Stravování u vlhkého chladu

Zpět

Stravování u vlhkého chladu

Popis obrazu

Chlad je vnější patogen, který může vstoupit do našeho organismu a způsobit řadu problémů. V organismu pak vytváří různá zahrazení a zpomaluje tok energie Qi.

Příznaky obrazu

Obvykle tyto stavy zahrazení a zpomalení Qi pozorujeme jako bolesti, třeba bolesti pohybového aparátu (Bi Zheng) či menstruační bolesti. Můžeme pozorovat i další příznaky jako je únava, malátnost, těžká hlava a tělo, pocit plnosti v nadbřišku (žaludku) či břiše,

nechutenství, pocit v chladu v břiše, průjem, lepkavý či fádní pocit v ústech, bílý gynekologický výtok.

Všeobecné zásady stravování u obrazu

Jaká jídla preferovat: je potřeba lehké prohřátí, ale hlavně rozhýbání a otevření povrchu, abychom vlhkost rozhýbali a močovým měchýřem odvedli pryč. Rychlá příprava na pánvi wok, pečení, vaření se štiplavým kořením nebo alkoholem.

Doporučované potraviny

Oves, jáhly, congee z bezlepkových obilovin, vývary ze zeleniny, masa, kam můžeme po ránu přidat špetku chilli nebo sušeného zázvoru, badyán, lékořice, česnek, pórek, jarní cibulka, ředkvička, bílá ředkev, pažitka, koriandr, jehněčí maso, zvěřina a vývary z nich, lipový, zázvorový čaj, Yogi čaj.

Vyhýbejte se

Zchlazující stravě, která tvoří vlhkost (mléčné výrobky, smoothie, zmražené potraviny, ledové nápoje).

Klinické poznámky

Vyhýbejte se vlhkým prostorám, kde je chlad, pozor na sezení na chladných židlích, kamenech apod.

Recepty

Na podporu odvedení vlhkého chladu si můžete připravit kůru ze slzovky. Užívejte maximálně 1 měsíc a pak si dejte 3 měsíce pauzu.

Příprava slzovky

Sáček se slzovkou vysypeme na suchou rozpálenou pánev a zrníčka opražíme, dokud nezačnou být cítit. Necháme vychladnout a nasypeme do uzavíratelné sklenice.

Vaříme nejlépe 2x denně nebo alespoň 1x denně. 2 polévkové lžíce slzovky nasypeme do skleněné konvice, přidáme ½ lžičky lékořice (nebo sušený zázvor, nebo špetku chilli, nebo 1ks jarní cibulky), a vaříme s 400 ml vody. Po uvedení do varu stáhneme na minimum a mírně vaříme 20 minut. Slijeme a vývar vypijeme.

Slzovku uložíme na chladné místo a uděláme z ní ještě druhý vývar, který vaříme 30 minut, slijeme a vypijeme.