Strava je v pojetí tradiční čínské medicíny jedním ze základních pilířů dobrého zdraví, silné imunity a celkové kondice. Nevhodný způsob stravování může mít na svědomí až 20 % různých zdravotních obtíží. A tím nemyslím jenom skladbu stravy, ale i způsob jakým potraviny zpracováváme, připravujeme a jak je konzumujeme. Lékař Jiang Chao ve svém díle o aplikované dietetice píše: „Ten, kdo dokáže pěstovat svou přirozenost, jí až poté, co dostal hlad, a přitom nejí dosyta; pije až poté, co dostal žízeň, a přitom nepije příliš mnoho; jí raději vícekrát a málo, nežli najednou a mnoho. Takto v nasycení je i hladovění a v hladovění je i nasycení.“
Je třeba zdůraznit, že větší vliv na vznik blokád v drahách Qi mají emoce a stres. Emoce nadměrné či potlačované. Takže jídlo je důležité, ale naše emoční rozpoložení má na vznik blokád mnohem větší vliv. U všech žen, které za mnou přišly s karcinomem prsu, bylo možné v etiologii vysledovat stagnaci jaterní Qi. Proto je velmi důležité se snažit udržet emoce na uzdě za každou cenu. Vyhýbat se stresům, naučit se s nimi pracovat. Ale pozor, potlačovat emoce je leckdy nebezpečnější a je to i častější příčina vzniku blokád.
A nejdůležitější rada na závěr. Udržujte dobré vztahy s lidmi ve svém okolí. Odpusťte těm, kteří vám ublížili. Smiřte se s nimi. Dávejte neustále najevo lásku svým bližním. To je možná ten nejlepší lék ze všech.
Autor článku: Milan Schirlo – terapeut tradiční čínské medicíny – MilanSchirlo.cz
Dnešní doba přináší neustále nové výzvy pro naši psychiku. Jako by nám nestačily ty staré. Inflace, válka, katastrofy, ceny potravin, mnoho lidí má strach o práci, mnoho lidí má strach, že onemocní nebo že onemocní jejich blízcí.
Vitální houby jsou stále častěji studovány pro jejich potenciální roli v onkologii, především jako doplňková terapie vedle konvenčních metod léčby rakoviny, jako je chemoterapie a radioterapie. Některé druhy vitálních hub mají imunomodulační, protinádorové a protizánětlivé vlastnosti, které mohou být přínosné pro onkologické pacienty.