Původ ředkviček není přesně znám, jedna verze tvrdí, že pochází ze zemí Blízkého Východu, odkud se dostaly do Středomoří a pak dál do Evropy, druhá verze je, že se původně pěstovaly v Číně a Japonsku. Dnes se pěstují v Evropě i Americe.
Ředkvičky produkují hořčičné oleje, které působí antibakteriálně. Ničí bakterie a plísně na jazyku a sliznici patra, v žaludku a ve střevě. Rozpouští hleny a odpradávna se používaly jako prevence žlučových, ledvinových a močových kamenů
K léčebným účelům se používá šťáva, která výrazně podporuje tvorbu žluče, zlepšuje funkci jater a pomáhá rozpouštět žlučové kameny. Z listů ředkvičky se vaří čaj, který se popíjí při nadýmání a zácpě.
Vstupuje do dráhy plic a tlustého střeva, má osvěžující povahu a ostrou chuť.