Úhoř

Zpět

Úhoř

Úhoř říční se vyskytuje po většině Evropy. Je též rozšířen v oblasti Bílého moře, Islandu a Britských ostrovech, v Severním a Baltském moři a v celé oblasti Středozemního moře.

Tučné maso úhoře naši předci marinovali nebo ho jedli pečeného v troubě.

Obsahuje vitamin B5, E, D, C, A, B2, B12, B6, B1, B3, K, kyselinu listovou. Z minerálních látek pak sodík, draslík, zinek, fosfor, hořčík, jód, kobalt, mangan, fluor, měď, železo a vápník.

Má sladkou chuť je neutrální a teplé povahy. Reguluje vítr a rozptyluje vlhko. Je skvělý při slabosti nohou, otoky nohou a při zkráceném dechu. Vzhledem k tomu, že je hodně tučný, není vhodné ho jíst při slabosti sleziny a časté košovité stolici či průjmu.