Kategorie: Trávení, únava, metabolismus, systém sleziny.
Skvěle sestavená směs, která řeší trávící potíže na několika úrovních. V oblasti žaludku je hlavním problémem tendence ke stagnaci potravy – žaludek „netráví“ a my máme v nadbřišku pocit tlaku, plnosti a může se objevit i časté říhání nebo regurgitace. Potíže se typicky zhoršují po jídle. Následně se vše může „posunout níž“ – do střev, to už v čínské medicíně mluvíme o slezině. Žaludek potravu adekvátně nezpracoval, a proto slezina mnohem obtížněji odděluje „čisté od kalného“, což je její nejdůležitější funkce. Jen čistá, jemnohmotná Gu Qi (Qi obilí) může být využita k produkci Qi, krve a dalších vitálních substancí. Nejen že organismus strádá jejich nedostatkem, ale nezpracovaná potrava spolu s vlhkostí, kterou nesprávně fungující slezina produkuje, způsobí výrazné nadýmání a škroukání v břiše a následně průjem.
Zpočátku může k podobným stavům docházet jenom po přejedení se nebo po těžkých jídlech, když správně nezareagujeme a neřešíme to, stav se stane chronickým a nám může vadit jakákoliv strava. Typická je i únava po jídle. A tehdy saháme po Jian Pi Wan.
Směs obsahuje byliny, které rozhýbávají stagnaci a napomáhají správnému proudění a využití potravy v žaludku a střevech, zpevňují slezinu, vysušují a odvádějí patologickou vlhkost a harmonizují celý komplex trávení. Trávení se zlepšuje, máme víc energie a radost z každého jídla.
Směs doplňuje celkovou energii a podporuje – posiluje trávicí funkce.
Při posílení komplexu trávení je nutný pravidelný stravovací režim a úprava stravy směrem k posílení sleziny a harmonizaci žaludku.
Oslabení sleziny vede k mnoha dalším scénářům. Často je pak, z nedostatku obranné Qi, oslabená i naše obranyschopnost.
Pokud dominuje rozpínání na žaludku, nadýmání a plynatost nad pocitem tíhy a dostavuje se proměnlivé pobolívání, doporučujeme zkombinovat s tinkturou Mu Xiang Shun Qi Wan, která výborně rozhýbává stagnace v oblasti středního zářiče.
Pokud je trávení znatelně ovlivňuje stres, doporučujeme kombinovat s tinkturou Xiao Yao San, která uvolňuje játra a harmonizuje je se slezinou.
Úprava | Čínsky | Česky | Latinsky |
Chao | Bai Zhu | atraktylis velkoúborový, oddenek | Rhiz. atractylodis |
Fu Ling | pornatka kokosová, sklerocium | Skler. poriae | |
Dang Shen | pazvonek chloupkatý, kořen | Rad. codonopsis pilosulae | |
Chao | Shan Yao | jam čínský, hlíza | Tub. dioscoreae oppositae |
Rou Dou Kou | muškátový ořech | Sem. myristicae | |
Chao | Shan Zha | hloh peřenoklaný, plod | Fruc. crataegi |
Shen Qu | medicinální droždí | Massa fermentata | |
Sheng | Mai Ya | naklíčený ječmen, plod | Fruc. hordei germinatus |
Chen Pi | mandarinka obecná, kůra | Peri. citri | |
Sha Ren | amom huňatý, plod | Fruc. amomi | |
Mu Xiang | chrpovník lopuchový, kořen | Rad. aucklandiae | |
Jiu | Huang Lian | koptis čínská, oddenek | Rhiz. coptidis |
Zhi | Gan Cao | lékořice, kořen | Rad. glycyrrhizae |