To, že přibírání na váze je důsledkem nerovnováhy mezi energetickým příjmem a výdejem, ví každý. Tloustneme, protože přijímáme více kalorií, než spalujeme. Zároveň nerespektujeme typy potravin, které konzumujeme. Každá potravina má jiné složení, je jinak bohatá na důležité látky a každá jiným způsobem ovlivňuje náš metabolismus. A nejen to. Různé potraviny mají odlišný vliv i na náš hormonální systém, který řídí, zda si naše tělo bude energii ukládat nebo ji spalovat. Já vám tu ale chci nastínit hubnutí z pohledu čínské medicíny. Někdy totiž, ač splňujeme všechna pravidla pro “správné” hubnutí, ručička na váze neklesá.
Obecně řečeno nadváha je důsledkem nerovnováhy v organismu, nebo též disharmonie některých vnitřních orgánů. Pojďme se podívat, kde hledat příčinu a jakých orgánů se to konkrétně dotýká. Příčin totiž může být více, já vám ale chci podrobněji vysvětlit ty nejběžnější.
Čínská medicína rozděluje náš organismus do pěti prvků neboli systémů a každá část našeho těla - psychického i fyzického - patří do jednoho z nich. Jako první musím zmínit systém Sleziny a jeho párového orgánu Žaludku.
Poznámka: Názvy orgánů (systémů) píši záměrně s velkým písmenem, abych je odlišil od toho, co si pod slezinou a žaludkem představuje západní medicína. Jde o celý systém různých částí organismu, kterému vždy vévodí jeden konkrétní orgán.
Slezina je z tohoto pohledu synonymum pro naše trávení. Spolu s Žaludkem je zodpovědná za přeměnu potravy na energii Qi a krev. Qi a krev jsou palivem pro náš organismus (stejně jako benzín pro auto). Aby naše tělo správně fungovalo, musí mít Qi a krve dostatek. Pokud je energie Sleziny oslabená, špatně přeměňuje potravu a vytváří málo „paliva“ a navíc vyrábí nadbytek tzv. vlhkosti, kterou ukládá na různých místech v těle. A to je to, čemu my říkáme „ukládání tuků“. Stejným mechanismem vzniká i celulitida.
První příčinu bychom tedy měli.Tloustnutí nejčastěji způsobuje oslabená energie Sleziny. Je to nejčastější problém, který v ordinaci řeším. Nejde jen o to, že lidé s oslabenou Slezinou mají nadváhu a různé trávicí problémy, jako je nadýmání či nepevná kašovitá stolice. Dalším z typických projevů je únava a vyčerpanost. Většinou jde o únavu, která se zhoršuje po jídle. Veškerá energie Qi se soustředí na trávení a pro zbytek těla se jí už neodstává. Dále takoví lidé trpí na další problémy od gynekologických výtoků, přes kašel, astma, anémii, oslabenou imunitou či problémy s neustálým přemítáním. Jeden velký lékař čínského starověku odvozoval od oslabení Sleziny téměř všechny nemoci. Avšak i současní lékaři čínské medicíny zmiňují, že např. většina dětských nemocí je způsobena právě oslabenou Slezinou. A v praxi tomu tak opravdu je. Mé dlouholeté zkušenosti to jen potvrzují.
Protože bytostně nesnáší některé věci, které s oblibou děláme:
• Nesnáší nepravidelnost a to nejen v jídle, ale v celém životě. Měli bychom pravidelně (ve stejné časy) vstávat, jíst, pracovat, cvičit a chodit spát. Čím více pravidelnosti svému životu dáme, tím bude Slezina šťastnější. Nejdůležitější je samozřejmě pravidelnost ve stravování. “Je jedno, co budete jíst, hlavně to jezte pravidelně“. Čínští lékaři doporučují jíst 2−3x denně. Najíst se a pak nechat dostatek času Slezině na trávení a na obnovení její energie Qi. Některé současné přístupy radí, pokud chcete zhubnout, jezte každé 2 hodiny. Zčásti je to pravda. Častým příjmem potravy se rozhýbe metabolismus a začne rychleji spalovat. Mohli bychom říci, že Slezina zintenzivní svoji činnost. Problém ale je, že díky takto intenzivní činnosti se její Qi ještě více vyčerpá. Někdy po týdnu, někdy po několika měsících. A pak stačí pár nepovedených dní s „junk food“ a jste na vyšší váze, než jste byli na počátku. Prostě klasický jo-jo efekt.
