V minulých článcích jsme si vysvětlili, co je to Qi a jaké rozeznáváme Qi. Dnes si povíme něco o tom, jak Qi vzniká, jak se v našem organismu vytváří.
Jsou tři zdroje, ze kterých Qi může vznikat:
a, potrava, kterou jíme
b, vzduch, který dýcháme
c, Yuan Qi (původní Qi), která je uložena v Ledvinách
Slezina je základ
Orgán či systém Sleziny je zodpovědný za výrobu energie Qi z potravy, kterou sníme. Slezina vyextrahuje z potravy energii Qi (víme už, že se jí říká čínsky Gu Qi), která ještě není organismem využitelná, a tu posílá nahoru do Horního zářiče (směrem k Srdci a Plicím). Zde se spojí se vzduchem a vytvoří tzv. Osnovnou Qi (osnovnou Qi). Ta už je organismem využitelná.
Aby to nebylo tak jednoduché, tak v Horním zářiči se Osnovná Qi spojí s Původní Qi (Yuan Qi) z Ledvin, a společně tak vytvoří Pravou Qi (Zhen Qi). Ta se následně rozdělí na dvě ještě jiné QI:
Když se člověk poprvé setká s tradiční čínskou medicínou (TCM), obvykle slyší o plných orgánech Zang a o jejich protějšcích, dutých orgánech Fu. Jejich role je poměrně jasná: plné orgány vytváří, ukládají a spravují energii, duté orgány přijímají hmotnou potravu, přetvářejí a vylučují.
San Jiao, nehmotný, ale klíčový orgán tradiční čínské medicíny, propojuje celé tělo skrze pohyb energie a tekutin. Jak funguje a jak ho můžeme podpořit v běžném životě?
Gua Sha (刮痧) je tradiční čínská terapeutická metoda, jejíž název lze přeložit jako „škrábání (gua) toxinů/patogenů (sha)“.