Pohanka

Zpět

Pohanka

Do Evropy se dostala kolem 12. Století z jižní části Himaláje. K nám přišla z východu pravděpodobně na přelomu 14. až 15. století a svůj název zdědila díky pohanským nájezdníkům.

Je velmi výživná, obsahuje 11% bílkovin, 3% tuku a asi 55% uhlovodanů, Je bohatá na vitaminy B1, B2, E, C, zinek, měď selen, hořčík. Používá se jako zavářka, do vánočního či jiného cukroví. Do těsta je vhodné ji používat podobně jako mouku ovesnou maximálně z 1/3.

Nevytváří lepek.

Je chladné povahy a sladké a slané chuti. Rozptyluje vlhko, svlažuje, a rozpouští hlen.

Skvělá je při cévních a kardiovaskulárních onemocněních, obsahuje rutin, který má pozitivní vliv na cévy, podporuje snížení cholesterolu. Je vhodná pro jakýkoli druh diet a i pro ty, kteří se snaží bojovat s přebytečnými kilogramy. Používá se při pocitech na zvracení a stagnaci stravy. Uvolňuje střeva, léčí akumulace. V zimním období ji nezapomeňte doplnit skořicí a slanou formou kurkumou nebo šafránem, abyste zneutralizovali její chladnou povahu.

I pohanka má více druhů od bílé až po hnědou. Čím je pohanka tmavší, tím má přirozeně teplejší povahu. Dnes se z ní vyrábí i těstoviny, které je možné koupit ve specializovaných obchodech.