Mé doporučení zní jíst 2x nebo 3x za den vždy ve stejný čas. A žádné uzobávání mezi těmito jídly. Jen přiměřeně pít vodu nebo slabý čaj. Zároveň vše je nutné přizpůsobit stavu konkrétního člověka. 40 kilová žena s hypoglykémií nemůže jíst jen 2x denně!!! Z tohoto úhlu pohledu není úplně optimální ani dlouhodobý půst. Naopak moderní „přerušovaný půst“ může přinést tělu jisté benefity.
• Nesnáší přejídání se. Je to v podstatě stejný princip, který jsem popisoval výše. Pokud jíme velké porce vydatných jídel, potřebuje Slezina hodně energie Qi, aby nadměrné porce zpracovala. Tím svoji energii nadbytečně vyčerpává. Ideální je jíst do 80 % sytosti. Po jídle byste stále měli cítit jistý pocit malého hladu. Ale opravdu malého. Nadměrné množství jídla v kombinaci s oslabenou přeměňovací funkcí Sleziny vede ještě k dalšímu jevu, který s nadváhou souvisí. Potrava začíná stagnovat. Prostě se posunuje příliš pomalu. Asi to znáte jako „zpomalený metabolismus“. A stejně jako kompost na zahrádce se začne zahřívat, stejně tak zpomalený posun začne vytvářet horko v našem Žaludku a to vytváří jev, kterému říkáme „vlčí hlad“. Prostě máme stále hlad. Na jedné straně máme stále potřebu jíst a na druhé straně slabá Slezina potravu pomalu přeměňuje a posouvá. A to není pro člověka, který chce hubnout, dobrá kombinace.
• Nesnáší vlhkost. Vlhkost, zvláště studenou vlhkost (např. v podobě zmrzliny), která ji vyčerpává a přispívá k tvorbě další nadbytečné vlhkosti. (To třeba vysvětluje, proč je pro některé ženy koupání ve studené vodě spouštěčem gynekologických výtoků). Typickým příkladem vlhkých a chladných potravin jsou mléčné produkty - mléko, tvaroh, jogurty. A co teprve ráno studený jogurt vytažený z lednice! Máslo a tvrdé sýry tolik nevadí.
• Nesnáší cukr. A teď prosím znalce čínské medicíny, vyčkejte se svojí kritikou a tvrzením, že „Slezina přeci miluje cukr“. Ano máte pravdu, ale i u cukru platí moje oblíbená zásada přiměřenosti. Slezina potřebuje cukr, protože z něj vytváří energii Qi. Ale není cukr jako cukr. Bílému rafinovanému cukru se říká „zloděj Qi“. Tento rychlý cukr rozpohybuje aktivitu Sleziny až moc a zároveň ji velmi rychle vyčerpá. Určitě to znáte. Když jste unavení a vyčerpaní, dali byste cokoliv za kousek něčeho sladkého, co vám rychle dodá energii. Bílý cukr to udělá spolehlivě. Pokud budete Slezinu zásobovat bílým cukrem příliš, poměrně rychle ji zahltíte a vyčerpáte. A Slezina začne vyrábět již zmíněnou patologickou vlhkost, která se začne ukládat v podobě tuku.
