Zatímco starověcí Římané ji znali od nepaměti, do střední Evropy se dostala až v 9. století. Tato jednoletá rostlinka má svůj domov ve Středomoří a Blízkém východě.
Čerstvá se používá na dochucení okurkového nebo zeleninové saláty. Přidává se až na konci vaření do bramborové polévky, pikantních omáček, ryb a do luštěninových jídel. Velmi zajímavé je ji kombinovat s tymiánem při kořenění kysaného zelí, nakládané zeleniny, hub a do různých nálevů a pikantního pečiva. Je oblíbeným kořením hlavně ve francouzské a anglické kuchyni. Používá se v potravinářském průmyslu a likérnictví.
Pokrmům dodává zajímavou chuť a jemnou ostrost, která podporuje chuť k jídlu a posiluje zažívání. Při dietách můžeš nahradit pepř.
Sušená saturejka je teplé povahy a má ostrou chuť. Uvolňuje stagnace.