Pochází z Přední Asie a jako potrava je známa již od neolitu. Po sójových bobech a konopí má nejvyšší obsah bílkovin, asi 26%. Obsahuje vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, vápník, železo, draslík, selen, fosfor a zinek. V mnoha částech světa je tak velmi důležitou složkou stravy. Jednotlivé druhy čočky se liší velikostí a barvou. Čočka slouží jako samostatné jídlo, připravuje se z ní vydatná polévka, na Blízkém východě se kombinuje s rýží nebo je přílohou ke kuřecímu či vepřovému masu. Čočka je lépe stravitelné než hrách a fazole a koupit ji můžete celou, půlenou nebo zlomkovou. Stejně jako hrách patří v českých zemích k jedné z nejstarších luštěnin. V Čechách se používá čočka hnědá, má vysoký obsah škrobu a slupka se hůř tráví, proto je nutné ji před vařením namáčet. Většinou se vaří na kyselo s vejcem nebo uzeným masem, jako čočková polévka, ale může ji využít i do salátů.
Je sladké chuti, ovlivňuje srdce, slezinu a ledviny. Má neutrální povahu. Posiluje srdce a ledviny a dehydratuje.
Francouzská zelená čočka
Le puy se nemusí namáčet, protože má velmi jemnou slupku a je jemné oříškové chuti. Francouzi z ní připravují lahodný salát nebo tartar.
Žlutá čočka
zklidňuje podrážděný žaludek a slinivku. Ani ona se nemusí před vařením namáčet, ale velmi snadno se rozvaří. Používá se zejména v indické kuchyni.
Červená čočka
je též dobře stravitelná a nemusí se namáčet. Můžete z ní připravit lahodnou polévku, placičky, přidat do salátu nebo z ní připravit chutnou pomazánku nebo placičky. V posledních letech se stala i u nás v Čechách velmi oblíbenou, méně nadýmá a díky sladké chuti a neutrální povaze prospívá slezině a pomáhá tělu doplňovat energetické zásoby.