Natto je též druh sýra, který se připravuje fermentací ze sójových bobů. Má charakteristickou vůni a konzistenci. Svůj domov má v Japonsku. Jeho výroba se připisuje buď Shotoku Taishi, který žil v Japonsku někdy kolem roku 600 n. l., další zdroje přisuzují autorství Hachiman Taro Yoshiie, který žil 1039 až 1106 n. l. Ale v čem se zdroje shodují je, že bylo vyrobeno náhodně ze sójových bobů skladujících se na slámě.
Upravuje střevní mikroflóru a díky tomu má pozitivní vliv na kůži, vlasy i nehty. Zlepšuje funkci ledvin, pozitivně působí při vysokém tlaku, vhodné prevence osteoporózy. Má sladkou chuť, podporuje energii Qi a krvetvorbu, zvlhčuje. Podporuje činnost sleziny, žaludku a tlustého střeva. Pozor, pokud ho jíme moc, mohl by tvořit vlhko a hlen.