Rajčata

Zpět

Rajčata

Rajčata se do Evropy dostala v kolumbijské době společně s bramborami. Nejprve se pěstovala v Portugalsku a Itálii, teprve později se začaly využívat jejich plody v kuchyni a jejich pěstování se šířilo dál do centrální Evropy.

Rajčata obsahují vitamin C, A, E, velké množství vlákniny, antioxidantů, železo, draslík.

Čistí horko, vyživují játra a tekutiny žaludku. Vhodné na kožní problémy, alergie, bolesti hlavy a vysoký tlak. Lidé s oslabením trávením by je neměli konzumovat syrové. Nejsou vhodná při onemocnění kloubů, jako je artróza, artritida, revmatoidní artritida, dna, při ekzémech, nádorových onemocněních.

Mají sladkou a kyselou chuť a chladnou povahu. Ovlivňují slinivku, slezinu, žaludek, játra a žlučník.