Pochází ze Středomoří. První záznamy o červené řepě jsou staré asi 3000 let a pochází z Babylonie. Ale znali ji i ve starém Říme, kde ji hojně využívali nejenom k jídlu, ale zejména jako lék.
Je to velmi hodnotná zelenina, která obsahuje velké množství sodíku, draslíku, vápníku, hořčík, rubidium a cesium. Z vitamínů obsahuje hlavně vitamín C a vitaminy skupiny B, obsahuje betain, který brání kornatění tepen a podporuje činnost jater.
Uvařenou mladou červenou řepu stačí jen osolit, pokapat citronem a máslem. Ke konzumaci nejčastěji slouží podzemní kořenová část, ale dají se konzumovat i zelené listy, které se nejčastěji podávaly dušené či vařené.
Červená řepa je močopudná, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči. Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra. Aktivuje tvorbu červených krvinek, zbavuje střeva jedovatých látek a pomáhá při zácpě. Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky.
Je sladké chuti a neutrální až chladné povahy.