Fenykl hlíza

Zpět

Fenykl hlíza

Byla velmi oblíbená v Číně, Egyptě, v Indii a v arabských zemích, u Řeků a Římanů. Jako lék se objevovala v mnoha lékopisech. Fenykl můžeme přidávat do polévky, přidávat při zapékání brambor nebo do těstovin, do zeleninových směsí či samotný jako přílohu.

Obsahuje vysoké množství vlákniny, je bohatý na draslík, vitamin C. Obsahuje 12 stopových prvků a 14 aminokyselin. Podporuje činnost střev při nadýmání a pocitech plnosti, snižuje cholesterol, zbavuje střevo jedovatých látek, zklidňuje a odstraňuje napětí.

Fenyklový olej je skvělý při střevních potížích, zahlenění nosohltanu a kašli.

Čaj ze semínek je skvělý na nadýmání. Bývá základní bylinkou dětského čaje pro miminka při bolestech bříška a problémech s nadýmáním.

Má pálivou chuť a teplou povahu. Ovlivňuje dráhu plic a tlustého střeva.