Kadeřávek

Zpět

Kadeřávek

Kadeřávek pravděpodobně pochází z východního Středomoří. Díky své odolnosti vůči chladu je oblíbený v severních a západních částech Evropy. Nejvíce se užívá v Německu, Velké Británii, Dánsku a v přímořských zemích.

Má obrovské množství vitaminu A, mnohem více než brokolice, hrách či celer. Dále pak obsahuje řadu vitamínů B (mimo B12), vitamin C, E, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo. Je velmi bohatý i na vlákninu a díky tomu má velmi pozitivní vliv na střevní flóru. Posiluje sliznice v těle, snižuje cholesterol, chrání buňky před volnými radikály a má pozitivní vliv na sliznice v těle.

U nás v kuchyni není tolik oblíben, protože má nahořklou příchuť po tepelné úpravě, ale pokud se nechá přejít mrazem, můžeme ho používat všude tam, kde používáme špenát nebo kapustu.

Kadeřávek je povahy neutrální a má sladkou chuť. Prospívá slezině a žaludku, plicím a tlustému střevu.