Stravování u vlhka a zahlenění

Zpět

Stravování u vlhka a zahlenění

Popis obrazu vlhka a zahlenění

Pokud si stravováním oslabujeme Qi Sleziny (viz oddíl „nedostatek Qi“), pak Slezina špatně přeměňuje potravu a vyrábí málo Qi a krve. Což je palivo našeho organismu, a proto býváme unavení, máme různé trávicí problémy apod. Ale to je jen jedna část problému. Oslabená Slezina vytváří i příliš vlhkosti, která se jako patologická vlhkost a později i hlen začne kumulovat někde v organismu. Tento slezinový problém je často zhoršován oslabením ledvinového Yangu.

Příznaky obrazu vlhka a zahlenění

Hlen je nepříjemný patogen, který může být viditelný, ale i neviditelný. Jako viditelný ho nejčastěji vykašláváme, vysmrkáváme nebo stéká do krku. Ale existuje i jeho „neviditelná“ forma, která způsobuje různé blokády v organismu. Zavírá třeba otvory srdce, což se projevuje psychickými problémy či problémy s vnímáním, způsobuje přebytek tuku, vyrábí uzlíky a cysty atd. Patří k patogenům, které vše zpomalí, a způsobí stagnace.

Vlhko se projevuje: pocity tíhy, otoky, průjmy, gynekologickými výtoky, zpomaleným myšlením, leností, edémy, pocity únavy, vyčerpaností, pocity tupých bolestí hlavy, častých infekcí u dětí, obezitou.

Vlhko je i živnou půdou pro různé patogeny. Pokud se chceme vleklých patogenů, jako jsou kvasinky zbavit, nestačí je jen vybít, je třeba je zbavit i potravy. Odvést z organismu vlhkost.

Jako orgány jsou nejvíce postiženy: Slezina, Plíce a Ledviny - zejména jejich Yang.

Plíce řídí pohyb vody, řídí rozptylování a filtrování. Tekutiny svlažují naše tělo, ale pokud se tělo stane neprůchodné, může dojít k poruchám pocení a močení, vodnatým otokům a zahušťování hlenů.

Slezina mimo jiné řídí přepravování a přeměňování. Bezporuchové zpracování stravy a vylučování má pozitivní vliv na cesty vody, ale pokud je Slezina oslabena, koloběh se naruší a objeví se průjmy, vodnaté otoky nebo nadýmání. 

Ledviny mimo jiné řídí vodu, takže jakékoliv problémy s poruchou metabolismu vody, vodnaté otoky a poruchy močení ukazují na oslabení Ledvin.

Všeobecné zásady stravování u obrazu vlhka a zahlenění

Při léčbě vlhkosti a zahlenění je třeba vzít v úvahu dvě věci. Zaprvé se je třeba se vyvarovat jídel vytvářejících vlhkost a zahlenění, jako jsou mléčné produkty, průmyslově zpracované sacharidy, sladkosti a vydatné či přehnaně umělými přísadami doplněné potraviny. Zadruhé je třeba dodržovat jídelníček podporující vysokou výkonnost Sleziny a Žaludku.

V případech, kdy by úplné odstranění nevhodných potravin pacienta příliš omezovalo, lze provést určité úpravy a zkoušet různé kombinace. Vzniku vlhkosti lze konkrétně bránit přidáváním hořkých, ostrých nebo vysušujících potravin do vydatných či nasládlých jídel. Mezi běžné příklady tohoto přístupu patří kombinace masa s hořčicí, křenem a hořkými či ostrými zeleninami, jako jsou vodnice a dýně, podávání ostrých směsí (připravených se spoustou cibule, česneku či pesta) k těstovinám, kombinace sýru a čatní, popíjení vína k masitým jídlům a zeleného čaje ke smaženým a upřednostňování hořkých světlých piv. S trochou přemýšlení dokonce nedá žádnou zvláštní námahu upravit typický západní jídelníček tak, aby nebyl tak nezdravý a nevytvářel tolik vlhkosti.

Všeobecné poznámky

Platí zde všeobecné zásady a výběr potravin jako v případě udržování zdravé Qi Sleziny.

Ano: Klaďte důraz na hořké a ostré chutě; veškeré jídlo vařené a teplé; nízký příjem tuků a olejů, mléčných výrobků a cukru; jezte menší porce při každém jídle.

Ne: Nejezte pozdě v noci, vyhýbejte se smaženým a fastoodovým jídlům.

Jako způsob přípravy stravy preferujeme: dlouhé vaření, dušená nebo blanšírovaná zelenina, rychlá příprava na pánvi wok.

