Imunitní systém funguje jako armáda a jeho jednotlivé složky nás chrání před vpádem vnějších vetřelců. V dnešních dnech nachází lékaři a vědci čím dál více propojení mezi imunitním systémem a rozvojem mnoha různorodých chorob. Nejde jen o nemoci z napadení vnějšími patogeny jako jsou viry, bakterie, chlamydie, toxiny atd., ale i o nemoci způsobené nepřiměřeně reagujícím imunitním systémem. Jsou to především alergie, kdy imunitní systém vyhodnotí celkem neškodný vnější podnět, např. pyl, jako cizorodou látku, s kterou je třeba bojovat. A tak vyvolá nepřiměřeně razantní imunitní reakci. Dalším problémem je, pokud náš imunitní systém začne vyhodnocovat naše vlastní a neškodné buňky jako nepřítele a začne je postupně likvidovat. Takto se projevují autoimunitní onemocnění. Z těchto autoimunitních reakcí se postupně vybuduje přecitlivělost podobná alergiím, kdy imunitní systém reaguje na různé látky, které by měl přehlížet, a napadá části našeho organismu. Problémy imunitního systému jsou tedy hlubší příčinou celé řady onemocnění: lupénky, Crohnovy nemoci, revmatoidní artritidy, sklerodermie, zánětů štítné žlázy, diabetu 1. typu a řady dalších.
Podle tradiční čínské medicíny jsou všechny nemoci pouze disharmonií yin a yangu v našem organismu. Co se týče imunitního systému, tak jsou za něj zodpovědné hlavně tři orgány: slezina, ledviny a plíce. Slezina vytváří palivo (energii Qi a krev) pro každodenní život. V ledvinách je uschovaná energie a esence, kterou dědíme po předcích. Plíce regulují póry na kůži a tím zabraňují vpádu vnějších patogenů.
Jak poznáme oslabení těchto tří orgánů?U oslabené imunity se změřte ve stravování na posilování Qi sleziny.
Jídelníček určený k posílení Qi sleziny klade důraz na chutná jednoduchá jídla skládající se z poměrně malého množství přísad. Základem tohoto jídelníčku jsou složité sacharidy doplněné malým množstvím vysoce hodnotných proteinů (bílkovin) a lehce povařené zeleniny. K získání té nejkvalitnější Qi ze stravy musí být samotná jídla čerstvá a plná života a musí lahodit nejen jazyku, ale i oku. Místně pěstované sezónní potraviny mají nejlepší Qi.
Přestože každé jídlo je třeba tepelně upravit, nedoporučujeme zbytečné rozvařování až do kašovita. V závislosti na druhu potraviny většinou stačí lehké povaření, po kterém jídlo zůstane ještě alespoň trochu křupavé. Listovou a křehkou zeleninu, jako jsou například brokolice či fazole, stačí lehce povařit, zatímco kořenová zelenina a zrniny si udrží tvar, strukturu a Qi i po dlouhém pomalém vaření.
Proces trávení potravy začíná již v ústech, proto je třeba potravu důkladně rozžvýkat a pomalu vychutnávat. Jídlo si musí člověk užít. Přísné či jednotvárné diety slezině škodí.
Už samotná příprava může mít značný vliv na celkovou kvalitu Qi a blahodárné účinky jídla. Není třeba zdůrazňovat, že pokrmy připravované s láskou a potěšením chutnají lépe než ty zakoupené v obchodech nebo připravované ve spěchu či s nechutí. To je často kamenem úrazu, protože ne každý vaří rád či na to má čas. Avšak věnování času a úsilí vlastní výživě je samo o sobě důležitou součástí léčebného procesu. Na posilování sleziny se totiž můžete sami aktivně podílet tím, že si o víkendech vyhradíte čas na přípravu hustých a výživných polévek, zeleninových a masových vývarů a šťáv z dušeného masa a zeleniny.
Zvláštní pozornost při oslabené či nepřiměřeně reagující imunitě si zaslouží vitální houby. Patří k nim Cordyceps, Agaricus, Reishi, Shiitake, Maitake, Coprinus, Hericium či japonská Enoki. Kromě posilování oslabené imunity ji dokáží i regulovat, pokud je její reakce nepřiměřená. Ve formě 30% extraktů se jejich účinků dnes využívá hlavně u onkologických problémů. Používají se jako doplňková léčba u chemoterapie či radioterapie.
Milan Schirlo - terapeut tradiční čínské medicíny
Tenké střevo podle TČM třídí nejen potravu, ale i emoce. Ovlivňuje trávení, mysl i náladu. K rovnováze pomáhá teplá strava, klid, byliny a vitální houby jako Reishi, Hericium prášek nebo MycoClean.
Dnešní doba přináší neustále nové výzvy pro naši psychiku. Jako by nám nestačily ty staré. Inflace, válka, katastrofy, ceny potravin, mnoho lidí má strach o práci, mnoho lidí má strach, že onemocní nebo že onemocní jejich blízcí.