, Bagchi D, Preuss HG. Antihypertensive and metabolic effects of whole Maitake mushroom powder and its fractions in two rat strains. Mol Cell Biochem. 2002 Aug;237(1-2):129-36.
Wu JY, Siu KC, Geng P. Bioactive Ingredients and Medicinal Values of Grifola frondosa (Maitake). Foods. 2021;10(1):95. Published 2021 Jan 5. doi:10.3390/foods10010095
Všude kolem nás jsou mikroorganismy, které mohou vyvolat onemocnění, viry, bakterie, houby, parazité… Záleží na imunitním systému, zda nás dokáže ochránit.
Jen velmi málo virových infekcí je možné léčit antivirotiky, bakterie, houby a parazité se stávají na současné léky rezistentní. Je tedy logické, že vědci hledají látky, které by mohly s léčbou infekčních nemocí pomoci.
Maitake je schopná poradit si s mnoha typy virů. Jedná se např. i o virus, kterým jsme infikováni téměř všichni, tj. HSV-1 (způsobuje povětšinou opary na rtech či jinde), ale umí též ničit HIV, virus hepatitidy B či enterovirus 71, který může vyvolat herpangínu i zánět srdečního svalu. V přítomnosti Maitake je zabráněno viru dostat se do buňky, a když už v buňce je, nemůže se replikovat, tj. množit.
Ve studii s pacienty s HIV se podařilo zjistit, že Maitake sníží virovou nálož v organismu, tj. množství viru, a také zvyšuje počty T lymfocytů. Jsou to právě T lymfocyty, které v průběhu nemoci velmi klesají. Pacienti se cítili lépe, měli více energie a také byli méně nemocní, tj. více odolní proti jiným infekcím. V jiné studii byli pacienti s hepatitidou B, kteří dostávali interferony (běžná léčba), část z nich dostávala k této léčbě také Maitake. To vedlo k tomu, že se snížilo množení viru, s čímž se také pojilo nižší poškození jater, která navíc díky Maitake byla schopná i zregenerovat.
Maitake má spadeno také na bakterie.
Pro větší přehled přidáváme přeloženou tabulku, kdy se plotnu, na níž jsou také bakterie položí disk s určitou dávkou látky a určuje se průměr kruhu kolem disku, kde nerostou bakterie. Čím blíže disku rostou bakterie, tím menší účinnost použité látky. V tabulce je vidět, že polysacharidy z Maitake (FP) a alkalický extrakt z Maitake měly vyšší účinnost než antibiotika gentamicin a tetracyklin na Bacillus cereus, čím větší čísla, tím lepší účinek.
|
|
Průměr inhibiční zóny: |
|||
Druh bakterií |
zdroj |
FP |
FNa |
Gentamicin |
Tetracyklin |
Staphylococcus aureus |
ATCC 25923 |
19.0 ± 1.0c1 |
24.0 ± 1.0b |
18.0 ± 0.0c |
30.0 ± 0.0a |
Enterococcus faecalis |
ATCC 29212 |
13.0 ± 0.0c |
15.0 ± 1.0b |
12.0 ± 0.0c |
16.0 ± 0.0a |
Bacillus cereus |
ATCC 10876 |
22.0 ± 1.0b |
27.0 ± 2.6a |
15.0 ± 1.0c |
12.0 ± 0.0c |
Listeria monocytogenes |
ATCC 19115 |
8.7 ± 0.6c |
11.0 ± 0.0b |
12.0 ± 1.0b |
15.3 ± 0.6a |
Escherichia coli |
ATCC 25922 |
6.7 ± 0.6d |
9.0 ± 0.0c |
22.7 ± 0.6a |
10.7 ± 0.6b |
Salmonella enteritidis |
ATCC 13076 |
8.0 ± 0.7d |
10.7 ± 0.6c |
25.0 ± 0.0a |
21.3 ± 0.6b |
Shigella sonnei |
ATCC 29930 |
7.7 ± 0.6c |
12.0 ± 0.0b |
16.7 ± 0.6a |
11.7 ± 0.6b |
Yersinia enterocolitica |
ATCC 27729 |
12.6 ± 1.5c |
15.0 ± 1.0c |
30.7 ± 0.6a |
27.0 ± 0.0b |
Escherichia coli (0157:H7) |
ATCC 12900 |
8.0 ± 0.0d |
12.7 ± 0.6c |
22.0 ± 1.0b |
33.0 ± 2.0a |
zdroj tabulky: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2014.11.035
Z výše uvedených protibakteriálních účinků zmíníme listerie. Ve studii s nakaženými myšmi dostávala část myší Maitake, část nic. Myši bez Maitake do 3 dní zemřely. U myší s D-frakcí z Maitake to bylo jinak. 60 % myší přežilo minimálně 10 dní. Krevní vzorky prokázaly, že Maitake dokázala zvýšit aktivitu imunitního systému.
