Stravování u zdravých lidí

Zpět

Stravování u zdravých lidí

Hledání svatého grálu

Nejprve bych chtěl podotknout, že existují rozdílné přístupy k tomu, jak by se měl stravovat člověk nemocný, který může pomocí jídla vyrovnávat nerovnováhy Yin a Yangu, a jak by se měl stravovat člověk zdravý.

Stravování u jednotlivých obrazů (základní nerovnováhy organismu či nemoci) probereme v dalších oddílech (viz stravování u jednotlivých obrazů). Problém je, že každá nerovnováha, potřebuje jiný přístup. A každý nemocný člověk může mít v sobě různé, často i protikladné nerovnováhy, takže i skladba stravy se může u každého nemocného výrazně lišit.

Občas lidé hledají „svatý grál“ stravování. Hledají určité potraviny, které univerzálně pomáhají u všech zdravotních problémů. Takové potraviny neexistují (možná se tomuto ideálu přibližují vitální houby). V určité fázi nebo při určitém zdravotním stavu jedna konkrétní potraviny může pomoci, ale u jiného člověka s jiným onemocněním, může ublížit. Jedna potravina vám dnes pomůže, ale za půl roku, kdy se změní váš stav, vám může ublížit. Vše ve stravování je velmi individuální a je třeba zohledňovat celkovou konstituci a aktuální stav konkrétního člověka.

Jak se tedy ideálně stravovat?

I u zdravých lidí je obtížné mluvit o jednotné cestě pro zdravé stravování. Každý jsme jiný. Co jednomu dělá dobře, druhému může uškodit. A i během života se toto mění, jak rosteme, jak se vyvíjíme, podle toho, co děláme apod. Co vám před rokem dělalo dobře, to vám dnes může ubližovat.

Jak se ale stravovat, pokud jsme zdraví? Podle čínské medicíny nikdo není zcela v rovnováze. Proto i stravování bude u různých lidí různé. Například chilli papričky mohou někomu ublížit a druhému pomoci. Dnes často zavrhované mléko může jedlíkovi chilli papriček pomoci. Ale zahleněnému člověku zhoršit jeho stav. A tak to je se všemi potravinami. 

Podle čínské medicíny ale existují určité obecné principy, které jsou vhodné pro všechny lidi. Nicméně i tato doporučení berte s určitou rezervou.

Přiměřeně, přiměřeně, přiměřeně

Nejprve bych zmínil zásadu přiměřenosti. Strava by měla být v prvé řadě kvalitní a pestrá. Známý lékař Zhu Dan Xi napsal: „Nadměrná sladkost, kyselost, hořkost, pálivost nebo slanost, pokud tato pětice plní naši tělesnou konstrukci, ohrožuje život.“ Takže bychom se měli vyhýbat extrémům. Uvedu příklad. Žena chce zhubnout, bude jíst jen zeleninové saláty. Neobsahují totiž skoro žádné kalorie a jsou plné vitamínů a minerálů. Zdá se to jako dobrý nápad. Každý znalý terapeut čínské medicíny ale ví, že Slezina (naše trávení) nemá ráda příliš studené potraviny. Pokud tedy bude třikrát denně dávat do žaludku syrovou zeleninu, která je svojí povahou chladná, pak oslabí transformační funkci své Sleziny. Její trávení se začne zpomalovat, a co víc, začne se vytvářet nadměrná patologická vlhkost, a ona nezhubne. A navíc, pokud jednou poleví a nacpe se koblihami, váha naskočí okamžitě zpátky. A pravděpodobně se u ní začnou postupně objevovat další zdravotní problémy, jako je nadýmání, únava, měkká stolice apod.

Přiměřenost znamená, že množství a složení stravy musí odpovídat našim potřebám. Jinak se bude stravovat účetní a jiné potřeby bude mít dřevorubec.

Častým prohřeškem dnešních lidí je přejídání se. Učení Yang Sheng doporučuje jíst asi do 80 % sytosti. Odpovídá to v podstatě českému přísloví: „Jez do polosyta, pij do polopita.“ Anebo též „Hlad je tvůj přítel“. Přejídáním se nadměrně zatěžuje systém Sleziny (trávení) a postupně oslabuje její funkci. Což vytváří další scénáře zdravotních obtíží.

