Pochází z Číny a vyrábělo se někdy od 2. století př. n. l. někdy v 7. století se rozšířilo do Japonska a pak do Vietnamu, Koreji a do Thajska. U nás začalo být známo v polovině 20. století. Je to vlastně rostlinný tvaroh či sýr, který se vyrábí z nápoje ze sójových bobů. Má vysoký obsah bílkovin, vlákniny, vitaminy řady B, vápník, železo a hořčík. Je chladné povahy a sladké chuti. Harmonizuje organismus, zvlhčuje a pročišťuje horko, čistí krev, snižuje krevní tlak a posiluje tělo – doplňuje krev a tělesné tekutiny.
Pochází z Číny a vyrábělo se někdy od 2. století př. n. l. někdy v 7. století se rozšířilo do Japonska a pak do Vietnamu, Koreji a do Thajska. U nás začalo být známo v polovině 20. století. Je to vlastně rostlinný tvaroh či sýr, který se vyrábí z nápoje ze sójových bobů. Má vysoký obsah bílkovin, vlákniny, vitaminy řady B, vápník, železo a hořčík. Je chladné povahy a sladké chuti. Harmonizuje organismus, zvlhčuje a pročišťuje horko, čistí krev, snižuje krevní tlak a posiluje tělo – doplňuje krev a tělesné tekutiny.