Je to vlastně takový začarovaný kruh, slabá Slezina vyrábí málo Qi a krve. Jsme unavení, cítíme, že rychle potřebujeme rychlou energii. Máme vyloženě chuť na něco sladkého. Dáme si čokoládu. Chvíli se cítíme super, ale po nějaké době jsme na tom hůř, než jsme byli předtím. A tak pořád dokola. Stejně jako s cukrem je to s bílou moukou. Jsou to v podstatě také rychlé cukry, které Slezinu v konečném důsledku oslabí. Takže myslete na to, abyste Slezině dopřávali „pomalé cukry“, které se dávkují postupně. Ideálně celozrnné pečivo nebo obilné kaše.
• Nesnáší sezení. Musí se hýbat. Při sedavém zaměstnání jdou kila nahoru velmi rychle. Takže doporučuji pohyb - ale opět přiměřený. Příliš intenzivní pohyb vyčerpá z těla příliš krve a energie Qi a slabá Slezina nestíhá v dostatečně krátké době tento stav obnovit. Ideální je svižná chůze, Taiji nebo jóga. Ve své ordinaci jsem měl již několik vrcholových sportovkyň, které se v pubertě, kdy dochází k velké spotřebě Qi a krve na růst, příliš vyčerpávaly. Ztratily menstruaci a později nemohly otěhotnět.
• Nesnáší nadměrné přemýšlení. I to ji oslabuje. Máte-li problém, stále o něm přemýšlíte, i to oslabuje Qi Sleziny a oslabená Slezina vás nutí ještě více přemítat. Opět jeden začarovaný kruh. Pro tyto stavy nabízí čínská medicína výbornou bylinnou směs Gui Pi Wan. Směs sice posiluje Qi Sleziny, ale díky bylinám, které posilují Srdce, má velký přesah na psychiku.
• Pár všeobecných pravidel. Upravte svůj jídelníček tak, aby podporoval posílení Qi Sleziny. Dávejte přednost chutným, jednoduchým jídlům, které se skládají z malého množství přísad. Základem by měly být složité sacharidy doplněné malým množstvím vysoce hodnotných proteinů (bílkovin) a lehce povařené zeleniny. K získání té nejkvalitnější energie Qi doporučuji vybírat si čerstvé suroviny, které budou lahodit nejen jazyku, ale i oku. Lokálně pěstované sezónní potraviny mají nejlepší Qi. Přestože každé jídlo je třeba tepelně upravit, nedoporučuji zbytečné rozvařování. V závislosti na druhu potraviny většinou postačí lehké povaření, po kterém jídlo zůstane ještě trochu křupavé. Listovou a křehkou zeleninu, stačí lehce povařit, zatímco kořenová zelenina a zrniny si udrží tvar, strukturu a Qi i po dlouhém pomalém vaření.
Jídlo si užívejte! Proces trávení potravy začíná již v ústech, proto je třeba potravu důkladně rozžvýkat a pomalu vychutnávat.
Už samotná příprava může mít značný vliv na celkovou kvalitu Qi a blahodárné účinky jídla. Není třeba zdůrazňovat, že pokrmy připravované s láskou a potěšením chutnají lépe než ty zakoupené v obchodech nebo připravované ve spěchu či s nechutí. To je často kamenem úrazu, protože ne každý vaří rád, nebo na to má dostatek času. Avšak věnování času a úsilí vlastní výživě je samo o sobě důležitou součástí léčebného procesu. Na posilování Sleziny se totiž můžete sami aktivně podílet tím, že si o víkendech vyhradíte čas na přípravu hustých a výživných polévek, zeleninových a masových vývarů a šťáv z dušeného masa a zeleniny. Navíc si tím zlepšíte duševní pohodu, což Slezině rovněž prospívá.
