Byla oblíbena ve starém Egyptě. Má antiseptické účinky a byla používána při balzamování. V Řecku se pálila na posvátných místech a po boji se z ní vyráběl léčebný olej do koupele. Též bývala jednou z prvních plodin, které se využívaly při výrobě prvních voňavek. Spolu s majoránkou, sporýšem a myrtou byla součástí nápoje lásky ve středověku. Mateřídouška se vyskytuje ve střední a jižní Evropě, v Asii, ve Středomoří a Etiopské vysočině.
U nás roste sedm druhů mateřídoušky. Reguluje vylučování moči, zmírňuje bolesti při menstruaci, zklidňuje nervy a doporučuje se pít při chudokrevnosti.
V kuchyni se využívá díky vysokému obsahu tříslovin do dušených a pečených mas. Čerstvá je lahodná v salátech, pomazánkách a omeletách.
Čerstvá mateřídouška je osvěžující povahy a sladké chuti. Sušená mateřídouška je povahy neutrální až teplé.