Xiang Zhi Tang

Kategorie:Trávení, akutní napadení, skrytý patogen, detox, systém sleziny, tišení bolesti

Použití receptu podle tradiční čínské medicíny:

  • zastavuje zvracení
  • vylučuje vnější škodlivinu, uvolňuje povrch
  • uvolňuje křeče, rozpínání a stagnace v žaludku
  • vylučuje a rozptyluje patologickou vlhkost
  • nechává sestoupit Qi žaludku, harmonizuje střední zářič

Popis:

Jedná se o volnou modifikaci známého Huo Xiang Zheng Qi Tangu, ve kterém bylo ponecháno pět jeho základních bylinek, které působí na úpravu mechanismu Qi na úrovni žaludku, tj. posílají jeho Qi opět „dolů“ (pocit na zvracení a zvracení je vlastně Qi v protipohybu, která místo toho, aby řádně klesala, stoupá…) Aby se posílilo působení receptury na žaludek, z původní směsi se vypustily ty, které víc pracují v oblasti bříška (zastavují průjem apod.), a naopak přidaly se bylinky jako hloh (na pocit „netrávení“ a stagnaci potravy), máta a chryzantéma (zlateň), které detoxikují a uvolňují možnou škodlivinu v případě virózy, a dále gastrodie (uvolňuje spazmy a ošetřuje případnou „jaterní“ složku – emoce negativně ovlivňující žaludek). Kudzu „rodí“ správné tekutiny a regeneruje sliznici žaludku postiženou horkou škodlivinou, atraktylis a slzovka posilují Qi středního zářiče a pomáhají dál zvládnout patologické vlhko.

Původní Huo Xiang Zheng Qi Pian se v moderním pojetí používá pro akutní gastroenteritidu (akutní zánět žaludku a střev), otravu jídlem a infekce spojené s tzv. „střevní chřipkou“. Může se použít i při kinetóze (nauzea a zvracení po nepřiměřeném pohybu nebo cestování dopravními prostředky), po přejedení se s následnou stagnací potravy v žaludku nebo po nadměrném užití alkoholu. U Xiang Zhi Tangu tyto indikace zůstávají, je ovšem značně účinnější v případě, že se příznaky netrávení projevují především na žaludku (zvláště zvracením a pocitem na zvracení, rozpínáním ev. bolestí), bez výraznějšího postižení střev.

Indikace:

  • akutní ataky zvracení
  • pocit na zvracení, žaludek jako na vodě
  • zvýšená teplota nebo horečka, třesavka, averze k chladu
  • bolesti hlavy
  • plnost a tlak v oblasti hrudníku, bránice nebo nadbřišku
  • bolesti a/nebo křeče v oblasti žaludku ev. střev

Moderní účinky:

  • viróza s postižením zažívacího systému a dominujícími žaludečními potížemi, především zvracením
  • akutní gastritida
  • otrava jídlem
  • nauzea u chemoterapie
  • kinetóza
  • kocovina

Jazyk:

  • různý, dle vyvolávajícího stavu (často silnější mastný povlak, bílý nebo do žluta)

Pulz:

  • fu
  • ru event. huo (povrchový, rozbředlý, event. kluzký)

Kontraindikace:

  • kontraindikován u pacientů s významnou nedostatečností krve a yin (obsahuje ostré a aromatické, vysušující bylinky)
  • opatrně u pacientů s příznaky vlhkého horka, při převaze horka volit jinou směs

Poznámky:

Směs je určená především pro akutní stavy, kdy se užívá do ústupu potíží.

Složení receptu: 

Čínsky

Česky

Latinsky

Mu Xiang

chrpovník lopuchový, kořen

Rad. aucklandiae

Bai Zhi

děhel dahurský, kořen

Rad. angelicae dahuricae

Shan Zha (Chao)

hloh peřenoklaný, plod

Fruc. crataegi

Bo He

máta, list

Fol. menthae

Chen Pi

mandarinka obecná, kůra

Peri. citri

Ju Hua

zlateň morušolistá, květ

Flos chrysanthemi morifolii

Tian Ma

gastrodie vyvýšená

Rhiz. gastrodiae

Fu Ling

pornatka kokosová, sklerocium

Skler. poriae

Yi Yi Ren (Sheng)

slzovka obecná, semeno

Sem. coicis

Hou Po

šácholan lékařský, kůra

Cort. magnoliae

Huo Xiang

agastache vrásčitá, nať

Herb. agastachis

Bai Zhu (Chao)

atraktylis velkoúborový, oddenek

Rhiz. atractylodis

Ge Gen

kudzu, kořen

Rad. puerariae