Bulgur

Zpět

Bulgur

Je předvařená a nalámaná celozrnná pšenice. Nejvíce ho používali ve Středomoří, Turecku, afrických zemích a zemích Středního Východu. Z těchto kuchyní ho můžeme znát jako součást libanonského salátu tabouleh, a dalších jídel jako je pilaf, falafel a kubbeh.

Je lehce stravitelný, obsahuje více vlákniny, než rýže, vitamíny A, C, E, vitaminy řady B - hlavně B2, B3, B6, kyselinu listovou a minerály, nejvíce draslík, fosfor a hořčík. Má nižší glykemický index než rýže, je vhodný pro diabetiky.

V české kuchyni se většinou využívá do karbanátků, polévek a jako příloha. Jeho příprava je jednoduchá a rychlá, někdy se nechává jenom nabobtnat v horké vodě.

Bulgur obsahuje lepek.

Má neutrální povahu, uchovává tekutiny a kyselou chuť. Prospívá žlučníku a játrům.