Vepřové maso

Zpět

Vepřové maso

Vepř byl zvířetem teplých krajů. Pěstoval se v době prvních faraonů v Egyptě a velmi rádi ho jedli i staří Řekové. I u nás byli velmi často chováni vepři masného typu a zabijačka na podzim byla zdrojem masa pro dlouhou zimu. Maso se udilo, nakládalo se prosolené do dřevěných sudů.

Obsahuje vitaminy B1, B2, B3.

Vepřové maso je teplé, proto se moc nehodí ho konzumovat v létě a používat ho na grilovaní. Zbytečně moc nás zahřívá. Má sladkou a slanou chuť a podporuje činnost jater, doplňuje ledviny a tvoří krev, zvlhčuje.

Tomuto masu by se měli vyhýbat ti, kteří trpí kožním onemocněním, velmi střídmě by ho též měli konzumovat lidé s kardiovaskulárními onemocněními. Na podzim a v zimě je vhodným doplňkem stravy, která nám dodá energii a teplo. Při pečení k němu přidávejte například jablka, jako naši předkové, abyste horkost úpravy trochu neutralizovali. Nadměrná konzumace vepřového masa vede k obezitě a tvoří vlhko a hlen.