Šafrán

Zpět

Šafrán

Fialové květy šafránu byly i v dávných dobách velmi drahým a luxusním kořením. Skrýval v sobě velké bohatství. Pochází ze západní Asie a po dlouhá tisíciletí byl rozšířen po celém Orientu. Má typickou ostrou a hořkou chuť a mimo kuchyně se využíval jako koření, součást parfémů i na barvení materiálů. O jeho účincích se můžeme dočíst na papyrech starých přes pět tisíc let.

Do Čech dorazil šafrán někdy ve 14. století, ale jeho pěstování se neujalo. Ujal se však ve Španělsku a to vedle Iránu patří dnes mezi největší pěstitele šafránu. Náročnost sběru a cena činí i dnes ze šafránu drahé koření, které je hůře dostupné. Používá se k obarvení a ochucení polévek, omáček, másla, sýrů a cukrovinek.

Je bohatým zdrojem minerálních látek, hlavně vápníku, draslíku, hořčíku a železa. Využíval se při očních problémech, při léčbě dny a astmatu, podporuje činnost jater.

Šafrán má neutrální povahu a sladkou chuť, vyživuje a zvlhčuje.