Receptura ze začátku 20. století, autor k původní směsi Er Miao San (Prášek dvou zázračných) od famózního Zhu Dan-Xiho z 15. století, rozšířeném na San Miao Sanu (Prášek tří zázračných) v 16. století, přidal slzovku, a tak zvýšil schopnost směsi odvádět vlhkost. Použití je široké: různé projevy vlhké horkosti, a to především v dolní části těla.
Asi nejznámější a nejslavnější je použití Si Miao Wanu při léčbě bolestivých kloubních postižení, tzv. Bi-syndromů, které jsou v tomto případě napadeny vlhkým horkem. Klouby (především kolena a kotníky) jsou oteklé, zarudlé, horké a mají omezenou hybnost. Kromě Bi-syndromů, které jsou charakterizovány „nadbytkem“, používá se směs i u tzv. Wei-syndromů, které také způsobuje vlhká horkost, které se však projevují spíše známkami nedostatečnosti, jako např. slabost nebo atrofie dolních končetin, silné mravenčení až necitlivost v oblasti jejich periferie, pocit tíže a lehké otoky, ochablost. Používá se proto při léčbě revmatoidní artritidy, postižení kloubů u revmatické horečky, dny nebo lupénce, při kterých má artritida „horký“ charakter. Dalším častým využitím je léčba projevů vlhké horkosti v dolním zářiči, především ve formě gynekologických zánětů se žlutým, zapáchajícím výtokem, u mužů u prostatitidy (zánětu prostaty). Vlhká horkost se v dolní části těla může manifestovat i ve formě mokvajících zarudlých kožních projevů, často jako ekzém, nebo jako rudé, horké otoky DK. I zde bude Si Miao San nezbytnou součástí bylinné léčby.
Bez modifikace kontraindikován u nedostatečnosti yin jater a ledvin, možné další zranění yin.
Pozor na podávání během těhotenství – pouze pod dozorem zkušeného praktika TČM!
Během léčby je zapotřebí se vyvarovat sladkým, mastným a tučným potravinám ve stravě.
Úprava | Čínsky | Česky | Latinsky |
Sheng | Huang Bai | korkovník amurský, kůra | Cort. phellodendri |
Chao | Cang Zhu | atraktylis vejčitá, oddenek | Rhiz. atractilodis |
Sheng | Chuan Niu Xi | achyrant dvouzubý, kořen | Rad. achyranthis |
Sheng | Yi Yi Ren | slzovka obecná, semeno | Sem. coicis |