Doporučované potraviny

Jíme více tepelně upravené stravy, protože potřebujeme posílit Slezinu a Plíce,můžeme si dovolit lehce štiplavé koření, které rozhýbe vlhko a nevede ho do Močového měchýře (kurkuma, anýz, kari, bazalka, estragon, kardamom, koriandr, syrový zázvor, kmín, majoránka, oregano, rozmarýn, tymián, pažitka, nové koření).

pohanka, ječmen, kukuřice, žito, kváskový chléb, kmínový žitný chléb, perník, pražené ovesné vločky, hlávkový salát, celer, dýně, cibule, šalotka, česnek, vodnice, řeřicha, fazole adzuki, bob, ředkvička, extra panenský olivový olej, hořčice, křen, křepelčí maso, škeble, libové maso, černý a bílý pepř, hřebíček, kardamom, muškátový ořech, semínka kopru, listy koriandru, dobromysl (oregano), tymián, bazalka, čerstvý zázvor.

Na odvedení vlhka z organismu slouží slzovka (Yi Yi Ren). Spolu s vlhkostí odvádí z organismu i různé „nečistoty“. Více o slzovce v oddíle o vlhkém horku.

Zřídka: sladké brambory, jamy, batáty, brambory, černý a zelený čaj. 

Plíce, dutiny:

Ředkvička, bílá ředkev (daikon), vodnice, cibule, šalotka, česnek, listová hořčice, křen, zázvor, pískavice řecké seno, semínko fenyklu, paprika (koření), řeřicha.

Močový měchýř:

Fazole adzuki, semínko fenyklu, zázvor, pískavice řecké seno, hrách.

Vyhýbejte se

Pšenice, zmrzlina a mléčné výrobky (mimo másla, obecně čím tvrdší mléčný výrobek, tím lepší), cukr a koncentrovaná sladidla, tučné maso (zvláště vepřové a kachní), vejce, tofu, tempeh, sójové mléko, sádlo, máslo, margarín, čokoláda, ořechy a semínka (zvláště burské oříšky), avokádo, syrové a sušené ovoce (zvláště banány a tropické ovoce), sůl, ocet, pivo, hluboce zamražené potraviny, chlazené potraviny, studené nápoje, lilek, papriky, všechny druhy exotického ovoce, kustovnice, jujuba, vepřové maso, pšeničné klíčky a výhonky, fazole mungo, rajče, salátová okurka, šťovík, červený meloun, rebarbora, Hijiki, Kombu, Nori, Wakame, kaviár, krabi, rak, slávka jedlá.

Klinické poznámky

Pijte pravidelně 2 sklenice teplé převařené vody mezi 15:00 až 17:00, abyste podpořili činnost močového měchýře a podpořili odvádění vlhkosti z těla. Do vody můžete přidat 2 plátky syrového zázvoru.

Sacharidy je třeba užívat s mírou, neboť bývají sladké a v nadměrném množství by mohly vytvářet nebo zhoršovat vlhkost. Obecně mohou sacharidy tvořit až 30−40 % jídelníčku. Nejlepšími zdroji jsou vysušující druhy: rýže, žito, ječmen, jáhly a oves.

Směs sladké, hořké a ostré zeleniny se může na skladbě jídelníčku podílet až 40−50 %. Zbytek mohou tvořit malá množství vysoce hodnotných živočišných bílkovin, zhruba 10 % postačí. Sójové bílkoviny, zvláště tofu, mohou pacienta při nadměrném příjmu příliš ochlazovat a zvlhčovat. Ořechům a semínkům se je třeba vyhýbat.

Recepty

Zeleninový vývar s celerem a petrželí na odstranění zahlenění a přebytečné vody z organismu

Co potřebujeme: 1 petržel a stejné množství celeru, 1 l vody

Jak na to: celer a petržel oloupeme, nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme 30 minut. Slijeme, zeleninu vyhodíme a odvar popíjíme ráno na lačno každý den. 

Pokud trpíte na pocit těžkých nohou nebo jejich otoky, využijte koupele plosek nohou, doporučení naleznete u nedostatku Yangu ledvin. Nebojte se pohybu, zejména toho, kdy zapojíte všechny čtyři končetiny, rychlá chůze, tenis, stolní tenis apod.

Pro ženy je vhodné pravidelné baňkování partií, kde se zadržuje voda pomoci pryžové baňky, stačí večer po sprchování 5−10 minut. Nejenom, že se zbavíte přebytečné vody, ale vymodelují se vám nohy, zadeček a bříško a při poctivém používání se do půl roku můžete zbavit i celulitidy.