• Říkám “ano” na všechna vařená a teplá jídla, dlouhé pomalé vaření; polévky, zeleninové a masové vývary a šťávy z dušeného masa či zeleniny; důkladné žvýkání; jednoduché kombinace několika málo přísad; menší porce častěji; dodržování pravidelných časů k jídlu; dostatek složitých sacharidů a zeleniny, málo masa
• Říkám „ne“ na nadměrnou konzumaci nápojů společně s jídlem; přejídání; vynechávání jídel; stravování se během práce
• Preferujte prospěšné potraviny:
Neutrální nebo teplé sladké chutě: lehké obiloviny, zvláště bílá rýže a rýžová kaše (congee), oves, pražený ječmen, lepkavá (sladká) rýže, špalda, dýně, sladké brambory, celer, tykev, mrkev, kukuřice, pastinák, cizrna, černé fazole, batáty, jamy, hrách, vlašské ořechy, kompot, kuřecí, hovězí, jehněčí, játra, ledvinky, makrela, tuňák, ančovičky
Ostré chutě (v malých množstvích): cibule, pórek, česnek, vodnice, paprika, čerstvý zázvor, skořice, muškátový oříšek, fenykl, kuchyňská koření
Složité sladké chutě (v malých množstvích): melasa, datle, rýžový sirup, ječný slad, palmový cukr.
• Omezte či se vyhýbejte se těmto potravinám:
Nevařené a syrové potraviny chladné povahy: saláty, syrové ovoce (celé i vymačkaný džus, zvláště z citrusů), pšenice, klíčky a obilné výhonky, syrová zelenina, rajčata, špenát, mangold řapíkatý (římský špenát), tofu, jáhly, chaluhy, sůl, přílišné množství sladkých jídel a koncentrovaná sladidla, hnědá rýže, antibiotika, vitamín C (ve větším množství než 1-2 gramy denně), pivo
Zadržující a vytvářející vlhkost: zmrzlina a mléčné výrobky (kromě malého množství másla), cukr, čokoláda, ořechy a semínka (s výjimkou vlašských ořechů), ořechová másla
• Nezapomínejte na zásadu individuálnosti! Je dobré mít na paměti, že existují obecné zásady pro posílení Sleziny, ale zároveň jsme každý jiný a nerovnováhy v těle máme jinak poskládané. Jedna potravina může jednomu pomoci a druhému ublížit. Používejte tedy jednoduché pravidlo. Pokud je vám po nějakém jídle těžko, jste unavení, ospalí, trpíte na nadýmání či průjem, pak to není to správné jídlo pro vás. Třeba jen v tuto chvíli. Za rok se to může změnit. Dále je třeba preferovat jiné složení potravy v létě a jiné v zimě. Šťavnatý chladný meloun v letním vedru skvěle osvěží, ale v zimě byste na něj měli zapomenout.
• Hlídejte si podíly jednotlivých složek potravy. Snadno stravitelné sacharidy obsažené například v bílé rýži, ovsu a škrobovité kořenové zelenině by měly tvořit hlavní složku potravy (cca 40−60 %). Zbytek by měla tvořit vařená zelena, červená a žlutá zelenina (30−40 %) a nakonec malý podíl (zhruba 10−20 %) vysoce kvalitních proteinů. To je zvlášť důležité v počátcích léčby. Teprve až začne Slezina sílit, lze přidávat další potraviny. Nicméně v případě nadbytku vlkosti v organismu je třeba pečlivě hlídat objem přijímaných sacharidů. Pokud již Slezina zesílila nebo pobýváme-li v horkém podnebném pásu, lze přidat i menší množství listové zeleniny.
V ordinaci se setkávám s pacienty, kteří se stravují z pohledu čínské medicíny naprosto správně a přesto mají trávicí problémy a nejsou schopni zhubnout. Proč? Jedním z dalších hráčů, kteří mohou ovlivňovat naši nadváhu, jsou Játra. I když ne přímo. Játra je systém hodně ovlivnitelný emocemi a stresy. Možná znáte růžici pěti elementů. Je to zobrazení uspořádání vztahů mezi jednotlivými prvky nebo orgány. A na základě tohoto uspořádání vidíme, že Játra jsou schopna omezit transformační funkci Sleziny. Jinými slovy stres je schopen ovlivnit naši schopnost trávit. To je to, čemu my říkáme „zajídání stresů“. Stres přes Játra oslabuje Slezinu.
