Kurkuma

Zpět

Kurkuma

Do Evropy se dostala díky Arabům z Indie již ve starověku, též se jí říkalo indický šafrán. Ve středověku se používala jako barvivo, na výrobu voňavek, ale napouštělo se s ní dřevo a kovy. Kurkuma dlouhá pochází z Indie a Vietnamu.

V lidovém léčitelství se využívala jako lék na při chorobách ledvin, žaludku a žlučníku, V současné době se používá při problémech s artrózou a jako prevence stařecké demence a Alzheimerovy choroby.

Jako samostatné koření se používá jenom zřídka. Ale je důležitou součástí nejznámější směsi koření – kari. V potravinářském průmyslu se přidává do hořčice, worchersterové omáčky. Koření se s ní míchaná vejce, omáčky, marinády na pečená a marinovaná kuřata, majonézy, rybí saláty a polévky. Éterický olej z kurkumy se využívá ve voňavkářství.

Je teplé povahy a hořké chuti, vede dolů a povzbuzuje trávení a transformaci.