Tuto invazivní rostlinu znala již antická kuchyně a v české kuchyni se po staletí využívala jako jedna z prvních jarních zelených rostlin po dlouhé zimě jako salát či se z ní vařila polévka, dělal špenát či odvar.
Kopřivou nikdy nic nemůžete pokazit. Čistí krev, je skvělá při všech druzích ekzémů a akné, podporuje tvorbu červených krvinek, zlepšuje krevní oběh a ředí krev. Čaj z kopřivy změkčí stolici, podpoří peristaltiku střev, podporuje tvorbu mateřského mléka a zlepšuje jeho kvalitu. Kopřiva je močopudná a měla by být hlavní bylinkou všech revmatiků. Jako odvar podporuje růst a kvalitu vlasů.
Obsahuje vitamin C, K, B2, karoten, kyselinu panthotenovou, z minerálů pak vysoké množství draslíku, železa a oxidu křemičitého.
Má neutrální povahu, hořkou chuť a ovlivňuje dráhu srdce, jater a tenkého střeva.