U hubnutí nejde jen o Slezinu a Játra, ale také o Yang Ledvin. Yang Ledvin si představte jako kamínka organismu a Žaludek se Slezinou jako hrnec, ve kterém se vaří polévka. Pokud je oheň v kamnech slabý, polévka se bude špatně vařit a Slezina z ní nevydoluje tolik energie, jako kdyby byl plamen dostatečný a polévka se dobře uvařila. Navíc studená kamna ochlazují Slezinu. A my už víme, že Slezina nesnáší chlad, protože pak pomalu tráví. Takže slabý ledvinový Yang zpomaluje trávicí proces. Proto se v čínské medicíně doporučuje jíst teplé snídaně, abychom hned po ránu nastartovali transformační funkci Sleziny (metabolismus). Dobrým startérem jsou obilné kaše, polévky nebo alespoň teplý čaj.
Teď už víte, proč je to s hubnutím tak náročné. Víte, že základ je posilovat Slezinu změnou stravovacích návyků a skladbou stravy (a v podstatě celkovou změnou životního stylu). Čínská medicína říká: „Strava může hodně ublížit, ale málo (nebo spíš pomalu) pomoci“.
Chcete-li pro sebe udělat něco víc, vezměte si na pomoc tradiční bylinné směsi:
• Ti Zhong Jian Qing Tang Výrazně posiluje Qi Sleziny, harmonizuje Žaludek, a hlavně odvádí patologickou vlhkost. Kromě tradičních léčivek, které se u oslabené Sleziny používají, jako je atraktylis velkoúborový nebo pornatka kokosová, obsahuje gynostemu pětilistou, se kterou je prováděna řada výzkumů v oblasti obezity.
• Jian Pi Tang Tradiční směs, která posiluje Qi Sleziny a podporuje trávicí proces.
• Výborným doplňkem je extrakt ze slzovky. Slzovka je asi nejlepší yao (léčivka) na odvedení patologické vlhkosti z organismu. Tím posiluje i Slezinu a zároveň odvádí z organismu různé nečistoty (je vhodná k detoxikaci organismu).
• Maitake neboli trsnatec lupenitý je vitální houba, která výrazně harmonizuje metabolismus. Používá se nejen u problémů s nadváhou, ale i u dalších metabolických problémů, jako je hypertenze, diabetes, problém s vysokým cholesterolem. Vedle toho přispívá i k posílení imunity a často se doporučuje spolu s dalšími houbami jako podpora u rakoviny prsu či prostaty. Pokud je oslabený Yang ledvin, tak ji často kombinuji s houbou Cordyceps.
Byliny a houby jsou dobrým pomocníkem, ale nezapomínejte, že nejdůležitější je naše stravování a celkový životní styl.
Připravil: Milan Schirlo – terapeut tradiční čínské medicíny
Objevte Plíce z pohledu čínské medicíny – orgán, který hraje klíčovou roli nejen při dýchání, ale také v obraně těla a rozvádění energie Qi v těle. Zjistěte, jak se stav Plic odráží na našem zdraví a jak je udržet v rovnováze.
Přemýšlíte, jak posílit svou imunitu před nadcházejícím podzimem a zimou? Silná imunita je klíčová pro naše zdraví, protože tvoří první obrannou linii proti škodlivým patogenům, jako jsou viry, bakterie, paraziti a další. Více v našem článku.
Objevte Slezinu z pohledu čínské medicíny – orgán, který hraje klíčovou roli nejen v trávení a distribuci živin, ale také v řízení naší energie a duševní pohody. Zjistěte, jak se stav Sleziny odráží na našem těle a jak ji udržet v rovnováze.