Tuto zeleninu znali již Egypťané, Řekové i Římané. Aromatické listy a stonky se používaly při pohřebních obřadech. Divoce rostl v bažinatých půdách v Evropě, Asii a v Severní Africe a Americe. První záznamy o jeho používání jsou ze 16. století, kdy se používal hlavně jako léčivá rostlina. Pěstovat se začal v oblasti Středozemního moře, ale do střední Evropy pronikl teprve na přelomu 17. až 18. století.
Obsahuje vysoké množství kyseliny askorbové, betakarotenu, bílkovin, fosforu, železa, vápníku a hořčíku a vitamínů řady B a éterické oleje.
Je velmi chutný do zeleninových směsí, polévek nebo salátů. Lisuje se z něho šťáva a semínka se používají jako koření.
Prospívá žaludku, slezině, podporuje detoxikaci jater, pročišťuje krev a vysušuje vlhko. Pročišťuje vítr (třes, křeče, závratě, tiky). Je skvělý při akné, zánětech očí, močového měchýře, pálení při močení. Podporuje klouby, kosti, vazy při artritidě, revmatismu, dně a vlhko ve střevě.