Jeho domov je v Rusku a střední Asie, ale dnes je můžeme najít ve všech evropských zemích. Od dob Plinia se větvička estragonu nosila v šatech, majitele chránila před uštknutím hadem.
Čerstvé mladé výhonky jsou štiplavě aromatické a používají se čerstvé i sušené. Nejlepší je sklízet v květnu až červenci. Nejvíce je ceněn ve Francii, kde je nedílnou součástí jejich jemné kuchyně. Používá se do omáček, polévek, při přípravě salátů, majonéz, marinád, při nakládání okurek, rajčat, při výrobě hořčice a estragonového octa.
V lékařství se používá pro povzbuzení vylučování žaludečních šťáv. Estragonová silice se používá ve voňavkářství.
Sušený estragon je teplé povahy a ostré chuti. Čerstvý estragon je osvěžující povahy a sladké chuti. Prospívá slezině a žaludku.