Maitake je účinná také proti plísním a houbám. Vědci testovali účinky proti srpovničce špičatovýtrusé, giberele růžové..., ale také na houbách, které způsobují infekce lidí, hlavně těch oslabených, např. Pseudallescheria boydii, Aspergillus. Maitake může pomoci také s kvasinkami (kandidami).
Zhao C, Gao L, Wang C, Liu B, Jin Y, Xing Z. Structural characterization and antiviral activity of a novel heteropolysaccharide isolated from Grifola frondosa against enterovirus 71. Carbohydr Polym. 2016;144:382-9.
Gu CQ, Li JW, Chao F, Jin M, Wang XW, Shen ZQ. Isolation, identification and function of a novel anti-HSV-1 protein from Grifola frondosa. Antiviral Res. 2007 Sep;75(3):250-7.
Hiroaki Nanba, Noriko Kodama, Douglas Schar, Denise Turner Effects of Maitake (Grifola frondosa) glucan in HIV-infected patients. Mycoscience 2000, Volume 41, Issue 4, pp 293-295.
Gu CQ, Li J, Chao FH. Inhibition of hepatitis B virus by D-fraction from Grifola frondosa: synergistic effect of combination with interferon-alpha in HepG2 2.2.15. Antiviral Res. 2006 Nov;72(2):162-5.
Chang-Qing Gu, Jun-Wen Li, , Fuhuan Chao, Min Jin, Xin-Wei Wang, Zhi-Qiang Shen. Isolation, identification and function of a novel anti-HSV-1 protein from Grifola frondosa. Antiviral Research. Volume 75, Issue 3, 2007, 250–257.
Noriko Kodama, Maho Yamada and Hiroaki Nanba. Addition of Maitake D-fraction Reduces the Effective Dosage of Vancomycin for the Treatment of Listeria-Infected Mice Jpn. J. Pharmacol. 87, 327 – 332 (2001).
Oxidační stres je způsobem vyšší tvorbou volných radikálů, což jsou sloučeniny reagující např. s tuky membrán, či dokonce DNA. Volné radikály urychlují stárnutí, poškozují genetickou informaci, jsou rizikovým faktorem pro vznik nádorových onemocnění atd. Volné radikály vznikají v těle při mnoha procesech, např. během metabolismu živin. Tělo však má mechanismy, kterými dokáže volné radikály neutralizovat. Pokud je organismus vystaven stresu, toxickým látkám, infekcím atd. dochází ke zvýšení produkce volných radikálů, která převýší neutralizační kapacitu.
Složky z Maitake jsou schopné volné radikály odstranit. Mnoho pokusů se provádí v roztocích, kde jsou volné radikály. Je známá jejich koncentrace před přidáním složek Maitake a pak se hodnotí jejich koncentrace za určitou dobu. V roztocích díky Maitake klesá koncentrace volných radikálů. Polysacharidy z Maitake jsou velmi schopné neutralizovat hydroxylové a superoxidové radikály.
Dokonce se ukazuje, že by přidání Maitake do krémů na opalování, mohlo snížit dopady UV záření, které vyvolává produkci volných radikálů.
Antioxidační účinky je možné hodnotit také z pokusů na zvířatech a lidech. Je to možné díky analýze koncentrace produktů, které vznikají při působení volných radikálů. Např. reakce lipidů v membráně s volnými radikály vytváří malondialdehyd, pokud jeho koncentrace roste, je v těle oxidační stres. Maitake tyto hodnoty v pokusech na zvířatech snižuje, což znamená, že dochází také k poklesu oxidačního stresu.
Jan-Ying Yeh, Li-Hui Hsieh, Kaun-Tzer Wu, Cheng-Fang Tsai. Antioxidant Properties and Antioxidant Compounds of Various Extracts from the Edible Basidiomycete Grifola Frondosa (Maitake). Molecules 2011, 16(4), 3197-3211;
Chen GT, Ma XM, Liu ST, Liao YL, Zhao GQ. Isolation, purification and antioxidant activities of polysaccharides from Grifola frondosa. Carbohydr Polym. 2012;89(1):61-6.
Wu JY, Siu KC, Geng P. Bioactive Ingredients and Medicinal Values of Grifola frondosa (Maitake). Foods. 2021;10(1):95. Published 2021 Jan 5. doi:10.3390/foods10010095
Narušení stavu kostní tkáně označujeme jako osteopenii (mírnější forma) a osteoporóza. Jedná se o snížení mineralizace tkáně, zvýšené odbourávání atd., což vede ke křehkosti a vyšší lomivosti kostí.
Maitake má schopnost ovlivnit stav kostní tkáně. Může to dělat nepřímo, tj. tím, že sníží zánět v těle, že snižuje krevní cukr atd. Ukazuje se, že má také přímý vliv na kostní tkáň. Pod jejím vlivem totiž roste aktivita osteoblastů, což jsou buňky vytvářející kostní tkáň. Navíc podporuje mineralizaci nově vzniklé kostní hmoty, tím dochází nejen k nárůstu objemu kostní tkáně, ale také k nárůstu její pevnosti.
http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11418-006-0132-5
A Saif, U Lindequist, K Wende. Stimulating effects of Grifola frondosa (Maitake) on human osteoblastic cell cultures. Journal of Natural Medicines 2000; 61(3): 231-238.
