Název je převzat berberského suksu a kseksou. Patří mezi základní potravinu severoafrické kuchyně. Jsou to spařené, do kuliček tvarovaná krupice z pšenice, ječmene nebo prosa. Kuskus se nevaří, zalévá se pouze vroucí vodou nebo vařícím pokrmem.
Jako příloha je součástí zeleninových jídel, drůbežího, hovězího nebo jehněčího masa nebo ryb. Studený kuskus bývá součástí salátů mořských plodů či se používá na přípravu taboulé. Též se používá k přípravě sladkých jídel. Do Evropy, zejména do Francie se dostal díky přistěhovalcům z arabských zemí a postupně se rozšířil do dalších států.
Je velmi podobný bulguru jak chutí, tak použitím v kuchyni. Rozdílem oproti kuskusu je, že se nejedná o krupici, ale o pšeničné krupky.
Má neutrální povahu a kyselou chuť. Podporuje činnost jater a žlučníku.