Žaludek v jednom ohni aneb jak snadné je dopracovat se k refluxu

Pálení žáhy a žaludeční reflux - další ze zdravotních problémů, se kterými se v ordinaci setkávám až moc často. Každý to někdy zažil, většina žen v těhotenství určitě, a řada z vás dokonce bere dlouhodobě léky na tlumení příznaků. Z pohledu západní medicíny je žaludeční reflux způsobený špatně fungující záklopkou mezi jícnem a žaludkem. Tato záklopka má za úkol propouštět potravu do žaludku, ale zároveň má zamezovat vzestupu žaludečních šťáv a natrávené potravy zpátky do jícnu (ostatně reflux znamená v překladu tok zpět). Jako příčinu vzniku refluxu vidí chyby ve stravování. Na vině však může být i tzv. brániční kýla. Léčba většinou spočívá v podávání léků, které blokují vylučování kyseliny chlorovodíkové v žaludku. U závažnějších případů doporučuje chirurgický zákrok, tzv. laparoskopickou fundoplikaci, která se provádí v režimu jednodenní chirurgie.

Jak poznáte, že se jedná o reflux?

 Nejtypičtějším příznakem je pálení žáhy. Žaludeční kyselina rozežírá sliznice jícnu a my pociťujeme pálení v oblasti nad žaludkem a na hrudi. Pálení je často doprovázeno i velmi silnou bolestí za hrudní kostí. Bolest bývá tak silná a ostrá, že si ji člověk může splést s anginou pectoris či s infarktem. Pálení se nejčastěji objevuje po přejedení, po konzumaci konkrétních jídel jako je pečivo, sladké či smažené pokrmy, alkohol a velké množství kávy. U závažnějších stavů si pacienti stěžují, že cítí pálení už i po vodě.

Mezi méně známé příznaky refluxu patří zápach z úst, zvýšená kazivost zubů, záněty dásní, chrapot či časté pokašlávání. Měl jsem již i několik pacientů, kterým bylo diagnostikováno bronchiální astma, ale nakonec jsme zjistili, že příčinou dechových obtíží byl žaludeční reflux.

 Jak příčiny refluxu popisuje tradiční čínská medicína?

 Čínská medicína se vždy snaží dopátrat příčiny každé nemoci, i když to může být cesta dlouhá a spletitá. Abyste slovy čínské medicíny pochopili, jak vzniká reflux, musím nejprve popsat činnost systému Sleziny a párového orgánu Žaludku, který je zodpovědný za trávení potravy a její přeměnu na energii Qi a krev. Qi a krev slouží jako palivo pro náš organismus. Slezina posílá nahoru „čisté“ a Žaludek posílá dolů „kalné“ tzn., že Slezina řídí vzestup a Žaludek pokles. A dále musím zmínit, že Slezina miluje vše teplé a nesnáší studené, ale Žaludek to má přesně naopak. Velmi lehce se zahřeje.

Oslabený Žaludek končí v plamenech

Pokud se podíváme na Žaludek optikou výše uvedených tezí, vidíme, že je-li oslabený, namísto sestupné funkce začne zvedat a ještě se zahřívat. A jak víme, teplo má přirozenou tendenci stoupat nahoru. Vidíte, už se blížíme… Zbývá jen vysvětlit, jak nežádoucí horko v Žaludku vzniká. Pokud to zjednoduším, existují tři příčiny:

Potraviny horké povahy

Ty oheň do Žaludku přivádějí přímo. Všechna pálivá, ostrá, pikantní, kořeněná, smažená, pečená, tučná jídla a samozřejmě alkohol. Takže až si večer dáte grilovaný steak a řádně ho zapijete alkoholem, myslete na to, co tomu řekne váš „chudák Žaludek“.

 Kompost ve střevech

Druhou příčinou je hromadění potravy v trávicím traktu. Řekli jsme si, že systém Sleziny je zodpovědný za trávicí proces. Nejen za přeměnu potravy na energii Qi a krev, ale také za její transport, za to, že se v trávicím traktu průběžně posouvá. Pokud je však energie Sleziny oslabená, přestane potravu posouvat a ta se začne hromadit. To vytvoří blokádu, kterou vnímáme jako nadýmání či pocit nafouklého balónku. Často se přidává i říhání.

Máte-li na zahrádce kompost, pak asi víte, že se jeho dlouho ležící obsah začne po určité době zahřívat. Stejně tak tomu je i s nahromaděnou potravou. I ta je schopna vytvářet horkost, která stoupá nahoru a zahřívá Žaludek.

 V podstatě ani nemusíte mít oslabenou energii Sleziny, aby došlo k nahromadění potravy.  Stačí velká grilovací party s velkým množstvím pečeného a tučného masa, které ani silná Slezina nedokáže dostatečně rychle zpracovat. A horko je na světě – horko z grilovaného masa a horko z pomalého zpracování nadbytku potravy.

Věčný nepřítel stres

Třetí příčinou je stres. Jedním z pěti systémů, do kterých dělí náš organismus čínská medicína, jsou Játra. A Játra jsou systém extrémně citlivý na emoce, na silné emoce, potlačované emoce, na stresové situace. Játra jsou už sama o sobě přeplněná energií a každá stresová energie toto přeplnění zvyšuje. Náš „kotlík emocí“ má pak tendenci se přehřívat a hledá cestu, kde svůj přetlak upustí. Nejčastěji do hlavy (příčina migrén spojených se zvracením), do celého tělního systému (příčina hypertenze), nebo směrem k Žaludku (tedy další zdroj jeho zahřívání).