Pro člověka je nervová soustava nesmírně důležitá, hlavně mozek a jeho funkce. Přibývající věk a mnohé nemoci jsou spojené s poškozením nervové soustavy a poklesem mozkových funkcí. Dochází k omezení okysličení tkáně vlivem aterosklerózy, je přítomen zánět, narůstá oxidační stres, což vede k úmrtí nervových buněk.
Vědci testovali, zda je možné využít Maitake k ochraně a regeneraci nervové tkáně. Testovali účinky Maitake přímo na nervových buňkách. Nejprve se testovalo, zda není pro nervové buňky toxická. To se vyloučilo. Přítomnost Maitake nesnížila životaschopnost nervových buněk. Ale co je důležité, zvýšila produkci nervových výběžků, neuritů, které vytvářejí nervové spojení a dráhy v mozku. Je tedy možné, že by takto Maitake mohla fungovat i v živých organismech, tj. mohla by nervové buňky chránit a podpořit vznik nových spojení, tím by se zlepšily mozkové funkce.
Krom mozkových funkcí jako takových má Maitake vliv také na psychiku, a to hlavně u lidí, kteří mají neurologický problém, tj. dysbalanci signálních substancí (neurotransmiterů) v mozku. Tito lidé pak mohou trpět vážnými depresemi, které je možné řešit jedině léky. Maitake, resp. její proteo-beta-glukany se váží na glutamátové receptory AMPA na neuronech prefrontální kůry, což se potvrdilo u myší, u nichž se vyvolaly deprese zásahem do neurotransmiterů. U myší došlo díky Maitake ke zmírnění příznaků, tj. byly živější, měly zájem o okolí atd.
Bao H, Ran P, Zhu M, Sun L, Li B, Hou Y, Nie J, Shan L, Li H, Zheng S, Xu X, Xiao C, Du J. The Prefrontal Dectin-1/AMPA Receptor Signaling Pathway Mediates The Robust and Prolonged Antidepressant Effect of Proteo-β-Glucan from Maitake. Sci Rep 2016.:28395.
Ling-Sing Seow S, Naidu M, David P, Wong KH, Sabaratnam V. Potentiation of neuritogenic activity of medicinal mushrooms in rat pheochromocytoma cells. BMC Complement Altern Med. 2013 Jul 4;13:157.
Nyní se podíváme na Maitake ve vztahu k ženám. Studie totiž ukazují, že má schopnost ovlivnit funkce vaječníků. Pokles funkce vaječníků je spojený se snížením tvorby pohlavních hormonů, tj. přechodem, a tedy i neplodností. U některých žen dochází k předčasnému selhávají funkce vaječníků a problémem jsou také polycystické vaječníky. Polycystické vaječníky provází narušená tvorba pohlavních hormonů, ženy neovolují, což je příčinou neplodnosti. V Japonsku byla provedena studie, které se účastnilo 57 žen. 26 žen dostávalo extrakt z Maitake a 31 žen dostávalo běžně podávaný lék, tj. Clomifen. U 20 z 26 žen na Maitake došlo k obnovení ovulace. Ze 31 žen s Clomifenem došlo k obnovení ovulace u 29 žen. U žen, které nereagovaly ani na jednu léčbu se podala kombinace Clomifenu a Maitake, což obnovilo ovulaci. Maitake sama tedy může vést k obnovení ovulace a v kombinaci s Clomifenem má 100% účinnost.
Chen JT, Tominaga K, Sato Y, Anzai H, Matsuoka R. Maitake mushroom (Grifola frondosa) extract induces ovulation in patients with polycystic ovary syndrome: a possible monotherapy and a combination therapy after failure with first-line clomiphene citrate. J Altern Complement Med. 2010;16(12):1295-9.
Maitake má mnohem více účinků. Zde je pouze zmíníme a již nebudeme hlouběji rozepisovat.
Maitake může ovlivnit krevní srážlivost, snižuje ji, čímž může být prevencí trombóz.
Již výše jsme zmínili vliv Maitake na střevní mikroflóru. Podrobná analýza složení střevní mikroflóry odhalila, že díky Maitake dochází ke zvýšení počtu “hodných” bakterií Lactobacillus acidophilus a Bacteroides acidifaciens. To má vliv na imunitní systém, ale také na metabolismus tuků a tato změna ve složení mikroflóry chrání před hepatosteoatózou a cukrovkou typu II.
Hanselin MR, Vande Griend JP, Linnebur SA. INR elevation with maitake extract in combination with warfarin. Ann Pharmacother. 2010 Jan;44(1):223-4.
Li X, Zeng F, Huang Y, Liu B. The Positive Effects of Grifola frondosa Heteropolysaccharide on NAFLD and Regulation of the Gut Microbiota. Int J Mol Sci. 2019;20(21):5302. Published 2019 Oct 24. doi:10.3390/ijms20215302