Jezte opravdové potraviny

Druhou zásadou je kvalita. Chodil mi na akupunkturu pán, který byl majitelem výrobny krmiv pro zvířata. Jednou jsem se ho zeptal, jak je možné, že v našem místním supermarketu mají značkové krmivo pro psy za 150 Kč, které mu od jiného výrobce kupuji běžně za 1 000 Kč. A on mi odpověděl: “To máte jednoduché. Oni do toho dají něco, co je levné, co psovi neublíží, ale v čem nejsou prakticky žádné výživové látky. A pokud budete psovi dávat běžnou porci, tak jeho organismus dostane menší množství výživových látek, než potřebuje, a on bude chřadnout. A postupně začne mít různé zdravotní problémy. Nebo mu budete muset dávat větší množství tohoto nekvalitního krmiva, pak ale neušetříte, a ještě mu zatížíte tím velkým množstvím potravy jeho trávení.“ 

Z toho se můžeme dobře ponaučit i my. Je smysluplnější jíst menší porce, ale kvalitních potravin. Což je dnes velký problém. Většina potravin v sobě obsahuje nějaké konzervanty, náhražky, stabilizátory a různá éčka. Přestože nemusí být vyloženě škodlivé (ale často bývají), tak našemu organismu nedají žádnou výživu, a naopak zatíží naše trávení. Jezte tedy kvalitně. Přirozené potraviny. Jednoduchá jídla. Sledujte alespoň trochu, z čeho se potravina skládá, než ji vložíte v obchodě do košíku.

Hodně lidí říká, že si nemůže dovolit kvalitní potraviny, protože jsou drahé. Ale to je přesně ono, co popisuji výše. Kvalitních potravin stačí jíst méně, abychom našemu organismu dodali potřebné živiny. Nekvalitního budete muset sníst, a hlavně koupit více, takže stejně neušetříte, a navíc si zatížíte různými aditivy vaše trávení. Pokud kvalitní potraviny bude kupovat většina lidí, tak se změní i chování supermarketů. Oni jen využívají zákon poptávky a nabídky. Lidé chtějí hlavně levné (byť nekvalitní) potraviny. Tak jim přeci nebudeme nabízet kvalitní a drahé, to bychom přišli na buben. Ta změna musí přijít od nás, z našich rozhodnutí převzít zodpovědnost za naše životy.

Takže jezte kvalitní přirozené potraviny, které nejsou průmyslově upravované. Pokud nějaká potravina vydrží v regále půl roku beze změny, tak už to asi nebude moc potravina. Jezte pestře - nepreferujte jen určitá jídla. Dobrá jídla jsou pro vás ta, po kterých se cítíte svěží, plní energie. Po kterých nejste unavení či nadmutí.

Potraviny Qing Dan a Wei

Jedno čínské učení rozděluje potraviny na dvě skupiny. Na potraviny typu Qing Dan a typu Wei. Qing znamená čistý, lehký. Dan znamená nevýrazný. Do skupiny Qing Dan patří potraviny, které jsou lehce stravitelné a chuťově ne příliš výrazné. Typickým příkladem je rýže. Dále pak obilná zrna, zelenina, ovoce, luštěniny. Jsou dobrý zdrojem pro výrobu Qi. Jsou energeticky vydatné a přitom nezatěžují trávení tzn., neoslabují funkci Sleziny. Tyto potraviny Qing Dan by měly tvořit základ našeho jídelníčku.

Potraviny Wei jsou chuťově výrazné a energeticky velmi výživné. Patří mezi ně maso, ryby, olej, tuk, koření, mléčné výrobky, vejce, sůl, ocet, kvašené potraviny nebo cukr. Nicméně tyto potraviny zatěžují trávicí systém více než potraviny typu Qing Dan. Proto by měly tvořit jen menší část našeho jídelníčku.

Základem našeho stravování by měly tvořit potraviny typu Qing Dan. Potraviny typu Wei by ho měli pouze lehce doplňovat.

Středomořská strava

V podstatě tento koncept odpovídá zhruba tomu, co si představujeme pod termínem „středomořská strava“. Strava Středomořských národů je složena zejména z čerstvého ovoce a zeleniny, obilovin, luštěniny, olivového oleje jako hlavního zdroje tuků, ryb a omezeného množství masa, mléčných výrobků a vína. Jedním ze základních rysů této kultury stravování je, že se jedná o stravu vyrovnanou a jednoduchou. Také se mění podle ročního období. V létě může být lehce pálivá a svěží, v zimě více vyživující a zahřívající. Ve Vnitřní knize Žlutého císaře se píše: „V dávných časech byli lidé velmi moudří … žili v harmonii se čtyřmi ročními obdobími.“

Opatrně s výraznými chutěmi

U hodně lidí dnes dominují potraviny typu Wei. Jedí hodně masa, vše musí být chuťově výrazné, na cukru má mnoho lidí regulérní závislost. Podívejte se na typický fastfood, hodně tuku, hodně masa, smažené, pečené, pálivé. Typické Wei.

