Ocet

Zpět

Ocet

Používal se již ve starověku. My ho využíváme v potravinářství ke konzervaci či k dochucování pokrmů.

Vinný ocet se vyrábí z červeného nebo bílého vína a používají se hlavně ve Středozemí a Střední Evropě. Jablečný ocet se vyrábí z jablečného moštu. Tyto dva druhy octa používáme raději, než lihový ocet, který se vyrábí kvašením ředěného etanol. Sladový ocet se vyrábí nejvíce ve Velké Británii, oproti tomu Balzámový ocet je tradiční italský ocet vylisovaný z hroznů odrůdy trebbiano. Rýžový ocet pak dominuje v asijské kuchyni. Používá se světlý, červený a tmavý.

Ocet má kyselou chuť a teplou povahu. Ovlivňuje zejména činnost žaludku a jater. Zastavuje krvácení, rozptyluje stagnace krve a podporuje trávení. Není vhodný při vlhkosti a oslabení středního zářiče.