 Teď už víte, že existuje vícero příčin, proč se náš Žaludek přehřívá. Všechna tato ohnivá energie stoupá - stoupá do jícnu, do krku, do plic, do dutiny ústní, kamkoliv v horní polovině těla. Vedle refluxu, tak existuje více projevů horka v Žaludku jako: zarudlá pokožka v obličeji, záněty v očích, problémy se spánkem atd.

 Kde vzít „vodu“, která oheň uhasí?

Za oheň v Žaludku si můžeme sami. V 99 % případů je na vině špatný životní styl. I v případě, kdy je mechanický problém v „záklopce“ mezi jícnem a žaludkem, bývá příčinou chybná dietetika.

 Chceme-li předcházet problémům s ohněm v Žaludku, musíme posilovat energii Qi Sleziny. Jednoduše musíme jíst pravidelně, kvalitně a pestře, nepřejídat se (čínská medicína říká, jezte do 80 % sytosti) a eliminovat potraviny obsahující oheň. Naučit se ovládat emoce - nepotlačovat je, ani se zbytečně nestresovat. 

Zchladí vás Lví hříva

 Jedním z velkých pomocníků při odvádění horka z Žaludku je meidcinální houba Hericium. Možná ji znáte pod českým názvem korálovec ježatý či latinským Hericium erinaceus. Stejně jako ostatní houby dokáže Hericium posilovat náš imunitní systém. To je výborné, zvláště pokud se přemnoží určité patogeny v trávicím ústrojí. Typickým příkladem je Helicobacter pylori. V posledních letech se Hericium čím dál více používá u různých neuroproblémů, jako je demence, Alzheimerova choroba, Parkinson, roztroušená skleróza, neuropatie či neurastenie. Vědci zjistili, že Hericium je schopné stimulovat produkci NGF (nervového růstového faktoru). NGF je protein, který stimuluje růst nervových buněk a napomáhá nervy nejen chránit, ale i opravovat je, pokud jsou poškozené. Podpora NGF podle nejnovějších výzkumů zlepšuje také přežití lidí po prodělaném infarktu. Snižuje riziko selhání srdce. Z tohoto důvodu milují Hericium i studenti, kteří zjistili, že jim pomáhá se lépe soustředit a pamatovat si více informací.

 Co nás ale hlavně zajímá je schopnost Hericia zchlazovat Žaludek. Klidně bychom mohli použít i bylinky (např. koptis čínský - Huang Lian). Ty dokáží pročistit žaludeční horko velmi razantně, jenže rychlé a silné zchlazení bylinami může způsobit oslabení Sleziny (a tím celého trávení). Hericium má tu výhodu, že horko pročišťuje mírným a pomalejším způsobem.

Extrakt nebo prášek z Hericia?

 U většiny zdravotních problémů doporučuji vitální houby ve formě extraktu. Pokud ale potřebuji odvést horko z Žaludku, je lepší použít Hericium ve formě prášku. Sušené Hericium je rozemleto na speciálních strojích metodou shellbroken na velmi jemný prášek, čímž dojde k narušení chitinového obalu houbové buňky a naše tělo je schopné využít všech účinných látek, které houbová buňka obsahuje. 2–3x denně čajovou lžičku prášku rozmíchat ve vodě a vypít. Druhou možností je sušené Hericium povařit cca 30 min ve vodě. Pomalý způsob zchlazování vyžaduje trpělivost a čas. Obvykle trvá 2–3 měsíce, než pocítíte úlevu.  Někdy je to ale otázkou dní.

 Bez změny stravování se refluxu nezbavíte

 Hericium je dobrý pomocník. Nicméně nezapomínejte na to, že problémy spojené s ohněm v Žaludku si způsobujeme ve většině případů tím, jak žijeme. A to je to, co musíme změnit v prvé řadě. Pokud to neuděláte, budete nápoj z Hericia pít celý život a obtíže spojené s ohněm v Žaludku se vám budou neustále vracet. Zkuste najít kompromis, hýčkat svůj Žaludek a nadobro vyřešit příčinu obtíží. Pak už vás nikdy nebude žáha pálit.

 

Připravil Milan Schirlo, terapeut tradiční čínské medicíny 

Některé starší články

Staňte se psychicky odolným člověkem! Podpoříte si tím imunitu

Staňte se psychicky odolným člověkem! Podpoříte si tím imunitu

Přemýšlíte, jak posílit svou imunitu před nadcházejícím podzimem a zimou? Silná imunita je klíčová pro naše zdraví, protože tvoří první obrannou linii proti škodlivým patogenům, jako jsou viry, bakterie, paraziti a další. Více v našem článku.

číst více

Slezina pohledem čínské medicíny

Slezina pohledem čínské medicíny

Objevte Slezinu z pohledu čínské medicíny – orgán, který hraje klíčovou roli nejen v trávení a distribuci živin, ale také v řízení naší energie a duševní pohody. Zjistěte, jak se stav Sleziny odráží na našem těle a jak ji udržet v rovnováze.

číst více

Jak posílit imunitu dětí, abyste zastavili kolotoč nemocí

Jak posílit imunitu dětí, abyste zastavili kolotoč nemocí

Imunitní systém dětí je křehký a citlivý, a proto vyžaduje speciální péči. TCM nabízí celostní přístup k posilování imunity, který zahrnuje nejen užívání specifických bylinných směsí a vitálních hub, ale také úpravu jídelníčku a životního stylu.

číst více