Problém je i nejen v samotných potravinách, ale i ve způsobu jejich úpravy. Smažení a pečení tlačí energii směrem k horku, stává se výrazně yangovým. I to musíme mít na zřeteli, pokud se snažíme o vyváženou stravu.

Zkusme to změnit. Zkusme se zaměřit hlavně na potraviny Qin Dan a Wei používejme pouze jako doplněk. Našemu zdraví to určitě prospěje.

Slezina je základ našeho zdraví

Hodně jsme zatím mluvili o důležitosti Sleziny. Slezina je trávení. Oslabení Sleziny je jedna z nejčastějších indikací, se kterou za mnou chodí pacienti do ordinace. Tou druhou nejčastější je stagnace Jater z nadměrných či potlačovaných emocí. Proto je obecně prospěšné zaměřit své stravování na posílení Sleziny.

Jak poznám oslabenou Slezinu?

Příznaky oslabené energie Sleziny jsou: únava, která se zhoršuje po jídle, nechutenství, ochablost, bledost, hubnutí nebo tendence k nadváze, chutě na sladké, tendence k přemítání, nadýmání, měkká stolice, zácpa, pokud je problém s vytlačením stolice (neměla by ale být suchá a tuhá). Dále pak problémy s hromaděním patologické vlhkosti, jako jsou otoky, výtoky, průjmy, mokvavé záněty, zahlenění apod. To jsou primární příznaky. Jak ale popisuje jeden z nejvýznamnějších starověkých čínských lékařů Li Dong Yuan, tak oslabení energie Qi Sleziny může být podkladem pro mnoho dalších nerovnováh a nemocí.

Co tedy oslabuje energii Qi Sleziny?

  • Slezina nesnáší nepravidelnosti. Ve stravování, ale i celkově v životě. Snažte se tedy jíst pravidelně, ve stejné časy.
  • Slezina nemá ráda přejídání se. Nadměrný přísun potravy nezvládá a musí na něj vynaložit příliš energie, aby ho zpracovala. Energie, kterou by náš organismus měl vynaložit někde jinde, a která třeba bude chybět při dalším trávení.
  • Kromě pravidelnosti potřebuje také po trávení určitý čas odpočívat. Takže dneska často opakované doporučení „chcete zhubnout, jezte každé dvě hodiny“ není pro ni úplně trefa. Sice se vám zpočátku zrychlí metabolismus a začnete hubnout. Hodně se tím ale vyčerpá energie Sleziny. A po nějaké době už nebude mít žádnou energii na trávení, potrava začne stagnovat, začne se produkovat hodně vlhkosti a vy začnete opět tloustnout. Typický jojo efekt.
  • Slezina nemá příliš ráda vlhké a studené. Typické mléčné produkty. A čím měkčí mléčný produkt tím hůře. Typicky mléko, tvaroh či pribiňák. O trochu lépe na tom jsou tvrdé sýry.
  • Zatěžují ji také rychlé cukry, typické pro bílé - hlavně pšeničné - pečivo. A také bílý cukr. Tomu se říká v čínské medicíně „zloděj Qi.“ Rozjede metabolismus a spálí postupně i energii zítřka, která nám druhý den bude chybět.
  • Překvapivě Slezině nedělá dobře ani velké množství syrové zeleniny a ovoce. Jsou příliš chladné povahy. Zeleniny je dobré jíst hodně, ale pokud možno tepelně zpracované. Aby se změnila studená kvalita. Nejlépe povařené či upravené v páře. Nebo jako součást polévky.

Občas někdo argumentuje tím, že syrová zelenina přeci obsahuje vitamíny, které se tepelnou úpravou zničí. Není to úplná pravda. Vařením se sice část vitamínů opravdu zničí, ale vařením se zelenina jakoby předtráví a trávicí systém s jejím zpracováním a transformací živin už nemá tolik práce. A tak ten zbytek vitamínů využije z tepelně zpracované zeleniny efektivněji než ze zeleniny syrové. A neoslabí trávicím procesem tolik energii Qi Sleziny, jako to udělá zelenina tepelně nezpracovaná.

Zase ale musíme přihlížet k ročním obdobím. V zimě syrovou zeleninu a ovoce příliš nedoporučuji. V létě ano, ale přiměřeně akutnímu klimatu a také akutní konstituci člověka. Pokud budou v létě parna, tak si dát melouna není úplně špatný nápad.

  • Jsou ještě dvě věci, které oslabují energii Qi sleziny. Je to nadměrné přemýšlení a časté sezení.  Pokud tedy pracujete třeba celý den u počítače, a přitom nadměrně namáháte své myšlení, tak nezapomeňte se pravidelně zvedat, trochu si pocvičit a na chvíli vypnout mozek (třeba meditací).