Dýně a tykve

Zpět

Dýně a tykve

Jsou dnes velmi populární na celém světě. Dýně hokkaido pochází z Dálného východu a odtud se rozšířila jak do Ameriky, tak do Evropy.

Dýně a tykve jsou bohaté na vitaminy a minerální látky a jsou zdravým a chutným doplňkem našeho jídelníčku hlavně na podzim a v zimě. Tykve a dýně se liší barvou, tvarem a velikostí. V kuchyni mají široké uplatnění od polévek, příloh až po sladké dezerty. Jsou výživné a vhodné pro jídelníček jak diabetiků, tak lidí, kteří trpí při dnových bolestech.

Obsahuje 90% vody, hodně vlákniny, bílkoviny a kvalitní nenasycené mastné kyseliny a kyselinu nukleovou, která má omlazující účinky. Jsou dále bohaté na hořčík, draslík, měď, selen, sodík, chlór, zinek, fosfor, vitamin A, lutein, beta karoten a alfa karoten.

Mají sladkou chuť a teplou povahu, vstupují do dráhy sleziny a žaludku. Povzbuzují trávicí trakt, podporují energii a díky teplé povaze jsou příjemné při pocitech chladu kolem pupku.

Čistí horko, posilují, stabilizují hyperaktivní plod.