Vyrábí se ze semínek slunečnice. Slunečnice pěstovali původně Indiáni v Americe. Po objevení Ameriky se slunečnice dostala do Evropy a v roce 1830 se na Ukrajině začala zpracovávat semena slunečnice na olej.
Ten, který se hodí na tepelnou úpravu, se vyrábí ze zvláštního druhu slunečnice, a proto si vždy dobře přečtěte informaci, zda je olej určený k tepelné úpravě. Tento olej pak má tepelnou odolnost 210°C. Slunečnicový olej, který je určen pro studenou kuchyni, má tepelnou odolnost pouze 110°C.
Slunečnicový olej, který je lisovaný za studena obsahuje nenasycené mastné kyseliny, lecitin, tokoferoly, karotenoidy a vosky. Toto složení příznivě ovlivňuje nervový systém a podporuje látkovou výměnu.
Slunečnicový olej má sladkou chuť, jeho povaha je neutrální až chladná a podporuje činnost sleziny, žaludku a ledvin. Podporuje tvorbu tekutin v těle.