Je to pochoutka, která vždy značila určitou honosnost. Nejcennější je pravý kaviár, který je bílý a pak postupně černá. Vyrábí se z jeseterovitých ryb, ten nejdražší pochází z ryby vyzy velké. Ale můžeme koupit i kaviár nepravý, který je červený a získává se většinou z candáta, lososa, kapra nebo tuňáka. Největším zdrojem kaviáru je Kaspické moře, dále pak Černé moře a povodí některých řek jako je například Amur nebo dolní tok Dunaje.
U nás máme možnost za příjemnou cenu koupit kaviár ze sladkovodních ryb a v ruských prodejnách narazíte na kaviár růžový z lososa, který též je běžnému smrtelníkovi cenově dostupný. Není nutné, abychom kaviár jedli denně, ale příležitostně je dobré ho do jídelníčku občas zařadit při oslavách či významných příležitostech.
Obsahuje vitamin A, E, mnoho bílkovin a polynenasycené mastné kyseliny.
Patří mezi 10 TOP potravin, o kterých se spekuluje, že doplňují naši esenci v ledvinách. Je slané chuti a osvěžující povahy. Ovlivňuje činnost ledvin a močového měchýře.