Imunitní systém funguje jako armáda a jeho jednotlivé složky nás chrání před vpádem vnějších vetřelců. V dnešních dnech nachází lékaři a vědci čím dál více propojení mezi imunitním systémem a rozvojem mnoha různorodých chorob. Nejde jen o nemoci z napadení vnějšími patogeny jako jsou viry, bakterie, chlamydie, toxiny atd., ale i o nemoci způsobené nepřiměřeně reagujícím imunitním systémem. Jsou to především alergie, kdy imunitní systém vyhodnotí celkem neškodný vnější podnět, např. pyl, jako cizorodou látku, s kterou je třeba bojovat. A tak vyvolá nepřiměřeně razantní imunitní reakci. Dalším problémem je, pokud náš imunitní systém začne vyhodnocovat naše vlastní a neškodné buňky jako nepřítele a začne je postupně likvidovat. Takto se projevují autoimunitní onemocnění. Z těchto autoimunitních reakcí se postupně vybuduje přecitlivělost podobná alergiím, kdy imunitní systém reaguje na různé látky, které by měl přehlížet, a napadá části našeho organismu. Problémy imunitního systému jsou tedy hlubší příčinou celé řady onemocnění: lupénky, Crohnovy nemoci, revmatoidní artritidy, sklerodermie, zánětů štítné žlázy, diabetu 1. typu a řady dalších.
Podle tradiční čínské medicíny jsou všechny nemoci pouze disharmonií yin a yangu v našem organismu. Co se týče imunitního systému, tak jsou za něj zodpovědné hlavně tři orgány: slezina, ledviny a plíce. Slezina vytváří palivo (energii Qi a krev) pro každodenní život. V ledvinách je uschovaná energie a esence, kterou dědíme po předcích. Plíce regulují póry na kůži a tím zabraňují vpádu vnějších patogenů.
Jak poznáme oslabení těchto tří orgánů?U oslabené imunity se změřte ve stravování na posilování Qi sleziny.
Jídelníček určený k posílení Qi sleziny klade důraz na chutná jednoduchá jídla skládající se z poměrně malého množství přísad. Základem tohoto jídelníčku jsou složité sacharidy doplněné malým množstvím vysoce hodnotných proteinů (bílkovin) a lehce povařené zeleniny. K získání té nejkvalitnější Qi ze stravy musí být samotná jídla čerstvá a plná života a musí lahodit nejen jazyku, ale i oku. Místně pěstované sezónní potraviny mají nejlepší Qi.
Přestože každé jídlo je třeba tepelně upravit, nedoporučujeme zbytečné rozvařování až do kašovita. V závislosti na druhu potraviny většinou stačí lehké povaření, po kterém jídlo zůstane ještě alespoň trochu křupavé. Listovou a křehkou zeleninu, jako jsou například brokolice či fazole, stačí lehce povařit, zatímco kořenová zelenina a zrniny si udrží tvar, strukturu a Qi i po dlouhém pomalém vaření.
Proces trávení potravy začíná již v ústech, proto je třeba potravu důkladně rozžvýkat a pomalu vychutnávat. Jídlo si musí člověk užít. Přísné či jednotvárné diety slezině škodí.
Už samotná příprava může mít značný vliv na celkovou kvalitu Qi a blahodárné účinky jídla. Není třeba zdůrazňovat, že pokrmy připravované s láskou a potěšením chutnají lépe než ty zakoupené v obchodech nebo připravované ve spěchu či s nechutí. To je často kamenem úrazu, protože ne každý vaří rád či na to má čas. Avšak věnování času a úsilí vlastní výživě je samo o sobě důležitou součástí léčebného procesu. Na posilování sleziny se totiž můžete sami aktivně podílet tím, že si o víkendech vyhradíte čas na přípravu hustých a výživných polévek, zeleninových a masových vývarů a šťáv z dušeného masa a zeleniny.
Zvláštní pozornost při oslabené či nepřiměřeně reagující imunitě si zaslouží vitální houby. Patří k nim Cordyceps, Agaricus, Reishi, Shiitake, Maitake, Coprinus, Hericium či japonská Enoki. Kromě posilování oslabené imunity ji dokáží i regulovat, pokud je její reakce nepřiměřená. Ve formě 30% extraktů se jejich účinků dnes využívá hlavně u onkologických problémů. Používají se jako doplňková léčba u chemoterapie či radioterapie.
Milan Schirlo - terapeut tradiční čínské medicíny
Objevte Plíce z pohledu čínské medicíny – orgán, který hraje klíčovou roli nejen při dýchání, ale také v obraně těla a rozvádění energie Qi v těle. Zjistěte, jak se stav Plic odráží na našem zdraví a jak je udržet v rovnováze.
Přemýšlíte, jak posílit svou imunitu před nadcházejícím podzimem a zimou? Silná imunita je klíčová pro naše zdraví, protože tvoří první obrannou linii proti škodlivým patogenům, jako jsou viry, bakterie, paraziti a další. Více v našem článku.
Objevte Slezinu z pohledu čínské medicíny – orgán, který hraje klíčovou roli nejen v trávení a distribuci živin, ale také v řízení naší energie a duševní pohody. Zjistěte, jak se stav Sleziny odráží na našem těle a jak ji udržet v rovnováze.