Na doplnění jsou zde uvedeny mouky z dalších rostlin včetně luštěnin, které je možné používat alternativně místo klasické mouky. Jsou vhodné při různých typech diet a intolerancích. Přesto, že některé plodiny nespadají do sekce obilovin, pro přehled je zde uvádím.
Bramborová mouka
Z této mouky je možno připravit řadu bezlepkových pokrmů (bramborové knedlíky, škubánky, bramborové placky apod.).
Neobsahuje lepek.
Je neutrální až mírně chladná má sladkou chuť a je zásaditá.
Cizrnná mouka
Tato mouka se používá velmi často ve vegetariánské kuchyni. Je velmi lahodná díky své oříškové chuti. Můžeme ji používat všude tam, kde jsme byli zvyklí využívat pšeničnou mouku. Je bohatá na bílkoviny, sacharidy a vlákninu a obsahuje vitaminy C, B6, kyselinu listovou a železo.
Neobsahuje lepek.
Je neutrální a podporuje činnost sleziny, žaludku, močového měchýře a ledvin. Stimuluje vylučování moči, reguluje cukr v krvi a podporuje krvetvorbu.
Graham
Je to celozrnná nahrubo namletá mouka (šrot). Svojí konzistencí připomíná pšeničnou krupici. Je vhodná k pečení grahamového chleba a pečiva.
Obsahuje nízké procento lepku.
Má osvěžující povahu a je vhodná při vysušení a suché kůži.
Hraška
Je velkým zdrojem vlákniny, sacharidůa je bohatá i na antioxidantya minerální látky - hořčík, fosfor a draslík. Je vhodná pro přípravu hrachové polévky, zahušťování pokrmů, polévek, na palačinky. Ve staročeské kuchyni se používala i na přípravu rychlé hrachové polévky.
Neobsahuje lepek.
Je neutrální povahy a má sladkou chuť.
Nopálová mouka
Tato mouka se získává z opuncie rostoucí na lávových polích. Její název pochází z aztéckého názvu pro kaktus – nopal. Díky vysokému obsahu vlákniny, minerálů, vitaminů a antioxidantů je pro naše tělo velmi přínosná. Byla součástí jídelníčku starých Aztéků. Lze ji přidat do směsí při přípravě těst na chléb a pečivo.
Obsahuje vysoké množství pektinů, vitamínů B a C, vlákninu a 17 aminokyselin.
Neobsahuje lepek.
Je osvěžující až mírně teplé povahy. Je vhodná při kardiovaskulárních onemocněních, při onemocnění žaludku a střevních potížích.
Žaludová mouka
V době válek a hladomorů se velmi často sbíraly žaludy, sušily se a drtily se na mouku.
Obsahuje draslík, vápník, hořčík a vlákninu, vitaminy řady B. Má lehce kořeněnou chuť a můžeme ji využívat pro přípravu chleba, pečiva, bramboráků, karbanátků a omelet. Není potřeba ji míchat s žádnou jinou moukou, ale je těžce stravitelná, takže s ní zacházejte obezřetně a raději ji smíchejte s jinými moukami.
Má teplou povahu a sladkou a hořkou chuť. Neobsahuje lepek.