Pochází z oblasti Afganistánu, Iránu a Pákistánu, kde ještě dnes můžeme najít její nezkultivované druhy. Předpokládá se, že kolem 10. století se přes Indii a východní Středomoří rozšířila ve 12. století do Evropy a Číny. Mrkev má vysoký obsah vitamínu A a selenu. Pak obsahuje ještě vitamín D, E a K a éterické oleje. Je bohatá na vlákninu, cukr (lehce stravitelnou glukózu), lecitin, draslík, vápník, vodík, hořčík, železo, měď, fosfor, jód a kobalt. Chrání proti volným radikálům, podporuje látkovou výměnu, podporuje kvalitu vlasů, nehtů a pečuje o hezkou pleť. Zlepšuje zrak, šeroslepost, zvyšuje mužskou plodnost.
Mrkev má sladkou chuť a je neutrální až chladné povahy. Podporuje trávení, vyživuje slezinu, zlepšuje zrak a omlazuje vlasy a pleť. Posiluje všechny orgány, zvlhčuje střeva a je vhodná i k protinádorovým kůrám.